הניסוי של המאגר הביומטרי יימשך - ולא יהפוך לחובה בשלב זה: כך החליט היום (שלישי) שר הפנים והמשנה לראש הממשלה סילבן שלום. ההחלטה מתפרסמת בעיתוי מפתיע, שעות ספורות לפני פרסום דוח המבקר על הליקויים בהפעלת המאגר הביומטרי בתקופת הניסוי שהחלה ב-2013.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עם זאת, ברשות האוכלוסין הבהירו כי ההחלטה התקבלה כבר לפני כשבוע, בשל כניסתו של השר שלום לתפקידו והרצון לבחון את הנושא לעומק. הניסוי הוארך בתשעה חודשים, במתכונת דומה לזו הקיימת בשנתיים האחרונות. "הארכת התקופה נועדה לאפשר פרק זמן נדרש ללמידת הסוגייה הן לשר הפנים הנכנס והן לחברי ועדות הכנסת שיתכנסו לראשונה בימים הקרובים ויידרשו להכריע בעניין", הוסיפו ברשות האוכלוסין.
עוד נמסר כי "המהלך יחייב צעדים ואישורי הגורמים הרלוונטיים, בהם ועדת הכנסת ובסופו מליאת הכנסת". תקופת המבחן החלה בפועל, לאחר עיכובים רבים, ביוני 2013: קודם לכן הוגשו עתירות נגד החוק ועובדי רשות האוכלוסין אף החלו בעיצומים. בשנה הראשונה של תקופת המבחן, בה עוסק הדוח, הונפקו תעודות חכמות ל-430 אלף תושבים.
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) מחה על ההחלטה ועל עיתויה: לדבריו, "אם יקום המאגר הביומטרי הוא ידלוף. זה עניין של זמן והשאלה היא רק בכמה כסף הוא יימכר".
רוזנטל מתח ביקורת על התנהלות הרשות להפעלת המאגר הביומטרי: "כאשר אחת המטרות של הפיילוט הייתה לבדוק חלופות יעילות יותר למניעת זיוף והתחזות, נראה כי הרשות עשתה הכל כדי לא לבדוק ולפסול ללא נימוק אופציות בטוחות יותר".
לדבריו, "הרשות האחראית על המאגר מסתירה נתונים היום וצפויה להמשיך ולנסות ולהסתיר נתונים. אישור המאגר הביומטרי הוא פשע שההשלכות שלו לא יאחרו להגיע. תעודת זהות חכמה ותשאול נכון יפתרו את סכנת גניבת הזהות ואת סכנת המאגר הביומטרי גם יחד".