הרגעים בהם נתגלתה הצוללת האבודה במעמקי הים: 19 שנים בדיוק למציאת הצוללת אח"י דקר ו-50 שנים מאז טבעה, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון חושף היום (שני) לראשונה סרט נדיר מרגעי גילוי הצוללת במצולות משנת 1999 והקלטה מ-1968 של שר הביטחון דאז, משה דיין, בעודו מסביר למשפחות שאנשי הצוות נעדרים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בסרט ניתן לחזות בצילום תת ימי מרגעי גילוי הצוללת ב-28 במאי 1999 ורואים בו את שרידי הצוללת בקרקעית הים ואת אנשי צוות הבקרה הישראלים והאמריקנים צופים מבעד מסכים בשרידי הצוללת ובהוצאתה מהמים.
בנוסף לסרט מתפרסמת גם קלטת שבה נשמע שר הביטחון משה דיין, מודיע למשפחות הלוחמים כשבועיים לאחר שנותק הקשר עם הצוללת כי אח"י דקר, על אנשי הצוות שהיו על הסיפון, הוכרזו כנעדרים ולא כאבודים. בהקלטה ההיסטורית מ-4 בפברואר 1968, דיין הדף את הטענות שצה"ל מסתיר מידע מהמשפחות ומהציבור.
"כל המקרה של דקר הוא בשבילנו תעלומה"
"אין לנו שום דבר שאנחנו יודעים ואתם אינכם יודעים. אין שום דבר שאנחנו מסתירים אותו", הבהיר דיין למשפחות והוסיף: "כל המקרה של דקר הוא בשבילנו תעלומה שאיננו יודעים עליה שום דבר. כאשר מישהו נופל בקרב - אם זה בים, ביבשה או באוויר ואנחנו יודעים שהוא נפל ומת, הולכים למשפחתו ואומרים זאת".
עוד הסביר בשיחה עם המשפחות כי משמעות ההגדרה של הביטוי "נעדר", כמו בכל צבאות העולם היא כאשר "חיילים לא חזרו או נעלמו לתקופה מסוימת", והוסיף כי "לפי כל ההנחות שאנחנו יכולים להניח - הצוללת דקר איננה יכולה להיות עכשיו עוד על אנשיה בחיים, אבל אין לנו שמץ של ידיעה עובדתית - ולכן הצוללת והחיילים מוגדרים לעת עתה נעדרים ולא אבודים". עם זאת, במהלך השיחה הדגיש דיין כי במערכת הביטחון לא איבדו תקווה למציאת צוות האח"י דקר: "ייתכן שכעבור זמן יתגלה איזשהו דבר שלא צפינו אותו, איזשהו נס".
"הקורבנות תובעים מאיתנו להמשיך במשימתנו"
מסמך נוסף שנחשף הערב לראשונה הוא פקודת היום של מפקד חיל הים, האלוף שלמה אראל, כשישה שבועות לאחר אובדן הצוללת אח"י דקר וצוותה. בפקודה כתב אלוף אראל: "אח"י דקר וצוותה היו בשיא כושרם. יש לנו אמון מלא בניסיון, בתושייה, בידע המקצועי ואומץ הלב של המפקד ואנשי צוותו ואין לנו ספק בכך שמה שארע לאח"י דקר היה מעל לכוחו של צוות הצוללת למנוע".
"היום אנו מרכינים את דגלנו ביגון ובגאווה לזכרם של שישים ותשעה אנשי הצוות של אח"י דקר, מבחירי הימאים והצוללנים ופאר הנוער הישראלי", הוסיף מפקד החיל, "תפקידנו לכבוש את הים ולהבטיח שיהיה חופשי לדגל הישראלי. זהו שירות רב סכנות ואתגר. אנו עומדים אל מול האויב ואל מול הים שהוא גבולנו הפתוח היחידי והים תובע ולוקח את קורבנותיו. האבדות מחשלות ומגבשות אותנו. הקורבנות תובעים מאתנו להמשיך במשימה ממקום בו הם נעצרו. על אף גודל האסון וכובד המהלומה, הוכחתם כושר עמידה, בגרות ואחוות לוחמים".
נוסף על כך, גם המסמך המקורי ממנו הוקרא נוסח ה"יזכור" שנכתב ב-7.3.1968, לזכר 69 חללי הצוללת, נחשף לראשונה על ידי ארכיון צה"ל במשרד הביטחון. במסמך נכתב, בין היתר, כי "חללי הצוללת דקר שנספו כגיבורים במצולות ים בחותרתם להגיע אל חופי הארץ, להשתלב במערכות הביטחון של ישראל".