מדי שנה, מצוין בישראל בכ"ז בניסן יום הזיכרון לשואה ולגבורה - יום הזיכרון הרשמי בו אזרחי ישראל מרכינים את ראשם ועומדים דום בצפירת הדומייה בת שתי הדקות לזכר ששת המיליונים שנספו. אלא שאת יום השואה הקרוב שיחל מחר בערב (רביעי) וייפתח רשמית בטקס המרכזי ביד ושם, מבקשים מאות אזרחים בישראל לציין גם על ידי צום.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
יוזמה חדשה שהולכת וצוברת תאוצה ברשת, קוראת לכמה שיותר אנשים לצום מדי שנה ביום הזיכרון לשואה ולגבורה לזכר הקורבנות שנספו באסון הגדול והנורא ביותר שפקד את העם היהודי לדורותיו. שניים מיוזמי צום השואה, המכונה "צום נזכור", מסבירים מה עומד מאחורי היוזמה - ומדוע צריך דווקא לצום על מנת לזכור ולא לשכוח.
"אצלי זה התחיל בכלל דרך חבר שנוהג לצום דווקא ביום הזיכרון לחללי צה"ל", מספר אסף בנר, יזם חברתי שהחליט להרים את הכפפה ולקרוא גם לאחרים להימנע מאכילה ומשתייה דווקא ביום השואה. "לי הרגיש נכון יותר לצום ביום הזיכרון לשואה - אני עושה זאת כבר 12 שנה וחושב שזו הדרך הכי טובה לזכור".
"צום זה משהו מאוד אישי, שמלווה אותך לאורך כל היום וזה גם משהו מאוד יהודי", הוא מסביר, "אתה לא רק עומד בצפירה ואז ממשיך בשגרת יומך. זה לא מרגיש הגיוני שביום הזה, למרות אווירת הזיכרון והטקסים, הכל ממשיך כרגיל. אני עצמי מדליק נרות זיכרון בערב יום השואה, וצם מזריחה ועד שקיעה ביום עצמו".
"על הדור שלנו ליצור מגוון אפשרויות לזיכרון"
בעמוד הפייסבוק שפתח עם שותפיו, הם מסבירים למה בדיוק הכוונה בצום יום השואה: "הצום ייתן לאנשי העדות האחרונים החיים בתוכנו, ביטחון נוסף שנזכור גם כשהם כבר לא יהיו כאן. הצום הוא המקום בו אנו מונעים מעצמנו את כל מנעמי העולם בו אנו חיים היום בכדי לזכור שלא הכל טריוויאלי, ושזה לא ברור מאליו שיש לנו קורת גג, פת לחם ומעט מים".
יוזמי הצום לא מגדירים אותו ככזה שמתחיל בדיוק בשעה בו מתחיל יום השואה - ועד לצאתו, אלא שעל כל אחד לצום בדרכו: "אנחנו מציעים לך לנסות לצום ביום השואה הזה, אולי רק מאוכל, אולי רק כמה שעות ואולי מזריחה ועד שקיעה".
באמצעות צום, סבורים היוזמים, השואה ולקחיה לא יישכחו בקלות בקרב הילדים ובני הנוער, בני הדור הבא שלא יזכו לשמוע על השואה ממקור ראשון, מפי הניצולים עצמם: "זו האחריות של הדור שלנו ליצור מגוון אפשרויות לזיכרון ולקבוע נורמות שיעברו הלאה וישתרשו".
"צום הוא גם הזדהות עם הסבל של עמנו בשואה"
ביוזמת הצום מתעניינים כבר מאות אנשים שנחשפו לעמוד היוזמה בפייסבוק. מיה שריג, אף היא אחת מיזמות "צום נזכור", מספרת שמדובר ביוזמה חוצת מגזרים ועדות: "אני עצמי חילונית ואסף, חברי הטוב, הוא דתי. אני חושבת שלא משנה לאיזה זרם אתה משתייך, אבל אם ביהדות צמים על חורבן בית המקדש, ודאי שראוי לצום על אסון כה גדול שבמהלכו נטבחו שישה מיליון יהודים".
"לטווח הרחוק אני מקווה שיום הזיכרון לשואה ייקבע כיום צום, כי זה הדבר שמחבר בין האבל המודרני לזה המסורתי", היא מספרת. "צריך שיקום כאן מנהיג פוליטי או רוחני כלשהו שייצא בקריאה להגדיר את היום הזה כיום צום". לדבריה, "הצום מאפשר לנו להרגיש ולו במעט, הקצה של הקצה, של מה שהרגישו שם בשואה, שהלכו לקושש שאריות של אוכל ורבים מתו מרעב".
ואיך מגיבים בסביבתם של השניים, כשהם מספרים שהם נוהגים לצום ביום השואה? "אנחנו מקבלים תגובות מאוד חיוביות, המשפחה והחברים עוזרים לנו להפיץ את הרעיון, והאמת שהרבה שואלים אותנו: 'איך לא חשבו על זה קודם?'". ניצולי שואה ששמעו על היוזמה התרגשו: "חברה טובה שמסייעת לניצולים סיפרה לי שהם מאוד תומכים ברעיון הזה", מספר אסף.
הצום לזכר קורבנות השואה למעשה כבר קיים?
יזמי הצום מדגישים שהיוזמה חפה מכל שיקול פוליטי, אלא שיש גורמים דתיים שמתנגדים לה - זאת עקב כך שחודש ניסן נחשב לחודש טוב ביהדות, בו אסור לענות את הנפש ולצום. עם זאת, בחודש זה חלה ספירת העומר - תקופה בה רבים מקיימים מנהגי אבלות שונים.
"מאז שהתחלנו עם היוזמה חקרנו קצת וגילינו שיום הצום בעשרה בטבת, נקבע גם כיום הקדיש הכללי, שזה יום בו צמים גם לזכר קורבנות השואה", הם מספרים, "אלא שהיום הזה לא השתרש ככזה מעולם, וגם דתיים רבים ששמעו על היוזמה שלנו מספרים שכלל לא ידעו שצום עשרה טבת הוא גם לזכר הנספים בשואה".
"כאן בארץ השתרש שיום הזיכרון לשואה הוא בכ"ז בניסן, ולכן אנחנו מעוניינים שהצום יחול ביום הזה", הם מדגישים, "זו צריכה להיות יוזמה אזרחית חשובה למען זיכרון השואה בדורות הבאים".
לפניות לכתב: morl@ch2news.tv