עסק או מתקן ביטחוני חשוב? מתחם "המכללה הלאומית לשוטרים", שנבנה בהשקעה אדירה ליד בית שמש, אמור להיות מוקד ההכשרה של המשטרה - אבל בפועל הוא מתנהל כעסק פרטי לכל הדבר המחפש רווח. חמור מכך - בכירים במשטרה טוענים שאינם מצליחים להתאמן במתקן, עליו שילמה המשטרה והמדינה שני מיליארד שקלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

על קרקע של כ-230 דונמים נבנתה המכללה שנועדה לשמש כמתחם אימונים ומטווחים יחידי בארץ להכשרת שוטרים: גם נתניהו הגיע לפני שנה לברך את המשטרה על חניכת המתחם, ובכירי המשטרה טענו לפני כשנה: "המרכז יעשה אותנו שוטרים טובים יותר". שנה אחרי ההצהרות, המציאות בשטח שונה לגמרי: בכיר במשטרת ישראל טוען כי "אני מתוך המשטרה לא מצליח להתאמן שם".

חברת "פוליסיטי", בבעלות חברת "שיכון ובינוי" של שרי אריסון ו-GAS, הקימה את המתחם - ובמשטרה החליטו להפקיד בידי החברות הללו את תפעול המתחם, לתקופת זיכיון שנקבעה ל-25 שנה. וכך, הגורם היחיד שמרכז היום את כל הכשרת השוטרים בישראל נתון בידיים פרטיות.

בתוך המתקן מתאמנות רק חברות פרטיות (צילום: דוברות משטרת ישראל)
בתוך המתקן מתאמנות רק חברות פרטיות|צילום: דוברות משטרת ישראל

מה קרה כשחדשות 2 התקשרו לקבוע אימון?

גורם בכיר במשטרה חושף כי פוליסיטי משכירה את מתחם האימונים לחברות פרטיות, והמשטרה ששילמה מיליארדים לא מצליחה להתאמן בו. "הם אומרים לנו שהמטווחים מלאים ומכניסים גורמי צד ג'! מה שידענו שיקרה דרך אגב. בשביל לעשות כסף הם מכניסים גופים שמשלמים כסף, אפילו שבמכרז כתוב שהעדיפות היא לא משטרת ישראל. אף אחד לא בודק אותם באמת, והם אומרים שהמטווחים מלאים ואין מקום. אני לא מצליח לתאם".

כשהתקשרנו לפוליסיטי כדי לשכור את המתחם לאימונים והזדהינו בתור חברת אבטחה פרטית, התברר לנו שיש מקום בשפע: "אתם גוף פרטי? זה המתקן הכי טוב בארץ, אבל עזוב – את זה אתה יכול לשים בצד". כשביקשנו לתאם תוך שבוע השיבה הנציגה: "מה עם יום שישי, זה בא בחשבון? יום שישי הקרוב זה יהיה בסדר. שלח לי את המסמכים, אנחנו נעבור כמו שצריך, אני אאשר אותך".

עו"ד שני בראון, התנועה לאיכות השלטון, הצטרפה לביקורת על ניהול המתחם: "זה מצב מגוחך. המשטרה פעלה במשך שבע שנים כדי להקים את מרכז ההדרכה הזה, בשטח של 230 דונם, בסופו של דבר מגיעה פוליסיטי וגוזרת קופון נוסף. פעם אחת היא מקבלת שני מיליארד שקלים מהמדינה, מהמשטרה, על ההקמה והתפעול של המרכז – ובפעם נוספת היא גוזרת קופון ומשתמשת בשטחים למקומות אחרים ומשכירה אותו לצדדים שלישיים משיקולים כלכליים".

מבוכה למשטרה (אילוסטרציה) (צילום: פלאש 90, חדשות)
"לא מצליחים להתאמן"|צילום: פלאש 90, חדשות

קרב על מיליונים מול העירייה

למרות ההשכרות הנרחבות לגורמים פרטיים, חברת פוליסיטי מנסה ליהנות מכל העולמות ולמעשה משלמת ארנונה מופחתת של מבנה ציבור. בעיריית בית שמש פתחו בהליך משפטי נגדה וקבעו שהיא צריכה לשלם ארנונה של 8.5 מיליון שקלים בשנה, אבל פוליסיטי מסכימה לשלם רק שני מיליארדים.

מתי חותה, מנכ"ל עיריית בית שמש, אמר לחדשות 2: "הם טוענים כל מיני דברים הזויים. יש להם כל מיני טענות שלעניות דעתינו אין להן שום בסיס במציאות. הם חיים בעולם אחר".

מעבר לבעיית המחסור באימונים וסוגיית הארנונה, עומדת שאלת ניגוד האינטרסים – האם המשטרה תוכל למשל לפעול נגד חברת "שיכון ובינוי" של אריסון איתה היא נמצאת בחוזה של 25 שנים להפעלת מתקן האימונים. יש לציין כי בפרויקטים אחרים המופעלים על ידי זכיינים פרטיים – כגון כביש 6 ומנהרות הכרמל – לא נוצר חשש כבד כל כך לניגוד אינטרסים.

במקרה של פוליסיטי אין שום גוף מפקח ושום שקיפות – מיהן החברות שמשתמשות במתחם, שהוקם מכספי ציבור, כמה הן משלמות וכמה מתוך הכסף הזה חוזר לאזרחים? דווקא מתחם הדגל של המשטרה פועל בחשאיות.

במקום השלישי, אריסון (צילום: רויטרס, חדשות)
האם המשטרה תוכל לפעול נגדה? אריסון|צילום: רויטרס, חדשות

תגובות

מחברת פוליסיטי נמסר בתגובה: "החברה פועלת על פי הסכם הזיכיון ובשביעות רצון מלאה של המשטרה. על פי תנאי המכרז, רשאי הזכייון להעמיד מתקנים מסוימים לשימוש מיזמים נוספים. הדבר מביא בפועל לשיפור השימוש במתקן ולהוזלת המחיר שמשלמת המדינה. כיום היקף פעילות זה זניח. אין הפרעה לפעילות השוטפת של המשטרה במתקן. בנושא הארנונה – היא נקבעה בתנאי המכרז, בהסתמך על מכתב גזבר העירייה".

תגובת המשטרה: "המדינה, באמצעות משרד האוצר, אפשרה במכרז ועודדה שימוש פרטי במתקן. עם זאת, המשטרה רשאית שלא לאשר פעילות נוספת בהתאם לשיקול דעתה הבלעדי. יחידת הפיקוח המשטרתית מאשרת כל פעילות נוספת במתקן ולאחר בדיקה המתקן זמין לכל הפעילויות המשטרתיות בהתאם לצרכי המשטרה. כל ניסיון של גורמים מסחריים להטיל דופי במשטרה, בשל אינטרסים של תחרות עסקית, פסולים וראויים להוקעה".

מעיריית בית שמש נמסר בתגובה: "העירייה נמצאת בהליך משפטי מול חברת פוליסיטי בשל סירובה לשלם את הארנונה שנקבעה ותפעל על פי חוק בהתאם להחלטת ועדת הערר בבית המשפט".