יותר מ-100 אלף בני אדם השתתפו היום (שישי) במצעד הגאווה ה-17 שנערך בתל אביב בסימן שוויון מגדרי ותמיכה בקהילת הטרנסג'נדרים. בעיריית תל אביב אמרו כי מדובר במצעד הגאווה הגדול ביותר בתולדות העיר. "אנחנו נראה לעולם שזה כבר לא משנה אם אתה בן או בת, או אם הפכת מכזה לאחר", אמר אחד הצועדים. "אין הבדל, אין שוני, כולנו שווים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האירועים החלו כבר בשעה 09:00 בגן מאיר בהפנינג מיוחד שכלל הופעות מוזיקה ו-17 מלכי ומלכות דראג, טקס הענקת פרס יקיר הקהילה וכן מתחם לגיל הרך ולנוער לצד של ארגוני הלהט"ב. משטח הגן הוזנק המצעד על ידי ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. "עברנו הרבה מאוד ב-17 השנים האחרונות והגענו למציאות אחרת לגמרי בעיר תל אביב-יפו ונדמה שבכל מדינת ישראל", אמר חולדאי. "אני רוצה לומר לכל הפוליטיקאים שיש לנו עוד הרבה חקיקה לעשות על מנת לקדם ולקבל את הקהילה הגאה במדינת ישראל כולה".
"אני צועדת כבר 20 שנה ואני שמחה שעם הזמן אנחנו הופכים ליותר מפוכחים", אומרת בתיה, תושבת בית קמה שצועדת עם שלט שבו נכתב "הבן שלי הומו, אז מה?". "היום אנחנו מבינים ששום דבר לא קרה אם הילדים שלנו גאים, הם אותו הדבר כפי שהיו פעם. אני מקווה שהקהילה חזקה מספיק כדי להדוף כל נסיגה בזכויות. אנחנו רק צועדים קדימה".
"המצעד נותן הרגשה שמקבלים"
במצעד פגשנו גם קבוצה של בנות 17 ממעלה אדומים שהחליטו לארגן הסעה מיוחדת ולהגיע ביחד למצעד בתל אביב. "אנחנו לא לסביות", מספרת ירדן כהן, אך מדגישה כי היה חשוב להן להגיע ולתמוך. "כל אדם צריך לעשות מה שהוא רוצה וצריך לקבל אותו כפי שהוא. המצעד נותן הרגשה שמקבלים".
אורפז, שהגיעה ביחד עם ירדן, מספרת שמצב הקהילה הגאה במעלה אדומים קשה יותר מאשר בתל אביב. "אם מישהי בבית הספר לסבית, יהיה לה קשה יותר אצלנו", היא אומרת. "יש הרבה, אבל הם לא מזדהים. אני חושבת שכולם צריכים לצאת מהארון. חייבים להיות יותר סובלניים לבני הקהילה".
לצד שלל הצועדים בלבוש צבעוני נמצא גם שגריר שבדיה בישראל שהגיע לתמוך במאבקה של הקהילה הגאה. "התיירים השבדים הגיעו בהמוניהם, יש לנו כאן קבוצה שמחה מאוד", הוא אומר. "האטמוספירה כאן פנטסטיק, התיירים מאוד נהנים".
"תל אביב מדהימה", מסכמות קיקה ומיה, שתי תיירות מהלסינקי. "הספקנו לבלות, לחגוג, להיות בחופים, לעשות קניות. הרגשנו את האהבה מהישראלים, הם מאוד גיי פרנדלי".
המצעד יצא לרחוב טשרניחובסקי דרך רחוב בוגרשוב, רחוב הירקון ומשם לפרישמן. בהמשך הצטרפו לצועדים ברחוב הרברט סמואל משאיות ורקדנים מטעם הליינים הגאים בעיר. המצעד יסתיים בגן צ'רלס קלור. הצועדים יגיעו אל הבמה המרכזית, שם תתקיים מסיבת ענק לצד הופעתה של זוכת אירוויזיון 2014 - קונצ'יטה וורסט, שתגיע לתל אביב במיוחד מאוסטריה.
בערב המצעד צפויות חגיגות הגאווה להימשך ברחבי העיר כשעשרות אלפי בליינים יגדשו את המועדונים והפאבים שנערכו בהתאם. אל הבליינים צפויים להצטרף גם כ-30 אלף תיירים שיגיעו לישראל בכדי להשתתף בחגיגות הגאווה. במהלך כל סוף השבוע יתקיימם עשרות מסיבות ואירועים מיוחדים שיסכמו את שבוע הגאווה.
החל מהשעה 07:00 נאסרה חניית כלי רכב ברחובות טשרניחובסקי, בוגרשוב, בן יהודה והרברט סמואל. כלי רכב שיחנו ברחובות אלו ייגררו וישוחררו מחניון הים, רחוב הירקון 11 מול הדולפינריום או מחניון רדינג, שדרות רוקח 5, תל-אביב מול גן הבנים.