טקס זיכרון ישראלי פלסטיני משותף  ‎ (צילום: מי בן-ארי לוחמים לשלום, חדשות)
הטקס המשותף בשנה שעברה|צילום: מי בן-ארי לוחמים לשלום, חדשות

לאחר הביקורת הציבורית וההחלטה המשפטית השנויה במחלוקת של בג"ץ, טקס הזיכרון האלטרנטיבי והמשותף למשפחות שכולות ישראליות ופלסטיניות החל הערב (שלישי) בתל אביב. כ-6,800 איש הגיעו, בהם 90 משפחות פלסטיניות. מספר פעילי ימין הגיעו למקום, הפגינו מחוץ למקום בו מתקיים הטקס, קראו קריאות ואף שרפו את דגלי פלסטין.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אנחנו לא צריכים את יום הזיכרון כדי לזכור", אמר רמי אלחנן, ממארגני הטקס ואב שכול בעצמו. "בשבילנו היום זה עול כבד. אנחנו רוצים להראות שהכאב הוא משותף ושאם לא נדבר זה לא ייגמר. אנחנו לא מתכוונים להכאיב למישהו. לא חושב שיש הבדל בין דם לדם ובין כאב לכאב או בין רוצח לנרצח כשהם כולם בקבר. צריך לדבר על המחיר שאנחנו משלמים על הכיבוש, הוא לקח לי את הילדה שלי".

הסופר דוד גרוסמן נאם בטקס ואמר כי יתרום מחצית מהכסף שיקבל מפרס ישראל לארגון אליפלט ופורום המשפחות השכולות - ממארגני הטקס המשותף. "ישראל היא פחות בית כשראש הממשלה מסית נגד ארגוני זכויות אדם ומנסה לחוקק חוקים עוקפי בגץ", אמר גרוסמן בנאומו בטקס. "ישראל היא פחות בית. כשישראל מפלה את תושבי הפריפריה, דרום תל אביב, ומקשה את ליבם של ניצולי שואה קשישים. בתי החולים קורסים תחת העומס - היא פחות בית".

בכניסה למתחם הפגינו כמה עשרות פעילי ימין, בהם אנשי "להב"ה", עורך הדין איתמר בן גביר, רן כרמי בוזגלו ו"הצל". הפעילים הדליקו נרות זיכרון, צעקו קריאות נגד "תסגרו להם את הטקס! הטקס פוגע בעם ישראל, תעצרו אותם!", "הם רוצחים יהודים על בסיס יום יומי ומשטרת ישראל נותנת להם לעמוד פה" ו- "מוות לשמאלנים!".

"אין פה שום דבר תמים"|צילום: איתן אלחדז/TPS, חדשות

"אין פה שום דבר תמים", אמר כרמי בוזגלו, "המזימה פשוטה, ליצור הקבלה בין הטרור הרצחני הערבי לפעולות ההגנה שלנו. זו סתירת לחי למשפחות החללים". חלק מהמפגינים אף שרפו דגלי פלסטין והורחקו מהמקום על ידי כוחות המשטרה.

אחת הזמרות שהייתה אמורה לקחת חלק בטקס, אך ביטלה היא דנה ברגר. ברגר כתבה שהיא מבינה שהמופע המתוכנן הוא אינו קונצנזוס. "בוודאי שיהיו תגובות", אמרה. "אבל אני בחברה טובה של אנשים שאני מעריכה ואני לא חוששת להגיד מה שאני חושבת".

פעילי ימין בת
פעילי ימין שורפים דגל פלסטין|צילום: איתן אלחדז/TPS

אלא שמסתבר שברגר כן התחשבה בתגובות והחליטה לבטל את השתתפותה בטקס. "קיבלתי פניות רבות ממשפחות שכולות שיבדו את יקיריהן במלחמות ישראל והביעו את כאבן", סיפרה. "קשה לי לחשוב על כך שבמעשיי אני פוגעת, ולו במשפחה אחת, שאיבדה את יקירה. לכן מתוך הבנה וצער ולאחר מחשבה רבה החלטתי לוותר השנה על השתתפותי בטקס".

בית המשפט העליון קיבל היום את העתירה שהוגשה לבג"ץ נגד החלטת שר הביטחון ליברמן לא לאפשר כניסתם של 90 פלסטינים לישראל לטקס הזיכרון המשותף. את העתירה הגישו חוג ההורים – פורום המשפחות, משפחות שכולות למען שלום וכן לוחמים לשלום. נשיאת העליון אסתר חיות פסקה, בהסכמת השופטים עוזי פוגלמן וענת ברון, כי מתן היתרי כניסה לטקס המושתף, שמתקיים כבר 12 שנים, התאפשר בשנים קודמות בהתאם לחוק והדרג המקצועי - מתאם פעולות הממשלה בשטחים, שסבר שגם השנה יש לאפשר הגעת פלסטינים לטקס.

טקס הזיכרון האלטרנטיבי (צילום: איתן אלחדז/TPS)
טקס הזיכרון האלטרנטיבי|צילום: איתן אלחדז/TPS

"החלטת שר הביטחון אינה מביאה בחשבון את המציאות שנוצרה לאורך השנים ואת הציפיות הלגיטימיות שנוצרו אצל משתתפי הטקס, ואף מתעלמת באופן מוחלט מן הפגיעה ברגשות המשפחות השכולות והציבור המבקשים לקיימו במתכונת שבו התקיימה לאורך השנים", אמרה נשיאת העליון, שהורתה לאפשר מתן היתרי כניסה ייעודיים למספר פלסטינים זהה לכמות ההיתרים שניתנה ב-2016 - בכפוף לבדיקה פרטנית בדבר מניעה ביטחונית או אחרת.

אסתר חיות בית המשפט העליון (צילום: פלאש 90, חדשות)
נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות. ארכיון|צילום: פלאש 90, חדשות

שר הביטחון ליברמן תקף את בג"ץ על ההחלטה ולדבריו, "יצר הבוקר שיוויון בין שכול וטרור, בין נרצחים ורוצחים. החלטת בית המשפט פוגעת ביום הכי ממלכתי ומאחד לעם ישראל. התוצאה הסופית: במקום איחוד, פילוג".

"גם לשר הביטחון יש גבולות"

לפני שבוע הכריז ליברמן שיאסור כניסת פלסטינים שהוזמנו להשתתף בטקס. "זהו לא טקס זיכרון אלא מפגן של טעם רע וחוסר רגישות", אמר על הטקס שמארגן הארגון "לוחמים לשלום" בשיתוף "חוג ההורים - פורום המשפחות", ארגונים שהוקמו על ידי משפחות שכולות. עוד הוסיף: "המפגן הזה פוגע במשפחות השכולות היקרות לנו מכל".

יו
"פוגע במשפחות השכולות", ליברמן|צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

תנועת לוחמים לשלום ופורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני, מארגני הטקס בירכו על ההחלטה: "אנחנו שמחים שבית המשפט הבהיר שגם לשר הביטחון יש גבולות ושאת חוש הטעם שלו הוא צריך להשאיר לעצמו. ליברמן לא יקבע למשפחות שכולות כיצד לציין את הכאב שלהן. טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני ייערך גם השנה בהשתתפות פלסטינים, ויהיה הגדול מאז נערך לראשונה לפני 13 שנה וכלל הציבור מוזמן לקחת בו חלק".