הצבא אינו מסגרת פשוטה והוא יכול להיות קשה אף יותר כשאין לחייל בית לשוב אליו בסופי השבוע. בחצי השנה האחרונה התאבדו ארבעה חיילים בודדים, כל אחד עם סיפור וקשיים משלו, אך כולם מעלים סימן שאלה גדול לגבי ההתמודדות של צה"ל עם התופעה הקשה. "זה מלחמות ופחדים אינסופיים", תיארה ד', חיילת בודדה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בסוף השבוע האחרון שלה, מיקה לויט ז"ל עוד הלכה לים ודיברה עם חברים בהתלהבות על קורס המ"כים שיצאה אליו. היא עלתה לארץ בעזרת גרעין צבר, הגיעה לקיבוץ כינרת - שם אימצה אותה משפחת מור בסופי השבוע. "מיקה, היא הייתה שמש", תיאר אותה נטע, אב המשפחה. "היא הפיצה אור לכל מקום שהיא הגיעה. היא הייתה שטותניקית, התחברה מהר מאוד לאנשים".
באמצע הלילה, כשהיא לבדה בשטח, מיקה ירתה בעצמה. ההתאבדות הגיעה כהפתעה גמורה לבני משפחתה, שאף ביקשו ממי ששירת לצידה לשתף בכל מידע, כדי לשפוך אור על החלטתה.
כיום משרתים בצה"ל כ-6800 חיילים בודדים, מחציתם עולים חדשים ומחציתם חיילים שאין להם תמיכה משפחתית. למרות שקיים מערך תמיכה גדול לחיילים הבודדים, ועל אף שאלפים מסיימים את השירות בהצלחה, מספר המתאבדים והסיפורים שלהם, עלולים להעיד על בעיה עמוקה בטיפול בהם.
בהודעת הפרידה למשפחתה דיברה מיקה על קשיים, שנותרו כסימני שאלה. יכול להיות שטיפול מוקדם היה מקל על ההתמודדות איתם. "אם תיבת פנדורה הזאת הייתה נפתחת היינו יודעים באיזה כיוון לשמור עליה. אם רק היה שם איש מקצוע", אמר נועם אביטל, בעל מיזם חברתי שליווה את מיקה.
מלבד מיקה, מת בחצי השנה האחרונה גם אופיר דישטיין ז"ל, חייל בודד מארה"ב ששירת בחיל הים. חודשיים וחצי לאחר מכן התאבד סטפן מרטינז ז"ל, חייל בודד שעלה מרוסיה, ובחודש מרץ נמצא מת בחדרו לוחם גבעתי, אלכס ססקי ז"ל.
חברה של מרטינז סיפרה כי פעם אחת בעת שמירה, הוא ירה לאוויר - אך איש לא עשה עם זה דבר. במהלך השירות הוא התמודד עם קשיים רבים ולבסוף שוחרר על סעיף נפשי. חודש לאחר מכן נמצא תלוי בבית החייל שבו התגורר. חבריו סיפרו שאחרי הצבא הוא פנה וביקש עזרה - אך היא לא הגיעה.
סא"ל לימור מזרחי, ראש ענף ת"ש, סיפרה כי מתקיימת עבודת מטה ומחשבה על שיפור מצבם של החיילים הבודדים. עם זאת כרגע לא נראה שעומד על הפרק ליווי מקצועי של אותם חיילים בעת שירותם.
ד', גם היא חיילת בודדה, יצאה בשאלה ואין לה שום קשר עם הוריה. מגיוסה היא עובדת בכל יום אחרי השירות בבסיס בשתי עבודות, אך הקשיים הכלכליים אינם היחידים שמעיקים עליה: "זה מלחמות ופחדים אינסופיים, הלחץ הוא אסטרונומי. ולחוות את זה בגיל 18, 19, 20 - את בקלות יכול להידרדר, מבחינה כלכלית ונפשית. רק לפני כמה ימים חיילת בודדה התאבדה", תיארה ד' את תחושותיה. "אני ממש הייתי יכולה להיות שם. כל פעם שאני רואה חייל בודד מתאבד, נופל - 'אני הבאה בתור?'"
מצה"ל נמסר בתגובה: "כפי שפורסם בתחילת השנה, בצה״ל נרשמה בשנים האחרונות ירידה דרמטית בשיעור האובדנות, ואין ייצוג יתר לאוכלוסיות מיוחדות כאלה או אחרות. כמו כן, שיעור האובדנות בקרב חיילים בודדים תואם את שיעורם בצה"ל. בכל מקרה שבו עולה חשד לאובדנות, כמו גם במקרים המוזכרים בכתבה, נפתחת חקירת מצ"ח לבירור נסיבות האירוע. יש לגלות אחריות בעיסוק באירועים אלו מתוך כבוד לחללים ולבני משפחותיהם".