אסון השריפה במגדל בלונדון השבוע שגבה עד כה את חייהם של לפחות 17 בני אדם, מעורר את השאלה, האם אירוע דומה יכול לקרות גם בישראל? "בתל אביב-יפו יש מעל 750 מגדלים - הבעיה היא מודעות", סיפר מפקד תחנת כיבוי באזור גוש דן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מגדל משה אביב ברמת גן הוא הבניין הגבוה בארץ, יש בו 66 קומות והוא מתנשא לגובה של 235 מטרים. יותר מ-7,000 בני אדם עובדים וגרים בבניין הזה.

"יש אצלנו מערכות מתוחכמות שיודעות לתת לך את ההתרעה והגילוי, זה צוות מיומן שיודע להגיב מיד, מבלי להסתמך על שירותי הצלה חיצוניים", סיפר תא"ל (במיל') מיקי בראל, מנכ"ל מגדל משה אביב. "הדבר השלישי, זה למעשה מערכת של תרגולות, גם לאנשי הביטחון אבל גם לדיירים".

אמצעי מילוט מבניינים בוערים (צילום: חדשות 2)
אמצעי מילוט מבניינים בוערים|צילום: חדשות 2

"בתל אביב יפו מעל 750 מגדלים", סיפר טפסר דורון נתנאל, מפקד תחנה אזורית בתל אביב. "הסיכוי לצאת מאירוע כזה בחיים הוא טוב כשיש לך בניין שהוא מתוחזק ויחסית חדש. הבעיה שאנחנו נתקלים בה במיוחד היא חוסר המודעות במבני מגורים. לכן, דלתות אש שהיו אמורות להיות סגורות - נפתחות, גלאים מנותקים, מערכות לא מתוחזקות כפי שצריך, וזה יכול להוות מלכודת מוות.

ישראל הולכת ונבנית לגובה, לא רק בנייני משרדים מוקמים כאן, אלא גם גורדי שחקים למגורים. אבל האחריות לתקינות של המערכות וציוד ההצלה, תהיה, כל עוד זה לא ישתנה, עלינו, ועד הבית או חברת הניהול.

"סולמות הכבאים - מגיעים עד הקומה ה-12"

"קודם כל המילוט אמור להיעשות דרך חדרי המדרגות", הסביר טפסר נתנאל. "היום תקני הבניה הם חד משמעיים: לכל מבנה מעל 29 מטר צריכים להיות שני חדרי מדרגות מוגנים עם דלתות אש. אני חוזר ומדגיש בכוונה - הם אמורים להיות סגורים, על מנת שזאת תהיה דרך המילוט".

אבל מה עושים אם הכול הסתבך, כבר לא ניתן להימלט, וכעת צריך לחלץ אנשים מן הקומות הגבוהות? הסולמות של הכבאים אינם מגיעים ליותר מ-40 מטרים, כלומר עד לגובה של הקומה ה-11, לכל היותר הקומה ה-12, לא מעבר לכך.

כל האמצעים האחרים, אפילו מסוקים, לא יכולים להתקרב לבניין בוער בבטיחות, בגלל הטמפרטורות הגבוהות. שורה של אמצעים פותחו מאז אסון התאומים ב-2001, מעליות חיצוניות למילוט, שרוולים בהם ניתן לגלוש למטה, אפילו מצנחים. אך אף אחד מהם לא יעזור כשהמגדל יבער, רק גילוי מוקדם וטיפול מהיר. "חמש דקות הזהב" של טיפול מוקדם יצילו חיים.

אמצעי ההצלה לחילוץ (צילום: חדשות 2)
אמצעי ההצלה לחילוץ|צילום: חדשות 2

"יש פה למשל אמצעים פניאומטיים לפריצת דלתות, בזמן שריפה אתה צריך לחלץ מישהו, אני לא אחכה עד שמכבי אש יגיעו", הסביר בראל, מנכ"ל מגדל משה אביב. "יש לנו את כל הציוד התקני על מנת לתת מענה באירוע באותן חמש דקות ראשונות. איפה הבעיה? הבעיה המרכזית היא שאין רגולציה במדינת ישראל שמחייבת את האמצעים שאתה רואה פה. כל האמצעים שנמצאים פה זה החלטה פנימית שלנו".

בינתיים, כדי שלא נראה כאן מראות כפי שראינו בלונדון, ועד שמישהו ישנה את החוק, צריך לזכור - האחריות היא רק בידיים שלנו.