השינוי - גם לאופניים חשמליים (צילום: חדשות)
ארכיון|צילום: חדשות

גמלאי פתח תקווה נגד האופניים החשמליים: עשרות מתושבי העיר הוותיקים חתמו על מכתב שנשלח השבוע לעירייה ולמשטרה, בעקבות מספר תאונות שאירעו באזור וגרמו לפציעתם של קשישים. הגמלאים דורשים טיפול דחוף לבעיית האופניים החשמליים בעיר, וטוענים כי הם חשופים לפגיעה מדי יום במדרכות. "האסון בפתח", הם מתריעים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זה מסוכן יותר מכל המלחמות שעברתי", אמר יצחק בן ז'נו בן ה-75. "זו פשוט סכנת נפשות - הם מגיחים מאחוריך במהירות עצומה, על המדרכות ובמעברי חצייה, וכל פעם רק כמעט פוגעים בך. לא מעניין אותי שיפגעו בעצמם אבל שיחוסו על הגימלאים שאין להם יכולת להגיב מהר או לקפוץ הצידה".

בן ז'נו עצמו מכיר יותר ממכר אחד שנפצע מאופניים חשמליים עליהם רכבו נערים. "חברה קרובה שלי נפלה על הגב", הוא מספר. "לא בטוח כלל שהיא תתאושש מהפציעה. אין לנו מה לעשות, לקחו לנו את המדרכות". בן ז'נו טוען כי בשל החשש מפגיעה, הוא הפסיק ללכת ברחוב עם אוזניות. "כך לפחות אוכל להתכונן לבואם", הוא מסביר.

"סכנת נפשות". יצחק בן ז'נו|צילום: באדיבות המצולם

"אין ביטחון על המדרכה"

בפתח תקווה חיים יותר מ-40 אלף גימלאים המהווים כחמישית מתושבי העיר. מחאתם זכתה לתמיכה גם מבכירה בעירייה: דליה גאון, מנהלת אגף קשרי תושבים במנהלת הגימלאים בעיריית פתח תקווה הצטרפה לקריאתם של הגמלאים. "הם מבקשים למגר את התופעה", היא אומרת. "כיום אין ביטחון על המדרכה. רבים עימם שוחחתי באינספור מסגרות מציינים כי זו אחת התופעות המטרידות ביותר את יומם, על אחת כמה וכמה בעת הזו כשמתחיל החופש הגדול".

ניצה איצקוביץ', מתנדבת בבית ספר שבעוד יומיים תחגוג יום הולדת 75, סיפרה גם היא על החשש מתאונות ומנהגים פרועים. "אני בבוקר יוצאת לצעוד ומטבע הדברים אני צועדת במדרכה ושם עד לא מזמן הרגשתי בטוחה", היא אומרת. "היום אני ממש לא מוגנת. העיניים שלי כל הזמן נעות שמאלה ימינה ואחורה. אני חיה בפחד, לא פעם אני מוצאת את עצמי מזנקת קדימה".

היא חוששת מההלשכות על פגיעה באישה בגילה. "אם האופניים יפגעו בי הם מרסקים לי את כל העצמות ואני חס ושלום הופכת נכה", אמרה. "כל פעם זה עובר סנטימטר או שניים לידי, ואני חוששת שיום אחד זה יסתיים באסון".

רכיבה - רק עם מבחן תיאוריה (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה|צילום: חדשות 2

"נתנו כלי משחית לילדים"

בנימין חרוש בן ה-75 אסף יותר מ-50 חתימות של גימלאים על המכתב הדורש לטפל בנושא. "מדובר בתופעה שמדאיגה כיום כל קשיש", הוא אומר. "לחלקנו יש מגבלות תנועה. אנחנו לא יכולים להגיב מהר, ואם נפגעים - הנזק הוא פי כמה וכמה חמור יותר מצעירים".

חרוש מוחה על היעדר אכיפה על כלי הרכב שעלול לגרום לפגיעות חמורות. "נתנו כלי משחית בידי ילדים שלא יודעים את חוקי התנועה", הוא אומר. "אני מרגיש שאיבדנו את הזכות הבסיסית לצעוד על המדרכות. לא עובר יום שאני לא רואה המוני ילדים שועטים לכיווני באופניים החשמליים".

אופניים חשמליים. כלי מסוכן (צילום: חדשות 2)
"איבדנו את הזכות לצעוד במדרכות". ארכיון|צילום: חדשות 2

דורשים מהמשטרה מעצרים וכתבי אישום

עו"ד עידן אבוהב מלמד קבוצת גימלאים משפטים במסגרת לימודי ערב, ולדבריו הגמלאים שואלים אותו כל הזמן בנוגע לחוק ואי אכיפתו. לאחר שהבין את מצוקתם של המבוגרים, החליט לסייע להם לנסח את המכתב. "בניגוד לטענות הממשלה ומשרד התחבורה, יש למשטרה את הכלים לעצור את נהגי האופניים, להחרימם ולהגיש כתבי אישום", אמר לחדשות 2 Online.

הוא הוסיף: "פירטנו במכתבנו למשטרת פתח תקווה את הבסיס המשפטי אליו אנו מכוונים ומעבר לכך, הזכות שלנו להתנועע בביטחון על המדרכות היא זכות חוקתית - הזכות לחופש תנועה ולביטחון הגוף. חובתה של המשטרה להגן על זכות זאת של הציבור, היא זכות חוקתית".

השרה לענייני אזרחים ותיקים גילה גמליאל התייחסה אף היא לדברים ואמרה כי המדרכות ״אמורות להיות מקום המבטחים של הולכי הרגל וכל דבר העלול לסכן את ביטחונם מוטב כי יוסדר בחוק באופן המהיר ביותר". בנוגע למקרה שצוין טענה השרה כי "האופניים החשמליים מהווים מצד אחד כלי תחבורה יעיל לבני הנוער וכלל האזרחים ומצד שני עלולים, בשימוש לא אחראי, להוות סכנה בעיקר לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל. בעיה זו דורשת פתרון רחב שצריך לכלול סלילת שבילי אופניים בכל המדרכות והסדרת שאלת הגדרתם של האופניים החשמליים בחוק. בטווח הקרוב יש לקבוע גיל מינימום לנסיעה וכן לאסור את השימוש בהם במדרכות ללא שבילי אופניים".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv