נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין השתתף הערב (חמישי) בעצרת המרכזית ביד מרדכי הנועלת את אירועי יום השואה שם דיבר על ההתנגדות היהודית במהלך השואה, ואמר שמקימי המדינתה שאבו מהם השראה. גם יו"ר סיעת כחול לבן ח"כ בני גנץ נאם בעצרת וקרא לשלב בין עוצמה ויכולת ביטחונית למוסר המכבד כל אדם. במקביל, עצרת לחתימת אירועי היום מתקיימת גם בבית לוחמי הגטאות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"עוצמת ההתנגדות היהודית למען החירות ובשם החיים רוממה את רוחם של יהודים מדוכאים למודי יגון וסבל מוות ושמד", אמר ריבלין בטקס. "שאיפת הנקם והתעוזה למרוד בליבה של אימפריית הכיבוש הנאצית. הכוח לומר עד כאן השאירו על העם כולו רושם עז לדורות".
לדבריו, לא רק העם היהודי עמד משתאה נוכח אלה שמרדו במכונה הנאצית בשיא כוחה, ללא סיכוי של ממש. "מרידתם שיבשה את התוכנית הגרמניות, וחיילי ה-SS צעדו בזהירות ברחובות ורשה, אמר הנשיא. "מרד גטו ורשה הפך לסמלה המובהק של ההתנגדות היהודית, אולם מרד גטו ורשה לא היה המרד היחידי או צורת ההתנגדות היחידה. מחתרת פעלה בסוביבור ומרד אסירים הוציא מכלל שימוש את מחנה טרבלינקה. הזונדרקומנדו באושוויץ-בירקנאו התקוממו ויהודים בגטאות רבים לחמו ונקמו".
עוד אמר ריבלין: "גם אם נגדעה היד הקפוצה, גם אם הוכרע הלפיד שהאיר את גטו ורשה, לא היה זה לשווא. גטו ורשה הושמד על היהודים המתבצרים בו אך אש התעוזה שבערה האירה לעם היהודי את דרכו כעמוד אש ועשן המאיר את חשכת הייסורים. בשעת מבחן, עם הקמתה של מדינת ישראל, שאבו לוחמיה ומנהיגיה ובהם לוחמי ומקימי קיבוץ יד מרדכי, על שם מרדכי אנילביץ', תעצומות נפש והשראה מאותם זורקי בקבוקי המולוטוב, לוחמי הסמטאות והביוב שצעדו זקופי קומה אל מותם".
אחריו דיבר יו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ בני גנץ, בן לניצולת שואה ממחנה ברגן-בלזן. "עבורי, הממד ההיסטורי לאומי, אישי ואנושי של השואה מחייב למידה, מחייב קביעת דרך", אמר גנץ. "איך אנחנו - שחיים בסביבה כה מאתגרת מבחינה פנימית וחיצונית, ואין כמו קיבוץ יד מרדכי היושב בחזית האתגר המדיני ביטחוני מול עזה להבין ולחוש זאת - נדע שאנחנו עושים ופועלים נכון? אנחנו מחויבים לעוצמה וליכולת ביטחונית שתבטיח את קיומנו ואנו מחויבים למוסר יהודי, ואנושי, המכבד את רוח האדם ומכבד כל אדם באשר הוא אדם. אנחנו לא יכולים שלא לשלב בין השניים".
יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, אברהם דובדבני, אמר: "על רקע המציאות היום יומית של פעולות אנטישמיות באירופה וארה"ב, הרי שיום הזיכרון לשואה שב ומבליט לנו כי השואה לא הייתה טירוף חולף או אידיאולוגיה שכבר עברה מן העולם. השנאה לישראל היא נצחית. נלמד מן העבר לגבי העתיד".
השחקנית ליא קניג הקריאה במהלך העצרת מתוך קטע שכתב איציק מאנגר, "גורלו של שיר", המספר על רגעיה האחרונים של נערה יהודייה שנספתה בגטו ורשה: "הכל שמעו (את השיר שמלמלה). כולם הרגישו כי הציפורים שעפו מעל העץ הן אינן סתם ציפורים, אלא אבות, אימהות, אחים ואחיות, חברים וידידים - הציפורים היפות ביותר של יהדות פולין".
"עברנו גיהנום עלי אדמות"
כעשרת אלפים בני נוער מ-41 מדינות מכל רחבי העולם, השתתפו היום במצעד החיים ה-31 בין אושוויץ ובירקנאו, לאות זיכרון קורבנות השואה ולקריאה להילחם באנטישמיות. בתום המצעד, שארך 3.2 קילומטרים והוקדש השנה ליהדות יוון, התקיים הטקס המרכזי לציון יום השואה והגבורה.
מלבד בני נוער, הגיעו להשתתף במצעד גם ניצולי שואה ובני הדור השני והשלישי. אחד מהמשתתפים שהגיעו לראשונה למצעד היה האמן והיוצר יהודה פוליקר, בן להורים ניצולי שואה יוצאי סלוניקי, שקיבל לאחרונה את הזכות להשיא משואה בטקס שייערך ביום העצמאות הקרוב.
"הרבה שנים סירבתי להגיע לפה, אבל החלטתי להגיע ואני מאוד נרגש מכל מה שקורה עכשיו סביבי", אמר פוליקר, שביצע במהלך הטקס את שירו "אפר ואבק" העוסק בשואה. "אני זוכר את המשפט המוביל שאבא שלי תמיד אמר לנו: 'לזכור, לזכור ולא לשכוח אף פעם. תדברו על זה ותעבירו את זה לכולם, כי מה שאנחנו עברנו זה היה גיהנום עלי אדמות - השטן בהתגלמותו. שלא יקרה שוב'".