"קרובי רוצחים מ-2 העמים מוזמנים"|צילום: איתן אלחדז/TPS, חדשות

על רקע הסערה סביב קיום טקס הזיכרון המשותף הישראלי פלסטיני, נתן לנדאו ממארגני הטקס לא פוסל את האפשרות שישתתפו גם משפחות של מחבלים ושל רוצחים אם יתנערו ממעשי קרוביהם. לדבריו, גם משפחות של רוצח אורי אנסבכר ז"ל ושל ברוך גולדשטיין מוזמנות. "אם המשפחה תגיד 'מתנגדים בכל תוקף למעשים ומאמינים שחייבים להגיע לשלום באמצעים לא אלימים - אני מאמין שיש לה מקום'", אמר בשיחה עם החדשות Online.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"לא אשים אותם על הבמה כדוברים", לנדאו הוסיף ואמר כי יש למשפחה מקום גם אם לו עצמו קשה לקבל אותה. "אותו דבר לגבי ברוך גולדשטיין - אם היום בערב תגיע אשתו של ברוך גולדשטיין, ותבקש להשתתף בטקס מתוך אמירה שהיא מתנגדת לאלימות ולמעשים האלימים שבוצעו יש לה מקום בטקס הזה".

עוד הוסיף לנדאו כי לדעתו "משפחה שבוחרת להגיע לתל אביב לעמוד ביחד עם עוד 8,000 ישראלים בפארק הירקון ושם על הבמה מנציחים חיילים ישראלים - אני חושב שזו ההצהרה הכי חזקה שאפשר לבקש ממשפחה".

לנדאו התייחס לביקורת החריפה של משפחת החייל נחשון וקסמן ז"ל שנרצח בעת ניסיון חילוצו מהשבי. "שמעתי היום גם את יהודה וקסמן וקראתי את מה שכתב אחיו", אמר. "אני מבין את הכאב והצער שלהם, ובאותה מידה אומר תנו לאנשים שבוחרים להנציח את היקרים להם באופן הזה לעשות את זה. אני לא יודע אם משפחת רוצחי נחשון וקסמן ז"ל מתכננת להגיע הנה, מי שמגיע מדי שנה אנשים שבוחרים שבוחרים מצהירים ופועלים למען סיום הסכסוך בדרכים לא אלימות".

יאיר נתניהו, ארכיון (צילום: Marc Israel Sellem/POOL/Flash90, חדשות)
יאיר נתניהו, ארכיון|צילום: Marc Israel Sellem/POOL/Flash90, חדשות

בג"ץ פרסם הבהרה, יאיר נתניהו תקף

גם ברשות השופטת התייחסו לסערה ופרסמו הבהרה להחלטת בג"ץ. "לנוכח ידיעות שהתפרסמו בתקשורת בנוגע לפסק הדין שניתן אתמול בעתירה הנוגעת לטקס הזיכרון המשותף לישראלים ולפלסטינים, מבקשת דוברות הרשות השופטת להעמיד עובדות על דיוקן: אין יסוד לאמירות שבית המשפט העליון התיר כניסה של "משפחות הרוצחים" לטקס המתקיים זו השנה ה-14. השיקול שהוצג לבית המשפט נגד מתן היתרי הכניסה הוא סגר מטעמים ביטחוניים המוטל מדי יום הזיכרון ויום העצמאות. בדיון התברר שלסגר נקבעו חריגים לא מבוטלים המאפשרים מתן אישורי כניסה לאלפי פלסטינים. על כן, נקבע כי ניתן להתיר את כניסת הפלסטינים לטקס כפוף לבדיקה ביטחונית פרטנית".

יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, התבטא בחריפות נגד המשפחות השכולות שמקיימות את הטקס. "הקטע הוא שאתם השמאלנים משתמשים בתור תירוץ במיעוט זעיר של משפחות שכולות חולות רוח שמעוניינות ב'טקס' הזה", כתב.

