"אני לא מתעסק במכרזים" - "אבל אתה חתום פה": זה היה עוד מכרז, אחד מתוך מאות שעברו בעיריית עכו בשנים האחרונות, אבל הדרך בה נבחר הזוכה צריכה להדליק יותר מנורה אדומה. מתברר שסוכן הביטוח שזכה במכרז הוא שכן, ידיד, וגם סוכן הביטוח האישי של ראש העיר. לטענתו, לפני שבע שנים, במכרז אחר, דיווח על הקשר האישי עם לנקרי - מבחינתו זה מספיק, אך לא לפי דיני המכרזים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

את רכבי העירייה מבטח מזה 6 שנים ברציפות סוכן הביטוח שמעון חזן, מטעם חברת מנורה. במכרז הנוכחי לביטוח הרכבים בדצמבר האחרון ניגש סוכן אחד בלבד - שמעון חזן. העירייה העריכה את העלות השנתית ב-290 אלף שקלים, ההצעה של חזן הייתה 390 אלף. הוא גם ערך שינוי בתנאי המכרז ולבסוף הוועדה נאלצה לפסול את הצעתו וראש העיר, שמעון לנקרי, אישר את הפסילה.

אבל פה לא נגמר הסיפור, אולי רק החל: שבועיים חולפים, ועדת המכרזים שוב מתכנסת, מכרז שני. שני אנשים רכשו את חוברת המכרז, רק אדם אחד הגיש הצעה, אותו שמעון חזן, סוכן הביטוח. ההצעה שלו נמוכה רק ב-20 אלף שקלים מההצעה הראשונה, הקודמת, אבל זה הספיק - פתאום כל ההתנגדויות נעלמו.

מנהלת תחום המכרזים בעירייה לחצה: "ביטוחי העירייה מסתיימים בעוד 5 ימים. אי אפשר להשאיר את רכבי העירייה ללא ביטוח". חברו לסיעה של ראש העיר ביקש לאשר את ההצעה היחידה והיקרה: "היו המון תאונות השנה, לכן הפרמיה גבוהה ולא משתלם לסוכני הביטוח להגיש הצעות" - למרות שהיועץ הביטוחי של העירייה קבע בדיוק להפך.

לבסוף יש זוכה - ראש העיר לנקרי כותב: "מאשר את המלצת הוועדה לקבל את הצעתו של שמעון חזן כהצעה זוכה". איש לא שם לב שטופס אחד נשאר ריק - ההצהרה בדבר היעדר קרבה לעובד הרשות או לחבר מועצה.

ראש העיר שמעון לנקרי (צילום: חדשות 2)
ראש העיר שמעון לנקרי|צילום: חדשות 2

אחרי כמה שעות בהן המתנו מחוץ לעירייה ראש העיר למד את החומר והסכים להתראיין ולספר מדוע, מבחינתו, הכול כאן תקין. "הכול כדת וכדין, כך פעלנו וכך תמיד נפעל, יוסי. אין סעיף שקובע האם אני צריך לגלות האם הוא סוכן שלי או לא סוכן שלי לביטוח הפנסיוני". למרות דבריו, אנחנו דווקא מצאנו סעיף בנושא בקוד האתי של עיריית עכו בנוגע לניגוד עניינים. חברי מועצה טענו שלא ידעו על הקשר בין הסוכן ללנקרי, ששב ואמר: "חבר'ה, כולם ידעו את זה. הוא גם פה, מתפרנס מהמקום, ממה שקורה בעיר עכו, וזאת זכותו, כל עוד הוא לא עבר על החוק. פה פעלנו רק על פי החוק".

"אליי מגיעים רק לאישור פורמלי, כי אני מניח שמי שקובע זו היועצת המשפטית", הוסיף לנקרי. "אני אומר לך את זה בוודאות - היועצת המשפטית הזאת רק היא קובעת האם המכרז תקין או לא תקין". לכאורה, זהו סיפורו של מכרז אחד קטן בעיר צפונית, אבל הסיפור הזה יכול ללמד על התנהלות רחבה יותר גם ברשויות אחרות, ואולי, על השיטה כולה. 

מעיריית עכו נמסר בתגובה: "העירייה פרסמה את מכרז הביטוח לרכבים בעיתונות הארצית וכן בוצעה פנייה לחברות ביטוח וסוכנים על מנת לעניין אותם במכרז ולמרות זאת הוגשה הצעה אחת. ראש העיר אינו חבר בועדת המכרזים של העירייה ותפקידו הינו לאשר או לא לאשר את המלצת ועדת המכרזים. ראש העיר אינו נדרש לדווח על העדר קרבה והחובה על כך מוטלת על מגיש ההצעה בכל השנים בהן הוא מכהן, ראש העיר תמיד קיבל את המלצות ועדת המכרזים וכך גם נהג הפעם. במכרז בשנת 2011 הצהיר סוכן הביטוח כי הוא משמש  כסוכן פנסיוני של ראש העיר".

מסוכן הביטוח שמעון חזן נמסר: "ההצעה שנתתי הייתה אטרקטיבית ולכן התקבלה. לא קיבלתי שום הטבה או יתרון מהעירייה אלא להיפך. במכרז לפני 6 שנים הצהרתי על הקרבה לראש העיר".