אתר הנצחה (צילום: אפליקציה ארץ זוכרת יושביה)
אתר הנצחה|צילום: אפליקציה ארץ זוכרת יושביה

אסף צור ז"ל, נרצח בפיגוע בקו 37 בחיפה, בדיוק לפני 15 שנה, כשהיה בדרכו הביתה מבית הספר. אתו נרצחו עוד 16 חיילים ותלמידים באותו פיגוע. מאז ועד היום עוסק אביו יוסי בפעולות להנצחת זכרו. לצד העיסוק בשכול האישי, לקח על עצמו יוסי צור משימת חיים: הנצחת כל האתרים והמוקדים בהן אירעו פיגועי טרור נגד אזרחי המדינה, שאינם חיילים, לאורך השנים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר שנהרג בנו בפיגוע, הבין יוסי כי אין שום גוף אזרחי הפועל להנציח את האזרחים שנהרגו באירועי טרור. הוא החליט לקחת את התחום כמשימה והתמסר לתיעוד, תחקיר ואיסוף מידע על אתרי הנצחה בכל הארץ.

יוסי תיעד 800 אתרי זיכרון מימי ההתיישבות בתחילת המאה ועד היום, והנגיש את כל המידע שאסף באפליקציה תחת השם "ארץ זוכרת יושביה". באפליקציה ניתן למצוא מידע על כל אירוע ביטחוני בו נרצחו יהודים בפיגועי טרור.

מפת אתרי ההנצחה (צילום: אפליקציה ארץ זוכרת יושביה)
מפת אתרי ההנצחה|צילום: אפליקציה ארץ זוכרת יושביה

"הורים שכולים מוציאים הרבה מאוד כסף על מנת להנציח את בני משפחותיהם", מספר יוסי לחדשות online, "חשבתי שיהיה נכון שלפחות מי שנתקל באתרי זיכרון האלו, שידעו את הסיפור מאחורי האנשים".

במשך שישה חודשים עבר צור עשרות אתרים ותיעד אנדרטאות בערים, בקיבוצים, בשדות ובמטעים. אנדרטאות מימיי ההתיישבות בגליל בתחילת המאה, מהקמת המדינה, מחדירות ה"פדאיון" בשנות ה-50 והמסתננים בשנות ה-60 ועד ל"מלחמת העורף של ימינו", כפי שהוא מכנה אותן. "מאורעות תש"ס - תשס"ז", אותם פיגועים שאירעו ברחובות הערים, בבתי הקפה, בקניונים ובאוטובוסים.

_OBJ

במשך חודשים אלה הסתובב צור לבדו, חקר אנשים, חיפש מידע בספריות ובאתרי האינטרנט בכדי לבנות רשימה של אירועים אשר באופן מפתיע אולי, לא הייתה קיימת בשום מקום אחר. לחלקם הגדול של האתרים נסע בעצמו, בעוד שאת חלק מהתמונות קיבל מאנשים שנוהגים לצלם אנדרטה כשהם חולפים על פניה. עם השנים נבנה אצלו בסיס נתונים יחיד המתעד את הנצחות חללי הטרור במדינת ישראל.

תחילה העלה אל החומר שאסף לאתר אינטרנט, אך בימים אלו מושקת האפליקציה וניתן להוריד אותה בכל מכשיר סלולר. ההנצחה, לדבריו של צור, מנחמת, ולו במעט, את המשפחות השכולות בכך שמטיילים או סתם עוברי אורח יעמדו במקום ויזכרו את יקיריהם בזכות המידע שיש בידם ממש - בטלפונים הניידים. בעזרת האפליקציה יוכלו העוברים והשבים גם להניח "פרח וירטואלי" במקום או להשאיר מסר למשפחות.

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il