יותר מ-750 מיליון שקלים השקיעה המדינה בבניית בית החולים "אסותא" באשדוד, אלא שבית החולים הציבורי המתקדם והיקר בישראל, נבנה בחלקו באופן לא חוקי וללא היתרי בנייה - כך נודע לחדשות 2 Online.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בדצמבר 2014 חתמה עיריית אשדוד על היתר בנייה למרכז הרפואי החדשני. בנייתו של בית החולים החלה על שטח של יותר מ-70 דונם, והוא עתיד לספק כאלף מקומות עבודה וכאלף מיטות אשפוז. ההיתר לפיתוח ולבניית חניון ניתן בכפוף לקבלת האישורים הנדרשים תוך שלושה חודשים, אלא ששנתיים חלפו, האישורים לא ניתנו והמסמכים לא נחתמו. עבודות התשתית ובניית החניון באתר בית החולים נמשכות, על אף שאין אישורים שמאפשרים זאת על פי חוק.

"לדבר הזה ניתן היתר בנייה בסוף 2014 אבל ההיתר הזה היה כפוף לשני אישורים: אישור של מחלקת תשתיות ואישור של אדריכלית נוף", הסביר גורם בכיר בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. "שני האישורים האלה לא ניתנו - ובשבוע שעבר התחילו לבצע עבודות בהיקף מאוד גדול".

"נעשו שם עבודות בנייה מאוד נרחבות", המשיך הגורם. "בנו שם חניונים באלפי מטרים וכל זה בעצם כשההיתר שלהם הוא לא תקף כי הוא לא קיבל את האישורים".

צו הפסקת עבודה
צילום:

למרות הצו: עבודות הבנייה נמשכות

לפני כשבוע הבין לראשונה ראש אגף הפיקוח בעיר שהעבודות מבוצעות בניגוד לחוק התכנון והבנייה והוציא צו הפסקת עבודה, אבל כל זה לא מפריע לטרקטורים להמשיך לעבוד ולפועלים להמשיך לבנות בימים אלה את החניון העילי של בית החולים, ללא היתרים ובניגוד לחוק.

לטענת הגורם מוועדת התכנון והבנייה המחוזית, מהנדס העירייה מסרב לחתום על הצו להפסקת הבנייה בלחץ ראש העיר שמעוניין לסיים את העבודות בהקדם האפשרי ולפתוח את בית החולים בהתאם להתחייבותו לתושבים.

"ההיתר ניתן לדעתי בדצמבר 2014 ויש בו תנאים לביצוע תוך שלושה חודשים", ציין הגורם. "התנאים לא בוצעו ולמעשה ההיתר הזה צריך להיות מבוטל. אי אפשר לעבוד לפיו. זה מצב שהוא גרוע יותר מחלם, כי אנשים חושבים על התפקיד הבא שלהם ולא על טובת הציבור".

"רשלנות של העירייה"

במשך שנים רבות חיכו באשדוד לבנייתו של בית חולים, אולם בעיר כבר נמתחת ביקורת נגד העירייה בנושא. "מדובר ברשלנות ומחדל הן של העירייה שלא הקפידה למלא את התנאים להיתר שהיא בעצמה התנתה, והן של 'אסותא' שלא עמדו בתנאים הנדרשים", אמרה הלן גלבר, חברת מועצת העיר אשדוד. "במציאות הביטחונית באזור בו אנו חיים יש הכרח בחניה תת קרקעית , לא אתן שעיריית אשדוד, במקום להיות המובילה בעניין, תנהל באופן שמונע מהציבור פיתוח סביבתי ראוי ומתאים למאה ה-21".

הלן גלבר, חברת מועצת אשדוד
הלן גלבר, חברת מועצת אשדוד|צילום:

"אם נדרש להשקיע בחניון תת קרקעי, בית החולים יפתח עם חניון כזה ולא עם אלתורים זמניים שבסופו של דבר הופכים לקבועים", הוסיפה גלבר. "התנהלות שכזו עלולה בסופו של דבר לפגוע בבריאות הציבור שמחכה בכיליון עיניים לפתיחתו במועד של בית החולים. האינטרס הציבורי הוא החשוב לי מכל ואעמוד על המשמר אך ורק לטובתו".

"מברכים על ההתקדמות בקצב הבנייה"

מעיריית אשדוד נמסר בתגובה: "הרינו להבהיר כי למען הסר ספק, לא הוצא צו הפסקת עבודה לבית החולים הציבורי והוא נבנה בהתאם להיתרים. מינהל ההנדסה מנהל פיקוח שוטף אחר כל תכניות הבנייה בעיר, מוסדות ציבוריים ובנייה פרטית, ומקפיד שהעבודות תעשנה כחוק ובהתאם להיתרים. דוחות על חריגות בנייה או נושאים הטעונים בירור מונחים על שולחנו של מהנדס העיר לבדיקה ורק אם הראיות מלמדות שהכן קיימת סטייה מההיתר שניתן, חותם המהנדס על צו הפסקת עבודה.

"בית החולים 'אסותא', הינו מבנה ציבור גדול ומשמעותי לעיר ולתושביה, עומד תחת נהלי פיקוח, רישוי ואכיפה ככל מבנה בכל מקום אחר בעיר. לבית החולים שורה של היתרים ותנאים שונים והנהלת בית החולים עומדת בהם ללא חריגות. בהיתר הבנייה האחרון אין מגבלת תנאים ודוח הפיקוח שהונח על שולחן המהנדס מתייחס לתנאים באחד ההיתרים שקדמו לו בעניין שטחי חנייה".

עוד נמסר מהעירייה כי "מהנדס העיר נמצא כל השבוע בכנס ולכן טרם התייחס לדוח. החלטתו בנדון תתקבל לאחר בדיקתו. נכון להיום, לא הוצא צו הפסקת עבודה לבית החולים ועל פי הבדיקה של מינהל ההנדסה לא נראה שיצא צו כזה. עיריית אשדוד פועלת בכל דרך כדי לשמור על החוק ומברכת על קצב התקדמות בית החולים".

מבית החולים "אסותא" נמסר בתגובה: "במשך 3.5 השנים האחרונות כל עבודות הבנייה באתר בוצעו על פי ההיתרים, ובעוד כשנה בית החולים יפתח את שעריו לרווחת כל תושבי אשדוד. כמקובל, ההיתרים כוללים תנאים שונים ובהם דרישה לאישור תכניות פיתוח וחנייה. לאורך כל תקופת הבנייה מתנהל מול גורמי התכנון בעיריית אשדוד דיאלוג שוטף ומתמשך לאישור התוכניות. כל התיקונים שנדרשו ע"י העירייה יושמו, והפרויקט מתנהל בשקיפות מלאה ובשיתוף פעולה הדוק".