חילוצם של בני הזוג שאבדו במהלך טיול בדרום וניצלו לאחר שמסוק משטרתי זיהה את האותיות SOS שכתבו בעזרת אותיות הזכיר תסריט מסרט הוליוודי. אלא שהמקרה ממחיש את הסכנה הקיימת בתכנון לא נכון של טיולים בשבילי הארץ. אנשי יחידות החילוץ בדרום מסבירים כיצד להימנע מהמצב הלא נעים, ואם כבר מצאתם את עצמכם לבד במדבר - איך תוכלו לשרוד?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"קודם כל צריכים להיות מוכנים למסלול", הסביר אורן אריאלי, סגן מפקד יחידת החילוץ ערד. "ביום קיץ רגיל, לא שרב או בחום קיצוני, אדם צריך 5 ליטר מים ליום. צריכים לקחת מפה ולהכיר את המסלול שמתכוונים לטייל בו. הכי חשוב זה למנוע מראש את המצב בו מגיעים למצב חירום". ביחידת החילוץ מגילות הוסיפו כי לבוש המתאים לתנאי מזג האוויר ותנאי השטח חשוב ומשפיע גם כן.
לטענת אריאלי, במידה ואכן נתקעתם במדבר כשאינכם יודעים איפה אתם וללא מים, חשוב לחסוך במשאבים. "הדבר הראשון שצריך לעשות, זה קודם כל לחסוך באנרגיה", הסביר. "לחפש מקום מוצל". אריאלי הסביר שלעתים קשה למצוא במדבר מקום מוצל, אך נחלים יבשים, ומדפי סלע יכולים לשמש כמקומות מוצלים בהם ניתן להסתתר. ביחידת החילוץ הר הנגב הרחיבו וסיפרו שמכיוון שרוב שעות היום השמש מגיעה מכיוון דרום, המחסה היעיל ביותר צריך לפנות לכיוון צפון.
"אם יש קליטה להתקשר למוקד 100 של המשטרה והם יקשרו אתכם מיד ליחידת חילוץ הרלוונטית", סיפר סגן מפקד היחידה. "כשהם יגיעו אלינו אם יש קליטה נדע להוציא מהם את המידע לגבי המיקום שלהם". אריאלי הדגיש את חשיבות הכרת האפשרות באפליקציית ה"וואטסאפ" לשיתוף מקום והמליץ למטיילים להכיר את השימוש באפשרות זו טרם היציאה לטיול.
"במידה ואין קליטה במכשירים הסלולריים יש להמתין לשעות אחר הצהריים או הערב שמעט פחות חם ולנסות להגיע למקום גבוה על מנת להשיג קליטה", סיפר אריאלי והדגיש כי יש לשלוח הודעת SMS רגילה שאינה מסתמכת על חיבור אינטרנט. "לאחר שליחת ההודעה חשוב מאוד להישאר במקום ולא לזוז".
ביחידות החילוץ השונות התייחסו לאחד הנושאים הגורמים לחשש הרב ביותר בקרב המטיילים והרגיעו כי חיות בר שונות אינן מהוות סכנה עבור המטיילים. "לרוב הם יותר פוחדים מאיתנו משאר אנחנו מהם", הדגישו כולם. "אין מה לחשוש, אם רוצים אפשר לנסות גם להדליק מדורה ולמנוע מהם להתקרב".
אריאלי פירט על הדרכים הנכונות בהן תוכלו, במידה ונקלעתם לסיטואציה המלחיצה, לסייע לצוותי החיפוש למצוא אתכם. "אם אין פנסים יש להמעיט בתנועה לא להתחיל ללכת בערוצים, זה מסוכן ומקטין את הסיכוי להימצא", סיפר. בשעות הלילה או הערב יש לעלות למקום גבוה ולהשתמש בפנס או אפילו באור של הפלאפון על מנת לסמן לצוותי החיפוש".