אירוע נפילות המנוף בבת ים, שהוביל לפציעתם של אזרחים, הביא, יחד עם תאונות נוספות, את ארגון "מפעילי עגורן צריח להעלות הילוך במבצעי האכיפה היזומים שלהם להורדת מנופאים בעלי רישיונות מזויפים. המטרה - למנוע אירועים ותאונות נוספים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בשבוע שעבר התעורר אבי (שם בדוי) והכין את עצמו לקראת יציאה למלחמה. הוא ידע שהוא עלול לסכן את החיים שלו אבל ברגע שהחליט לשים סוף לתופעה שאותה הוא מכנה "סכנת חיים ברורה ומידית" הוא הבין שצריך ללכת עד הסוף. בשבוע האחרון נערכו שש פשיטות פרטיות על אתרי בנייה, כשהאחרונה התקיימה ביום רביעי בבית שמש. "אנחנו לא מחכים יותר", אומרים בארגון המנופאים. "אם הממשלה לא תטפל - אנחנו נטפל בזה. זה בא על חשבוננו ועל חשבון האזרחים והגיע הזמן לשים לזה סוף".

פעילי הארגון הגיעו לאתר הבנייה בבית שמש ודרשו להוריד מהמנוף את העובד שתפעל אותו. בבדיקה מוקדמת שערכו גילו שלעובד אין רישיון חוקי להפעלתו. השוטרים שהוזעקו למקום על ידי אנשי הארגון עיכבו לחקירה את העובד ומנהל העבודה במקום.

"מדווחים על סכנה ורוצים שנשלח פקס?"

בסרטון שתיעד את רגעי המעצר נראים מנהלי האתר מודים שהם לא נוהגים להחתים את המנופאים על נהלי הבטיחות. "כבר שנתיים שאנחנו נתקלים באטימות של המערכת", הסביר רועי ויינשטיין, ממובילי ארגון 'עגורן צריח'. "לא יכול להיות שאנחנו מדווחים על מצב של סכנה בגודל של 250 טון מעל ראשם של האזרחים ומבקשים מאיתנו לשלוח פקס. אנחנו לא מחכים יותר, אנחנו מביאים פתרונות מידיים כדי להציל את החיים שלנו".

בפשיטה נוספת שנערכה בשדרות, מצאו הפעילים שני עובדים סינים שעובדים על שני מנופים שונים ללא רישיון. פעילי "עגורן צריח" שאיתרו את הפועלים הסינים הפצירו בכל הנוגעים בדבר לדווח במידה והם נתקלים בהתנהלות לא תקינה או עובדים ללא רישיון.

בארגון ידעו לספר על מקרה של 'כמעט תאונה' שאירע בשבוע שעבר ברמת גן. מנוף בגובה של כ-40 מטרים הניח מסגרת ברזל כבדה על גבי משאית. האתת, שתפקידו להנחות את המנופאי, לא הבחין שהמסגרת עדיין מחוברת לכבלי המנוף והמשאית החלה בנסיעה.

שניות לפני שהמנוף נמשך והתמוטט באתר הבנייה, הבחין נהג המשאית במצב ובלם את המשאית. המנופאי ההמום קרא לחבריו באתרי הבנייה להגביר את הפיקוח על שאר העובדים. "תפקחו 300 עיניים", הוא אמר. "אל תסמכו על אף אחד חוץ מעל עצמכם".

משרד העבודה: "מודים לארגון בסיוע לאכיפה"

משרד הכלכלה הודיע בחודש פברואר על מבצע אכיפה מוגברת נגד קבלני כוח אדם העוסקים בתחום ללא רישיון החל מחודש מאי, אך המבצע טרם יצא לפועל ועל כן המנופאים עושים זאת בעצמם. ארגון המנופאים, שנוסד כדי לדאוג לתנאי עבודתם של המנופאים, לא אמור לקחת על עצמו את עבודת הפיקוח על הבטיחות באתרי הבנייה. זה התפקיד של פקחי משרד העבודה והרווחה ושל משטרת ישראל. אבל נראה שלפי תגובת משרד העבודה והרווחה (להלן), במקום לקחת אחריות ולשנות את המצב, מעדיפים להסתמך דווקא על ארגון המנופאים.

במשרד הרווחה אמנם טוענים בתגובתם כי "פעילות אכיפה משולבת של מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה ותחנת משטרת רחובות הביאה לסגירת אתר בנייה, בגין הפעלת עגורן ללא רישיון ופתיחה בהליכי השעייה כנגד מנהל העבודה באתר". אך בהמשך מוסיפים כי "מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית מברך את ארגון מפעילי העגורנים על יוזמתם ופעילותם, המסייעת לפעילות האכיפה".

רועי ויינשטיין, ארכיון (צילום: ערוץ הכנסת)
רועי ויינשטיין, ארכיון|צילום: ערוץ הכנסת

רועי ויינשטיין, ממובילי ארגון מפעילי עגורן צריח מסר בתגובה: "מנופאים אזרחים פרטיים בהתנדבות יוזמים פעולות מסכנות חיים מתוך הבנה שמדינת ישראל ויתרה על אכיפה יזומה. זה מזעזע פעם אחרי פעם להיות עדים למאבק של הארגון באדישות הכמעט מוחלטת מצד הפקידים מחד ומאידך התגנדרות בהישגים שיצרנו למרות התנהלותם ולא בגלל".

"הגיע הזמן שמדינת ישראל והסתדרות העובדים יתחילו להתעטף בעשייה ולא רק בכותרות שאין בהם ממש אנו מרגישים שיש שיפור משמעותי בשיתוף הפעולה על פניו ובתגובות המנהל לבטיחות תעסוקתית על תלונות הארגון, אבל תלונות שכאלו צריכות טיפול מהשורש מצד מנהל ההסדרה והאכיפה שעדיין ממשיך במדיניות עצימת העיניים המזעזעת המנוהלת על ידי יפה סולימאני ומאיר דוד".