"מתעלמים מרוב מוחלט של המשפחות השכולות שרואות בכך ביזוי זיכרון יקיריהם. אז אם התירוץ שלכם הוא שאסור לבקר את הטקס בגלל 'משפחות שכולות' הנה אני בא בתור משפחה שכולה ואומר: תתביישו‎‎". נתניהו הבן כתב את הדברים בתגובה לדיון בהשתתפות העיתונאים זוהר ישראל ונועה לנדאו יחד עם אבישי עברי, שעבד בקמפיין הליכוד בבחירות.

טקס במחלוקת: "חש מושפל שזו ארצי"

צחי וקסמן, אחיו של נחשון וקסמן ז"ל, יצא בחריפות נגד הטקס והחלטת בג"ץ שאיפשרה את קיומו. "אני מזועזע", כתב בפייסבוק. "החלטה זו גורמת לי להרגיש עצבות, ואבל כפול ומכופל ביום הזיכרון לחללי קדושינו".

הסופר דויד גרוסמן שנה שעברה בטקס (צילום: איתן אלחדז/TPS‎, חדשות)
הסופר דויד גרוסמן שנה שעברה בטקס|צילום: איתן אלחדז/TPS‎, חדשות

"יש מה לעשות? כולי רועד מזעם", המשיך וכתב. "אני מרגיש מתוסכל ומושפל שזו מדינתי. עד מתי נמשיך להיות למרמס ובוז מצד המתקראים נאורים, ומגישים את צווארם לשחיטה? תוכלו לקיים את הטקסים שלכם בכל יום בשנה, מדוע לפגוע בעשרות אלפי משפחות המתייחדות עם יקיריהם ביום קדוש?".

גם נמרוד גפן, אחיו של אליאב גפן ז"ל, תקף את ההחלטה. הוא כתב שאחיו נהרג כלוחם בסיירת גולני בהגינו על ילדי קיבוץ חניתה ומתח ביקורת על בג"ץ: "שופטי בג"ץ הארורים, בגללכם מחר אני לא עם משפחתי - מחר אני עם דגל ישראל מול אותם מחבלים שאתם באטימות והתנשאות אישרתם את כניסתם", כתב. "בזכות אחי ז"ל וחבריו אתם חיים פה ויורקים לנו המשפחות השכולות בפרצוף. תלכו לעזאזל, מנוולים".

מנגד, מיכל קסטן קידר, אלמנתו של סא"ל דולב קידר שנפל בצוק איתן, דווקא תומכת בקיומו של הטקס. "אף אחד לא מצדיק או מהלל את המחבלים – מדברים על השכול והכאב של משפחות שאיבדו את אהוביהם", כתבה בטוויטר, בתגובה לביקורות על קיום הטקס. "אל תעזו להגיד לי שאני בושה לעם ישראל – אני מקווה שלעולם לא תצטרכו לתת למדינה את מה שאני נתתי". עוד ציינה: "אני לא משתתפת בטקס הזה, אבל מתעקשת שזכותם לקיים אותו".

_OBJ

אתמול הורה בג"ץ למדינה ולמשרד הביטחון להתיר למאה פלסטינים להיכנס לישראל על מנת להשתתף בטקס. שלושת השופטים שעסקו באותה סוגיה בשנה שעברה טוענים כי אין הבדל בין התיקים. על פי החלטת השופטים דפנה ברק-ארז, ענת ברון ויצחק עמית יעשה צו על תנאי שיורה לשר הביטחון לאפשר מתן היתרי כניסה ייעודיים לישראל לצורך השתתפות בטקס המשותף.

הטקס יתקיים הערב זו השנה ה-14 בפארק הירקון, תחת הכותרת "בגלל הגעגוע, בשביל התקווה". את האירוע ינחו השחקנית והפובליציסטית מיקה אלמוג והשחקנית סמירה סרייה. בשנה שעברה השתתפו באירוע כ-7,000 משתתפים. "הטקס, מעבר להיותו טקס זיכרון, הפל לסמל ולאמירה הציבורית האמיצה של כל מי שרוצה לבחור בדרך השלום על פני דרך המלחמה", מסרו המארגנים. "דווקא בשעה הזו, בשבוע שבו משפחת השכול הישראלית והפלסטינית, גדלה, יש צורך באמירה ברורה והמהדהדת: כן לתקווה ולפיוס, לא לייאוש ולשכול".