אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 מתניה טאוציג)
אילוסטרציה|צילום: פלאש 90 מתניה טאוציג
"האם אתה נוהג לעשות סטוצים? באיזה גיל איבדת את הבתולים? האם השתתפת באקט מיני שכלל יותר מפרטנר אחד?". אלה רק חלק מהשאלות החודרניות, בלשון המעטה, שהופיעו במבדק הכשירות לנשיאת נשק שנערך מטעם המשרד לביטחון פנים - כך עולה מתלונות שהגיעו לחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי החוק בישראל, נדרשות חברות האבטחה לשגר כל מועמד ועובד קיים לעבור את המבדק, שנערך במכונים פרטיים וכולל שאלון בן 567 שאלות, כמו גם ריאיון עם פסיכולוג קליני.

לפני ימים ספורים, ב-5.6.15, נכח במבדק ניר מנחם, מנכ"ל חברת האבטחה "אדירים ביטחון ואחזקה". לדבריו, הוא הזדעזע. "ישב שם בן אדם בן 50 שאינו יודע לקרוא עברית ולידו אישה בת 40 שתרגמה לו את השאלות. שמעתי את המבוכה בקול שלו. אם אדם חולם חלומות על מין זה אומר שהוא לא כשיר לשאת נשק?".

מנחם הוסיף כי בתום השאלון בכתב הוא נכנס לריאיון עם הפסיכולוג הקליני, ששאל אותו גם הוא שאלות דומות. "לא יכול להיות שאדם חובש כיפה שהולך להיות מאבטח בקניון, אם חד-הורית שמבקשת להיות מאבטחת בבית ספר או חיילת בת 22 שהולכת לעבוד באבטחה יעברו השפלה כזאת", הוא אמר והדגיש כי הוא בעד קיום המבדקים - אך ללא השאלות הללו.

כמה מהשאלות שהופיעו במבדק הכשירות לנשיאת נשק:

  • האם אתה חולם חלומות מיניים?
  • האם אתה אוהב מין?
  • מה דעתך על אישה שאוהבת מין?
  • האם אתה אוהב בדיחות על מין?
  • מה דעתך על ריבוי משתתפים במין?
  • באיזה גיל איבדת את הבתולים?
  • עם כמה נשים שכבת עד הנישואים?
  • האם בגדת באשתך?
  • האם קיימת יחסי מין מחוץ לנישואים?
  • כמה חברות רציניות היו לך לפני הנישואים?
  • האם קיימת "סטוצים"?

"מדובר פה בעבירה פלילית ופגיעה בצנעת הפרט. זה כמו אונס וירטואלי. נכנסים לך לתחתונים. אני חושב שהמדינה יכולה למצוא שאלות שלא קשורות לנושאים אינטימיים על מנת להגיע לתוצאה טובה יותר במבדק הזה".

המום, שיגר מנחם מכתב זועם לפיני שיף, מנכ"ל ארגון חברות האבטחה בישראל. האחרון הצטרף לדברים ואמר לחדשות 2 Online: "השאלות הללו הן חולניות, פרוורטיות ומטורפות לגמרי. אני לא הייתי עונה עליהן בשום אופן. יתרה מזאת, אם יש במבדק כ-600 שאלות - אז העשר הללו הן מה שחשוב? בלי זה לא ניתן לקבוע כשירות נפשית?".

שיף אמר כי מתח ביקורת נוקבת על הסוגייה ופנה לסמנכ"ל המשרד לביטחון פנים בבקשה לעצור את המבחנים עד לקבלת אישור כי השאלות הוסרו. לדבריו, הוא קיבל תשובה שלפיה לאחר התייעצות עם הגורמים המקצועיים שמחברים את המבדקים - השאלות מקובלות בכל העולם וצריכות להיכלל.

המשרד לביטחון פנים: כל המומחים אישרו את המבדק

יואל לוי, סמנכ"ל במשרד לביטחון פנים, אמר כי "הוקמה ועדת מומחים שבראשה עמד ד"ר אורי דן בליווי שני פסיכולוגים קליניים מומחים, באישור של יו"ר מועצת הפסיכולוגים במשרד הבריאות. כולם אישרו את המבחנים הללו".

ד"ר דן מסביר: "הליך האבחון של כשירות נפשית מורכב משני מבחנים ממוחשבים (אישיות ואינטליגנציה) וריאיון. במבחן שאלות רבות שעליהן יש להשיב בכן ולא. כ-20 מהפריטים, מתוך 567, מתייחסים בהקשר הכולל לנושאים של זוגיות ומין. אך ורק שלוש שאלות מתוכן נוגעות בצורה ישירה לענייני מין. זהו הריאיון המקובל ביותר היום להערכת פסיכופתיוּת. שאלות אלה מטרתן לבחון את הסיכון בנוגע לאלימות של נושאי נשק במסגרת המשפחה, סכנות של חיזור אלים, קנאה חולנית וכדומה.

"עם זאת, ההנחיה לפסיכולוגים המומחים המבצעים את הריאיון היא לשאול על נושא זה רק במידה ויש להם רושם כי השאלות בנושא הן חשובות בגיבוש תמונת הסיכון (הדחף המיני הוא אחד המניעים החזקים ביותר של בני אדם, המידה שבה האדם מצליח לרסן ולווסת דחף זה קשורה ברמת הסיכון של האדם לפגיעה בזולת)".

ד"ר דן מסכם ואומר כי "מדובר בתהליך בדיקה מקצועי שנבנה על ידי אנשי מקצוע מהשורה הראשונה ומשתמש בכלים המובילים בעולם. יחד עם זאת, נפעל לריענון ההנחיות למערך הפסיכולוגים המורשים בכל הקשור לרגישות תחום חיי האישות והמין בעת ביצוע הריאיון האישי".