17 פצועים, פחים בוערים, יידוי אבנים וגז מדמיע - למשך מספר שעות הפך אמש (חמישי) מרכז העיר ירושלים לשדה קרב לאחר שהפגנת בני העדה האתיופית יצאה משליטה וגלשה לעימותים אלימים בין כאלף מפגינים לבין כוחות הביטחון שניסו למנוע מהם להגיע לבית ראש הממשלה. מפכ"ל המשטרה הורה לאנשיו לנהוג באיפוק ורק אדם אחד נעצר, אך צעירי העדה מבטיחים: "זאת רק ההתחלה, נפגין בכל הארץ".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
צעירים רבים שהגיעו להפגנה תהו מדוע המתין ראש הממשלה נתניהו עד להתלהטות הרוחות בטרם בחר לגנות את הסרטון שהצית את המחאה - תיעוד שבו נראים שוטרים מכים חייל אתיופי. "למה הוא לא גינה כבר ביום הראשון?", שאל אחד המפגינים. "כשחייל אחר בצבע עור אחר הוכה על ידי חרדים, הוא היה הראשון לצאת בהודעות ולגנות".
"אתה תראה את ההפגנות האלה בכל הערים", הבטיח מפגין אחר רעול פנים. כשנשאל מדוע החליט להסתתר מאחורי מסכה, ענה המפגין: "אני מפחד מהם. אולי הם יחפשו אותי וירביצו לי כשהמצלמות לא בסביבה. המצלמות הפכו לעורך דין היחיד של כל צעיר אתיופי".
"אסור לקחת את החוק לידיים"
אמש שוחח השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', עם ראש הממשלה נתניהו ועדכן אותו על האירועים בירושלים. נתניהו קיבל את המלצת אהרונוביץ' להקים צוות בין-משרדי שייפגש עם נציגי העדה האתיופית ויבחן את טענותיהם.
"אני מגנה את התנהגות השוטר ומתנדב המשטרה באירוע הכאת החייל ואדאג שהאחראים לכך ייתנו את הדין ולא ימשיכו בשורות המשטרה", התייחס אהרונוביץ' לסרטון שהצית את המחאה. "לצד זה, אסור לאף אחד לקחת את החוק לידיים. אני מגנה את האלימות כלפי השוטרים וקורא להרגעת הרוחות וגילוי איפוק מצד המפגינים".
מוקדם יותר אתמול התייחס ראש הממשלה נתניהו לסערה וקרא גם הוא להרגעת הרוחות. "אני מגנה בתוקף את הכאת החייל בן העדה האתיופית והאחראים לכך ייתנו את הדין", אמר נתניהו. "לצד זה, אסור לאף אחד לקחת את החוק לידיים. העולים מאתיופיה יקרים לנו ומדינת ישראל עושה מאמצים רבים להקל על שילובם בחברה".
"הילדים כבר לא מקשיבים לנו"
המחאה החלה אתמול בשעות אחר הצהריים כשמאות בני אדם התאספו סמוך למטה המשטרה הארצי במזרח ירושלים. תחילה התנהל האירוע בשקט, אך תוך זמן קצר החלו כמה עשרות צעירים לחסום את כביש 1 בעיר ואת תנועת הרכבת הקלה.
בהפגנה, שמרבית משתתפיה היו צעירים, נכחו גם מספר קייסים - רבני העדה האתיופית. הם סיפרו כי עשו מאמצים רבים להרגיע את הרוחות כבר בתחילת ההפגנה, אך הצעירים לא נענו להם. "תראה לאן הביאה אותנו מדינת ישראל שעליה חלמנו, שהילדים שלנו אפילו לא מקשיבים לנו", אמר אחד מהם. "המדינה הביאה אותם למצב שהם כבר מיואשים".
לקראת שעות הערב זימן מפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב משה (צ'יקו) אדרי ללשכתו מספר מנהיגים רוחניים של העדה וכן חברי כנסת בהווה ובעבר בניסיון להגיע להסכמה ולמנוע הסלמה של האירועים, אך הניסיון לא צלח.
"המפגינים הפכו אלימים מאוד"
סמוך לשעה שמונה בערב התקדמו המפגינים במעלה רחוב אגרון בירושלים בדרכם לבית ראש הממשלה, שם נבלמו על ידי כוח משטרה גדול. במשטרה אמרו כי בשלב זה החלה אלימות קשה מצד המפגינים, שיידו לעברם אבנים ובקבוקי זכוכית והבעירו פחים. בשל כך נאלצו השוטרים להשתמש באמצעים לפיזור הפגנות, בהם גז מדמיע.
בתום ההפגנה החלו עשרות מפגינים לצעוד לכיוון אזור בנייני האומה. כוחות המשטרה שליוו את הצועדים סגרו בעקבות כך את הכביש המוביל אל היציאה מהעיר. עם זאת, מרבית המפגינים התפזרו עוד קודם לכן, וכעבור זמן קצר נפתח הכביש מחדש לתנועה.
"נאלצנו לפעול בכוח בגלל שהמפגינים הפכו לאלימים מאוד", אמר אחד מקציני המשטרה במקום. "הם רצו להגיע לבית ראש הממשלה בכוח". מנגד טוענים חלק מהמפגינים כי יידוי האבנים החל בתגובה לירי גז מדמיע והפעלת כוח מצד המשטרה. לזירת ההפגנה הגיע גם ראש עיריית ירושלים ניר ברקת שניהל משא ומתן עם מארגני ההפגנה בניסיון להשיב את השקט על כנו. "זכותכם להפגין, רק לא באלימות", אמר ברקת למפגינים.
מפקד מחוז ירושלים במשטרה התייחס גם הוא להפגנה האלימה. "המשטרה ערה לתחושות הקשות של בני העדה האתיופית ומבינה את סערת הרוחות", אמר. "יחד עם זאת, אני קורא לכולם לנהוג בריסון ובאיפוק. חשוב שאיש לא ייפגע בגלל התלהטות יתר. אנחנו רוצים לפעול יחד למציאת פתרונות נכונים שאינם באמצעות אלימות והפרת סדר".
עזרי עמרם השתתף בהכנת הידיעה.