לפני כ-80 שנה הופרד שבתי בסקין משני אחיו בבלארוס בהמולת מלחמת העולם השנייה, ומאז נותק ביניהם הקשר. עם פלישת הגרמנים לברית המועצות נמלט בסקין, פעיל ציוני שישב בכלא הסובייטי, מזרחה, שם כחובב רדיו הוא קלט שידורים של דיווחים על ההרג השיטתי של היהודים באזורים שנכבשו בידי הנאצים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

עם סיום המלחמה בסקין עלה לארץ, מבלי לדעת מה עלה בגורל בני משפחתו שנותרו מאחור בבלארוס ואם הצליחו לשרוד את זוועות השואה. גם ניסיונות למצוא מידע לגביהם לאחר התפרקות ברית המועצות נכשלו.
 
נכדו של בסקין, רני מרקוביץ', לקח על עצמו את המשימה לאחד שוב בין חלקי המשפחה שהופרדו ופנה לחברת ההייטק "MyHeritage‎", המנהלת את המאגר הגדול בעולם עם 32 מיליון אילנות יוחסין, לסיוע. החברה שכרה גנאולוג בלארוסי שצלל לתוך הארכיונים והצליח למצוא במסמכים ישנים של הק.ג.ב מכתבים בין בני המשפחה שישבו במרתפים במשך 8 עשורים.

מסמך הק.ג.ב. שסייע באיתור המשפחה (צילום: מיי הריטג')
מסמך הק.ג.ב. שסייע באיתור המשפחה|צילום: מיי הריטג'

הבדיקה העלתה כי אשתו ובתו של האח השני שרדו את מלחמת העולם השנייה ולאחר שהסתיימה היגרו לארה"ב. כיום, קרובי המשפחה האבודים מתגוררים באינדיאנה. בעקבות הגילויים יצאו בני המשפחה לארה"ב לאיחוד היסטורי, אך קודם לכן קיימו שיחת SKYPE בה חידשו לראשונה את הקשר בין צאצאי האחים.

"יצאתי למסע 'מחקר' היסטורי של המשפחה, שנראה לי מלכתחילה חסר סיכוי, כדי לסגור מעגל אישי בשל הקשר המיוחד שהיה לי עם סבי ז"ל", סיפר מרקוביץ'. "נהניתי מאוד מהדרך - חיבור חתיכות פאזל לתמונה כוללת - ומהפנינים והאוצרות שמצאנו לאורכה במסמכי ארכיון של ק.ג.ב וכיו"ב".

מרקוביץ' הוסיף: "התוצאה המאוד לא צפויה של המחקר עולה על הכול - לא רק שהצלחנו לעלות על עקבותיהם של הקרובים האבודים, אלא איתרנו שתי בנות דודות של אמי, שלא ידעה על קיומן, ואף פגשה אחת מהן. בדיעבד אני מכה על חטא שלא יזמתי את המחקר שלוש שנים קודם לכן. אילו יצאתי לדרך מוקדם יותר היו נהנות מתוצאותיו גם דודתי שלקתה בינתיים באלצהיימר ובת דודה נוספת שנפטרה".