ימונה לשגריר באו
ימנה נציב מתוך הארגון? ארדן|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

גלעד ארדן מונה אתמול לתפקיד השר לביטחון פנים ואחת המשימות הראשונות המוטלות עליו הן מינוי מפכ"ל למשטרה ונציב לשירות בתי הסוהר. קבוצה של בכירים ובכירות לשעבר בשב"ס קוראת לשר החדש לא להמשיך במסורת של הנחתת אדם מבחוץ לראשות המערכת ולמנות לראשונה בהיסטוריה של הארגון מישהו שצמח בשב"ס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

בחודש יולי הקרוב צפויה להסתיים כהונתו של נציב שירות בתי הסוהר הנוכחי, רב גונדר אהרון פרנקו ואותם בכירים בדימוס קוראים לארדן להעניק הזדמנות לאחד מששת הגונדרים המרכיבים את הסגל הבכיר בארגון.

"זה מתסכל את בכירי שב"ס בכל פעם מחדש", אמרה תת גונדר בדימוס דבי שגיא. "זה מערער את תחושת הערך של הארגון כולו. איך סוהר יכול להתקדם כשהוא יודע שיש תקרת זכוכית, שהוא טוב לכל האתגרים המקצועיים שלפניו אבל לא להוביל את הארגון?".

הנציב הנוכחי, פרנקו (צילום: חדשות 2)
הנציב הנוכחי, פרנקו|צילום: חדשות 2

שגיא ובכירים נוספים שסיימו את תפקידם בשב"ס מעוניינים להיפגש בהקדם עם השר לביטחון פנים על מנת שיבחן את קריאתם. במקביל, הם פנו גם ליועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין ולמבקר המדינה יוסף שפירא, בבקשה לאפשר את הבסיס החוקי לשינוי. "פעם אחר פעם ממנים קצין בכיר מהמשטרה או ממערכת ביטחונית אחרת. יש מעין דינמיקה בעייתית כשמגיעים אנשים שלמעשה התאכזבו במערכות שלהם", הוסיפה שגיא.

לדבריה, כשניצב לא זוכה להיות מפכ"ל אז מפצים אותו על הגב של שב"ס במעין פרס ניחומים, דבר היוצר תסכול אדיר בקרב אנשי הארגון. "לא ייתכן שכיוון שמדובר בארגון קטן, ינצלו אותו ככלי פוליטי לחלוקת ג'ובים".

גונדר בדימוס איל גובר, שתפקידו האחרון בשב"ס היה ראש אגף האסיר, מסכים עם שגיא ומוסיף כי "מעבר להצנחת ראש הארגון, כל אחד גם מביא איתו קצינים בדרגות ביניים, דבר הפוגע ביכולת של האנשים להתפתח ולהתקדם".

בדומה לשגיא, גם גובר שם דגש על התפקיד הייחודי של שב"ס, המחייב נוכחות איש מקצוע שגדל בארגון. "אנחנו אמורים להכין את האסיר לחזרה לקהילה, לחיים הנורמטיביים. פעמים רבות, נציב שהגיע מהמשטרה בא עם שיטותיו המשטרתיות ולוקה בהשקפת העולם הנדרשת של סיכון מחושב במטרה להעניק הזדמנות לשיקום לאסיר".

כמעט ועשה היסטוריה. אהרונוביץ' (צילום: חדשות 2)
כמעט ועשה היסטוריה. אהרונוביץ'|צילום: חדשות 2



"אין סוהר או קצין שלא מסכים איתנו"

בעיה נוספת שעליה מצביע גובר היא חוסר ההמשכיות איתו נאלצים אנשי הארגון להתמודד עם כל חילוף בצמרת הפיקוד. "התכניות שנכתבו לעיתים מבוטלות כיוון שמי שנכנס לתפקיד מגיע עם רעיונות חדשים במטרה להוכיח שינוי, וקציני השב"ס מוצאים את עצמם בסיטואציות מצחיקות-עצובות שבהן הם צריכים ליישם תכניות 'חדשות' שהגו קודמיהם בתפקיד הנציב כבר לפני עשור או שניים".

"לא תמצא סוהר או קצין אחד בתוך הארגון שלא מסכים איתנו", אמר בנחרצות תת גונדר שמעון מלכה שהגיע מהמשטרה כקצין צעיר, הקים בשב"ס את מחלקת הדוברות ונשאר בארגון עד שפרש משירות.

"בכל פעם אנו שומעים הבטחות סרק שקריות"

"בכל פעם אנו שומעים הבטחות סרק שקריות עד כדי כך שהפסקנו לקחת ברצינות את הבטחותיהם של השרים", אמר מלכה שהוציא מהכלל את השר היוצא יצחק אהרונוביץ' וסיפר כי הוא כמעט הוביל לשינוי ההיסטורי.

לדבריו של מלכה, אהרונוביץ' עשה צעד כשהסכים למנות את גונדר אלי גביזון מתוך הארגון, אבל עימותים פנימיים הובילו לפנייה לבג"ץ, וכשזה החליט לא להתערב, הביא השר אהרונוביץ' מהמשטרה את הנציב הנוכחי אהרון פרנקו.

"הפעם אני מקווה שזה יצליח", אמר מלכה. "ועדת מומחים קבעה שלנציב חדש מחוץ לארגון לוקח לפחות שנתיים ללמוד את התפקיד. תחשוב כמה זמן בזבזו על ללמוד את הארגון כשיש אנשים ראויים שמכירים אותו מבפנים, אנחנו נבקש מהשר הנכנס: תקן את העוול, תן לקציני השב"ס תקווה, בטל את תחושת החרפה".