לפני יותר משנה נפתח מתחם הסינמה סיטי בירושלים. הסרטים שם מוקרנים עד השעות הקטנות של הלילה ולכן הנהלת המקום אחראית על הסעת עובדים לביתם. את הנסיעות מבצעים מהיום הראשון נהגים מנוסים של חברת הסעות ותיקה, חלקם אזרחים ערבים. בעקבות העסקת הנהגים הערבים, הודיעו חלק מהעובדים כי הם מוכנים לנסוע עם נהגים יהודים בלבד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"החברה לא קולטת כל נהג" אומר תאאיר ראגה (36), נהג בחברה ממזרח ירושלים. "עוברים תהליך מאוד ארוך. תעודת יושר מהמשטרה משרד הרישוי, בדיקות בתל אביב אצל פסיכיאטר. תהליך של שנה". בחודשים הראשונים הכול התנהל כשורה ואפילו התפתחו יחסי ידידות בין ראגה, הסדרן האחראי על חלוקת העבודה, ובין עובדי הסינמה סיטי. אבל אז אותם עובדים התחילו לבקש ממנו, תחילה במבוכה ואחר כך כהוראה, שישלח אליהם נהג יהודי.
"לא יודע, אולי זו זכותם לבקש נהג יהודי? יכול להיות", אומר ראגה. "אבל תהיה הגיוני, נהגים שעובדים איתך מהיום הראשון שנפתחה הסינמה. מסיעים אותך הביתה כל השבוע, כולל שבתות וחגים, בלי שום תלונה, הכול היה פיקס, ופתאום זה מתהפך - נהג יהודי, נהג ערבי".
נהגי החברה המנוסים מסיעים כבר שנים אחיות מבית החולים הדסה, לקוחות של מלון קראון פלאזה וילדים מבתי ספר בעיר. נאסר סלחות, מבעלי החברה, אומר שמעולם לא נדרש לספק נהגים יהודים, עד לאחרונה. "התחתי לעבוד עם נהגים יהודים", הוא אומר ומסביר מדוע לא עצר את הבקשה: "רציתי לשמור על הפרנסה". הוא נקלע למצב בלתי אפשרי בו הוא נאלץ לשתף פעולה עם האפליה נגד חבריו, למען הפרנסה. הוא לקח לעבודה את מיכאל שטיינהרט שהתחיל עבוד על תקן הנהג היהודי.
המנהלת איימה לעבור לחברה אחרת
"זה שזה בניגוד לחוק אנחנו יודעים, אבל אי אפשר להילחם עם הלקוח", מסביר שטיינהרט. "באחד המקרים לקוחה ראתה אותי מדבר עם תאאיר ולא רצתה לעלות עד שקראו לי בשמי. רק אז עלתה, בחשדנות".
האפליה התבטאה גם בכך שהסינמה סיטי שילמה יותר על נהג יהודי. על שובר הנסיעה העובדים התבקשו לציין אם הנהג שהסיע אותם היה יהודי. "מה זה גזענות? זה לייחס לאדם תכונות על בסיס הגזע שלו בלבד, ולא על בסיס המעשים שלו", אומר עורך הדין אסף פינק, מומחה לזכויות אדם. "בגלל שאתה ערבי אתה חשוד כאדם שעלול לפגוע בי, בגלל שאתה ממוצא אתיופי אתה חשוד שאתה מסריח ולא משכיל, אם אתה ממוצא רוסי אתה חשוד שאתה אדם נוקשה".
בשלב מסוים מנהלת בכירה בסינמה סיטי התקשרה לראגה ובין השניים התפתח ויכוח. בשיחה שהוקלטה על ידי אתר "שיחה מקומית", נשמעת המנהלת דורשת נהג יהודי, אך ראגה מסביר לה שאין לו כזה נהג. בתגובה איימה המנהלת שתעבור לחברה אחרת. ראגה החליט ליצור קשר עם מנכ"ל סינמה סיטי ירושלים, יניב תורג'מן, שאומר לו שלא לשתף פעולה עם דרישות לא לגיטימיות.
למרות זאת, הבקשות הגזעניות לא פסקו, אך המנהלת הבכירה ביקשה מהעובדים להוריד פרופיל ולהיות זהירים בבקשות. "חשוב להיות רגישים בנושא נהג יהודי-ערבי", היא כתבה לעובדים. "משרד התחבורה בודק את החברות. יש לבקש בדיפלומטיה נהג יהודי עבור הבנות".
"אתה מרגיש אפס, כלום, סמרטוט"
"התופעה בירושלים הולכת ומתרחבת", אומר יו"ר איגוד נהגי המוניות הארצי יהודה בר אור. "אם לא נעצור אותה בירושלים היא תתרחב לשאר המקומות ועוד מגזרים יבקשו לנסוע רק עם יהודים. לאט לאט נהפוך למדינה שלא נותנת לבני מיעוטים לעבוד פה".
"זו בדיוק התפיסה הזו של פחד מדברים לא מוכרים, של שיוך של תכונות לגזע", ממשיך להסביר פינק. "זו הסיבה שב-2015 אנחנו עדיין פוחדים אחד מהשני".
ביום העצמאות החליטו בסינמה סיטי לסיים עם הנהגים הערבים את החוזה. "אתה מרגיש אפס, כלום, סמרטוט", טוען ראגה. "לאוויר יש ערך יותר ממך. אתה קיים ולא קיים. קיים מתי שרוצים אותך ולא קיים כשהם לא רוצים אותך, אפילו פחות מגלגל רזרבה".
מסינמה סיטי נמסר בתגובה: "עבודתה של חברת ההסעות הופסקה על בסיס מקצועי בלבד וללא קשר למוצאם של נהגי החברה. אנו מעסיקים עובדים ערבים רבים בכל קשת התפקידים ובכללם בתפקידי ניהול כך שטענות על אפליה אינן משקפות את המציאות. נציין כי לחברה שמספקת כיום שירותי הסעה לסינמה סיטי יש נהגים יהודים וערבים. חברת ע. מור בוחרת להתנקם בסינמה סיטי עקב הפסקת החוזה עמה באמצעות טענות שקריות ומגמתיות".