אם הייתם אומרים לסגן דמאס פיקאדה לפני שלוש שנים שיהיה יום אחד קצין אג"ם בצה"ל, הוא לא היה מאמין. הצעיר שהפך לסמל עבור מחאת העדה האתיופית היה שבור לאחר שהותקף על ידי שוטר יס"מ בעודו על מדים בדרכו ליום הולדתו. היום הוא מתגבר על החוויה הקשה ומשמש מודל לחיקוי לצעירים בשכונתו. "אני מראה שאפשר להתגבר על האתגר", הוא אומר.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
פיקאדה בן ה-24, תושב ג'סי כהן בחולון, היה בדרכו לחגוג את יום הולדתו עם אחיו, כשלפתע שוטר יס"מ עצר אותו מלהתקדם בשל חשד לחפץ חשוד. החייל הצעיר לא הספיק להתווכח והשוטר העיף את אופניו. פיקאדה התנגד והשוטר תקף: התיעוד מראה כיצד דחף אותו, בעט בו ודרך עליו בעודו על הרצפה, בסיוע מתנדב משטרה נוסף.
את כל האירוע ראתה פנינה בר קול, תושבת השכונה, מחלון ביתה: "כמה בכיתי, פחדתי עליו. צעקתי עליהם: תעזבו אותו, מה אתם רוצים ממנו? זה היה לא בסדר. הייתה פה משטרה כאילו זה היה מחבלים. גנבים הם לא תופסים ככה".
"המשכתי להתנגד, כי לא עשיתי כלום", סיפר פיקאדה. "הרמתי אבן, אבל כשראיתי אותו שולף את האקדח הורדתי אותה. אמרתי שיעשה מה שבא לו". רק מאוחר יותר גילה כי יש תיעוד לאירוע. "אם לא המצלמה, הייתי כבר מאחורי סורג ובריח", הוא אומר. למרות שכבר עברו מאז מספר שנים, הוא מתקשה להשתחרר מתחושת העלבון הצורב שמתלווה לאירוע ולחקירה במשטרה שאחריה. "השוטר לא ניסה אפילו להבין אותי".
"התחושה לא טובה", הוא ממשיך. "זה שובר אותך לשברים, כבר חשבתי לעשות משהו רע לעצמי, לסיים את הסיפור הזה". לאחר שנחשף הצילום, שוחרר במהירות ממעצר ושוטר היס"מ שפגע בו הודח מיידית מהמשטרה. אבל האפקט של הסרטון כבר עשה את שלו ואלפים מבני העדה האתיופית יצאו לרחובות במחאה שהיה נדמה שחיכתה לפרוץ כבר הרבה מאוד זמן.
לאחר שנחשף הסיפור, הוזמן להפגש עם ראש הממשלה שהקים ועדה למיגור הגזענות והאלימות כלפי העדה. בפעם הראשונה הודתה המשטרה כי קיימת תופעה של שיטור יתר נגד האתיופים בישראל. כשנשאל האם קשה לחיות כצעיר אתיופי בישראל השיב פיקאדה: "אני חייב להגיד שכן, קשה מאוד אפילו. היותך בצבע שחור מפליל אותך מכל הכיוונים".
אבל לא זה הסיפור של דמאס פיקאדה. הסיפור שלו הוא הסיפור על מי שעלה לארץ מאתיופיה עם שבעת אחיו, התייתם מאמו וחרף כך התגבר על כל הקשיים. הרבה לפני שנעשה קצין, עוד בתיכון, פתח חוג תגבור במתמטיקה לנוער יוצא אתיופיה בשכונה הקשה. בהמשך פתח גם סניף של בני עקיבא על מנת שהנוער לא יסתובב חסר מעש ברחובות.
ההתנדבות של דמאס זיכתה אותו במלגה מטעם "אות רמון". "כולנו התאהבנו בדמאס", סיפרה רונה רמון. "יש לנו זכות גדולה להכיר את המיטב בארץ, אבל דמאס הוא יהלום נוצץ". כשכל האירוע התרחש, היא הייתה בדיוק בחו"ל. "באמת נבהלתי כששמעתי וכשראיתי את התמונות זה שבר את ליבי. סיטואציה כזאת זה לא הסרט שלו, הסרט שלו הוא שונה", הוסיפה.
למרות החוויות הקשות, פיקאדה יצא מהסיטואציה הזאת חזק יותר, מחובר יותר לשורשים שלו, נחוש להמשיך במאבק למען העדה שלו: "זה הניצחון, הניצחון הוא שהמשכתי בדרכי, והמשכתי בדברים שהאמנתי בהם, ולא איבדתי את קור הרוח ואת האופטימיות שלי".