"לא ראיתי גופה של התינוק": עשרות פניות הגיעו למערכת חדשות 2 Online בעקבות פרסום העדויות אתמול (שלישי) של אמהות שילדיהם נחטפו לפני עשרות שנים. הסיפורים הרבים מעידים על פצע שנותר פתוח במשך עשרות שנים, בעוד המדינה מסרבת לחשוף את הפרוטוקולים של ועדת החקירה. במקביל, בכנסת קוראים לחשוף מיד את העדויות והמסמכים מאותה תקופה. הערב במהדורה המרכזית ישודרו גילויים חדשים בפרשה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אחת מהנשים שפנו לחדשות 2 Online היא שושנה צפר, שמאמינה ששניים מבניה נחטפו ממנה בזמן לידתם. היא שמספרת ששנת 1963 הייתה השנה הנוראית ביותר בחייה, ובה היא איבדה את בנה בכורה שחיכתה לו שנים - אחרי שנולדו לה ארבע בנות. " לא ראיתי גופה של התינוק ואף אחד לא אמר לי מה עשו איתו", מתארת בהתרגשות שושנה בסרטון שנכדתה צילמה עבורנו מיד אחרי פרסום הכתבה אתמול.

"אמרו לי שחבל הטבור שלו היה סביב הצוואר שלו והיה גוסס, לא חי ולא מת", הוסיפה. שושנה מספרת שהרופאים הגיעו לספר לה שהוא מת, אך היא לא קיבלה אפילו תעודת פטירה. הטרגדיה המשיכה להכות בבית משפחת צפר, כשלאחר שלוש שנים הגיעה שושנה שוב לבית החולים ללדת בן נוסף. גם אז אמרו לה לאחר הלידה שהילד נפטר: "הילד כנראה ילד גדול, ולכן הרופאים התעסקו לי עם הבטן, סובבו אותו ובסוף אמרו שנולד מת". גם במקרה של הילד השני לא קיבלו שושנה ובעלה תעודת פטירה: "בכיתי, השתוללתי".

הפרשה נותרה פצע פתוח. ארכיון|צילום: באדיבות ארכיון שפילברג

"מה יעזור למשפחות שהפרוטוקולים ייחשפו ב-2070?"
 
יוסף שפנה אלינו גם בעקבות הכתבה סיפר על בן דוד שלו שנולד כמוהו בתחילת שנות ה-50: "היינו עולים מאירן, עסוקים בלפרנס את המשפחה, חיים במעברה בגבעת אולגה, לא שאלנו יותר מידי שאלות". יוסף תיאר את הפעם האחרונה בה ראה את בן דודו: "חורף אחד הוא הרגיש קצת לא טוב אז לקחו אותו לבית החולים בחדרה, באותו בית החולים היה מאושפז גם הסבא שלנו שנפטר אחרי כמה שעות".

בני המשפחה שנסעו ללווייה בבית העלמין בחדרה חזרו יום לאחר מכן לבית החולים לבקר את הילד, שם בישרו להם שהוא מת: "הם הביאו להם סדין שחור עם משהו בפנים עטוף בחבלים, הם אפילו לא בדקו מה יש בפנים וקברו אותו". יוסף אמר כי המשפחה שהתקשתה להאמין שהילד נפטר בגלל קירור, אך מאחר והם היו עסוקים באבל של הילד ושל הסבא הם לא התפנו לשאול שאלות וגם במקרה זה הם לא קיבלו אפילו תעודות פטירה.

במהלך השנים שעברו הם הביאו עוד מספר רב של ילדים, אך הצער נשאר איתם ובכל שיחה שעלתה במשפחה - הם היו מדברים על כך שהילד נגנב. ההלם האמיתי בסיפור הגיע לאחר 17 שנה, שהילד שנחטף היה אמור להיות בן 18 והמדינה שלחה לו צו גיוס. "היינו המומים, והייתה מהומה גדולה פנינו לכל הרשויות בכדי להבין איך זה יתכן אך הם טענו שזאת הייתה טעות".

"עד היום כואב לנו שלא בדקנו עד הסוף מה קרה לילד", סיפר יוסף. "רוב ההורים כבר לא בחיים - מה יעזור לאותם משפחות שהפרוטוקולים על החקירה שעשו בפרשה יחשפו רק ב 2070?"

ח
"לחשוף את המסמכים". כבל|צילום:

"פגיעה אנושה בזכות הציבור לדעת"

בימים הקרובים יגיש ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הצעת חוק, המבקשת לחשוף מיידית את הפרוטוקולים והמסמכים הנוגעים לפרשה. בנוסח הצעת החוק, שמפורסם כאן לראשונה, נכתב כי "מדובר בפגיעה אנושה בזכות הציבור לדעת את שהתרחש באחת הפרשיות החמורות ביותר הנוגעות לכלל החברה הישראלית ואשר יש לה השלכות מרחיקות לכת על היות מדינת ישראל מדינה דמוקרטית".

עוד נכתב בהצעה - הצעת חוק הארכיונים (תיקון סעיף 10, עיון הקהל), התשע"ו–2016 - כי על פי החלטת ממשלת ישראל נקבע כי הפרוטוקולים של ועדת החקירה לנושא חטיפת ילדי תימן וכל המסמכים הנוגעים לנושא ישמרו בארכיון המדינה לתקופה של 70 שנה ועד לשנת 2071.

"הצעת החוק באה להחריג את פרשת ילדי תימן מהמגבלות המוטלות היום על הנושא לפי סעיף 10 של חוק הארכיונים ולהביא לחשיפה מיידית של הפרוטוקולים והמסמכים הנוגעים לפרשה", הדגיש כבל בהצעה.

העדויות שנחשפו עד כה ועוד כ-150 עדויות אחרות הן חלק מפרויקט הדגל של עמותת "עמר"ם" - חטיפת ילדי תימן מזרח ובלקן, ששם לו למטרה להפוך את הסיפורים האנושיים הקשים לארכיון נגיש לציבור. המטרה העיקרית של התיעוד נועדה לשפוך אור על העדויות שהושתקו עד כה ולקרוא למדינה להכיר באופן רשמי בעוול שנעשה למשפחות. אתמול השיקה העמותה את האתר החדש שלה, לקראת יום המודעות לפרשת ילדי תימן שיחול בעוד כשבועיים.

האתר החדש של עמותת עמר"ם www.edut-amram.org 

כתובת מייל ליצירת קשר עם העמותה edut.amram@gmail.com 

טלמסר למסירת עדויות: 03-7442231

לפנייה לכתבת: Avivitm@ch2news.co.il