חטופי תימן. בקרוב איחוד המשפחות?|צילום: באדיבות ארכיון שפילברג

בשבוע שעבר מינה ראש הממשלה את השר צחי הנגבי כמוסמך לטפל בנושא חטופי תימן, נושא הזוכה לאחרונה לתהודה מחודשת. השר עתיד לעיין בחומרי החקירה משנת 1995, שהוסתרו מהציבור במשך עשרות שנים - אך עבור משפחות רבות זה לא מספיק, והן דורשות מהממשלה להקים מאגר גנטי למשפחות ולמאומצים במטרה להקל על המאמצים לאיחוד משפחות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

עמותת עמר"ם (עמותת רוח המזרח) החליטה כי אינה מחכה לממסד, ופתחה במיזם DNA ייעודי לאיחוד משפחות בשיתוף חברת iGENEA, מהחברות המובילות בעולם בתחום. "החלטנו שאנחנו פשוט לא מחכים", הסבירה נעמה קטיעי, ממייסדי עמותת עמר"ם. "הממשלה אומרת 'בואו נדון, נבדוק', ואנחנו יודעים שהדברים האלה לוקחים הרבה שנים. גם לפני 20 שנה הוחלט שיוקם מאגר, וזה לא קרה".

מדובר במאגר גנטי בינלאומי שיכלול תוצאות בדיקות של משפחות מהן נחטפו ילדים ושל ילדים שאומצו ומחפשים את משפחותיהם, במטרה להצליב בין רצפי ה-DNA. "לאנשים יש חשדנות טבעית לגבי מאגרים כאלה, אך החברה הפרטית הזו מחויבת לסודיות", מרגיעה קטיעי, "אף ארגון ואף מסד לא יוכל לקבל לא את הדגימות ולא את התוצאות". משפחות ומאומצים שלא יהיו מעוניינים להיחשף יוכלו להעביר את הדגימות באנונימיות דרך העמותה, שתעביר אותן בשמה לחברה ואז תעביר את התוצאות לנותני הדגימות. "המאומצים סקרנים, אבל רוצים להיות אלה שבשליטה ולהחליט מתי הם נחשפים ואיך - ואנחנו מבינים את הרגישות הזו", מדגישה קטיעי, "אנחנו רוצים לומר להם שיש דרך לעשות את זה ולשמור על שליטה".

ניצחון על ה-HIV, פעם 2 בהיסטוריה (צילום: רויטרס, חדשות)
בקרוב: מאגר גנטי אלטרנטיבי?|צילום: רויטרס, חדשות

"המדינה תקים מאגר? הדגימות לא יילכו לאיבוד"

למכון הגנטי ישנה מערכת המתריעה כאשר נמצאה הצלבה בין דגימות. שני הצדדים מקבלים הודעה על ההתאמה ובהסכמת שני הצדדים מתחיל תהליך יצירת קשר. המערכת יודעת גם לזהות מספר דרגות של קרבת משפחה, כך שגם בני דודים או אחים יכולים למצוא זה את זה. קטיעי מדגישה כי במידה והמדינה אכן תקים מאגר גנטי משלה, המשפחות יוכלו להעביר את הדגימות מהמאגר הפרטי למאגר הממשלתי.

מי שייבחרו לבצע את בדיקת ה-DNA דרך עמותת עמר"ם יזכו להנחה משמעותית, כשהבדיקה תעלה להם 169 דולרים במקום 339 דולרים. את ערכת הבדיקה ניתן להזמין בלחיצה כאן, כאשר ניתוח הדגימות ומתן חוות דעת מתבצעים תוך שישה עד שמונה שבועות מרגע קבלתן במעבדה. לשאלות נוספות ניתן לפנות לעמותת עמר"ם בדוא"ל amram.dna@gmail.com ולפרטים נוספים באתר של העמותה.

גם יו"ר השדולה למען חקר האמת בפרשת ילדי תימן החטופים, חברת הכנסת נורית קורן, תומכת בקידום הקמת המאגר הגנטי. "המאגר צריכה להיעשות על ידי מדינת ישראל ולא על ידי גורמים פרטיים", כתבה בהודעה לעיתונות, "אני מתכוונת לקדם ולהוביל את הפרויקט החשוב הזה כחלק מהמאבק אותו אני מובילה מאז בחירתי לכנסת, חשיפת האמת בפרשת ילדי תימן החטופים. בכוונתי להיפגש עם ראש הממשלה בנושא בימים הקרובים ולבקש את התגייסותו והירתמותו ליוזמה. בימים הקרובים אקיים פגישת עבודה עם שר האוצר משה כחלון בנושא, בה אבקש תקציב מיוחד לחשיפת האמת בפרשת ילדי תימן, על כל המשתמע מכך, לרבות מימון מיידי להקמת מאגר גנטי ותקצוב מיוחד לגנזך המדינה, שעמל בימים אלו, על הכנה ומיון הפרוטוקולים והמסמכים מוועדת החקירה הממלכתית. מדינת ישראל כבר הוכיחה שכאשר היא חפצה במשהו, הוא קורה - ומהר. אסור לתת לסחבת ולבירוקרטיה לעכב את הקמת המאגר. מדינת ישראל צריכה להקים את המאגר - ויפה שעה אחת קודם".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il