49 שנים מאז 1967, מאז התפיסה/השחרור/הכיבוש (תחליטו אתם) של שטחי יהודה ושומרון, האירוע ההיסטורי הגדול ביותר בישראל מאז הקמתה. את המעשה הובילו אנשים בודדים, צעד אחר צעד, חדורי אמונה ומטרה, אנשים שהיו נחושים לשלם כל מחיר. וכל הסיפור החל בברית אחת - ואחך כך בקבורת התינוק שמת לאחר מספר חודשים - על אדמת חברון. משם הדרך נסללה למפעל התיישבות שלם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
ההחלטה הדרמטית על יישוב השטחים מעולם לא נתקבלה באופן רשמי. רק שלושה חודשים אחרי מלחמת ששת הימים פנה חנן פורת לראש הממשלה לוי אשכול ומבקש ליישב מחדש את כפר עציון.
היועץ המשפטי של משרד החוץ קבע אז כי התיישבות אזרחית בשטחים המוחזקים סותרת הוראות מפורשות של אמנת ז'נבה. אך למרות שנענה בשלילה, החליט פורת פשוט לבצע, מתוך ההבנה שלעולם לא יקבל תשובה רשמית חיובית. השיטה הזאת של קביעת עובדות בשטח חזרה על עצמה שוב ושוב.
את הסרט "המתנחלים" יצר שמעון דותן, במאי ותיק בן 68 שחי היום בניו יורק ומלמד שם קולנוע. שלוש שנים הוא עבד על הסרט. לטעמו, המתנחלים הם "אנשים טובים שעושים מעשים רעים". בסרט מספרים מספר תושבים ביהודה ושומרון על חלומותיהם למדינה "בגבולות התנ"ך", בעוד אחרים מודים שגם את ידידיהם הערבים לא יוכלו להכניס ליישובים כמו בת עין. בנו של מתיישב שנחשד באלימות כלפי פלסטינים אף אמר לו: "כשאהיה גדול אלך איתך להרביץ לערבים".
אלו אינם הפנים של כל יהודה ושומרון: רובם המכריע של היהודים שחיים מעבר לקו הירוק הלכו לשם בגלל הנוחות, כמו העלייה מחבר המדינות ש"כבשה" את אריאל. בשטחי יהודה ושומרון חיים היום כ-400 אלף יהודים, ועוד כ-200 אלף חיים בשכונות של ירושלים שנמצאות מעבר לקו הירוק. בשטח הזה חיים גם כ-2.5 מיליון פלסטינים, שכמעט ולא מופיעים בסרט. אולי משום שהבמאי ניסה להבין מה רוצה ישראל, מה רוצים המתנחלים.
הרבה שאלות של בדיעבד מעלה הסרט הזה. מה היה קורה אם האנרגיה המטורפת של האנשים חדורי האמונה האלה הייתה מופנית למשהו אחר, נניח ליישוב הנגב והגליל שבו ישראל הולכת ומאבדת את הרוב היהודי? מה היה קורה לישראל בלי יהודה ושומרון? האם היינו במקום בטוח או מסוכן יותר? תשובה אחת ברורה יש: המתנחלים ניצחו.
יהיה קשה מאד, אולי בלתי אפשרי, לחלק עכשיו את הארץ. אז מה עושים עם הניצחון הזה? לאן הולכים מכאן? מתי ישראל תחליט מהם גבולותיה ומה יהיה על אנשים שחיים שם, יהודים וערבים? נדמה שהיום יותר מתמיד ברור שבשטח שיש בו כל כך הרבה היסטוריה, שם יוכרע עתידה של המדינה.