במשטרה ושירותי הכבאות ממשיכים לחקור את נסיבות פיצוץ הגז שאירע היום (שלישי) בחניון התת-קרקעי בבניין מגורים בשכונת בקעה בירושלים. עד כה עוכבו לחקירה שני טכנאי גז ששהו בזירה בעת האירוע, בחשד לרשלנות שהובילה לפיצוץ. מוקדם יותר חולץ גבר בן 40 כשהוא ללא רוח חיים מתוך הריסות החניון, שתקרתו קרסה. שלושה בני אדם נפצעו קל בתקרית, אחת מהם עדיין מאושפזת בבית החולים. בשל חומרת הנזק שנגרם לבניין, המבנה מצוי בסכנת קריסה והדיירים הונחו שלא לשוב לבתיהם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
החשד הוא שבמהלך עבודה של טכנאי גז שפעל בקומת החניון במסגרת שיפוצים בבניין, החלה דליפה משמעותית של גז בישול. לאחר שהדליפה הצטברה לרמת נפיצות גבוהה, אירע פיצוץ אדיר שגרם למותו של הפועל ולהרס חלקים גדולים מן הבניין. הרשויות ממשיכות לחקור את נסיבות התקרית בניסיון לברר את הנסיבות שגרמו לדליפת הגז ולניצוץ שגרם לפיצוץ הנפחי.
דיירי הבניין סיפרו כי אתמול קיבלו מייל שמודיע על השיפוצים וכי בשל עבודות הקשורות לגז בבניין לא יהיה גז במשך שעתיים. ההערכה היא שהגז חדר לחלל שבין הקומה הראשונה לחניון. "בזירת האירוע התגלו לנו מראות קשים במיוחד, מראות של הרס ברדיוס נרחב מאוד", סיפר רשף שלום זערור, מפקד המשמרת שהגיע עם הכוחות ראשון לזירה. "מראות שמזכירים לנו את אירועי הגז הקשים בירושלים, כדוגמת פיצוץ הגז בגילה לפני כ-4 שנים".
הסכנות הטמונות בעבודה בגז ביתי הועלו בדוח מבקר המדינה מחודש אוקטובר. המבקר התריע מפני כשלי בטיחות חמורים בתחום אחסון הגז לבישול, שלטענתו מהווים פוטנציאל לאסון. לדברי המבקר, משרד העבודה והרווחה, שאמון על מתן אישורים להטמנת צוברי גז (מכלי גז גדולים המכילים בין חצי טון לחמישה טון גז) בבנייני מגורים, אינו עורך בדיקות סדורות והכשרת המתקינים אינה סדורה או יסודית. "צוברי גז בישול בקרבת מבני מגורים הם פוטנציאל לאסון", הזהיר המבקר.
לפי אומדן משרד האנרגיה, ברחבי הארץ מפוזרים בין 50 ל-60 אלף צוברי גז. מדובר אמנם רק באומדן, שכן "למשרד אין מסד נתונים עדכני של כל הצוברים, ולכן הוא אינו יודע מה הם המיקומים של כל הצוברים בארץ", הסביר המבקר. "למשרד העבודה יש מסד נתונים מ-2004, והוא יודע את המיקומים של צוברים שהתבקשו עבורם אישורי הטמנה החל משנה זו (כ-17 אלף צוברים בלבד) - והמידע על צוברים מחולק בין משרד האנרגיה ומשרד העבודה".
לדברי המבקר, למרות המידע החלקי והחסר משרד העבודה והרווחה אינו עורך בדיקות תקופתיות לצוברים אלא בודק אותם באופן מדגמי. "משרד האנרגיה עושה בדיקות לעשרות עד מאות בודדות של צוברים בשנה בלבד", נכתב בדוח. סיבה נוספת לכך שמתקיימות בדיקות חלקיות בלבד היא משום שמשרד העבודה מעסיק שני מפקחים בלבד בתחום הבטחת הבטיחות המטפלים גם במתן אישורי הטמנה לצוברים. "שני מפקחים אלה נותנים כ-1,500 אישורים בשנה", ציין המבקר.
"חייבים להפיק לקחים ולפעול"
במרכז השלטון המקומי קראו להפיק לקחים בעקבות הפיצוץ. "פיצוץ הגז התורן ואנו לא לומדים כלום", אמר אבי נעים, יו"ר וועדת הביטחון במרכז השלטון המקומי וראש מועצת בית אריה. "מדינת ישראל ש65% מצריכת האנרגיה שלה מבוססת על גז אמורה להתנהל באופן יותר אחראי על מנת למנוע אסונות".
עוד הוסיף נעים: "הדבר הראשון והבסיסי הוא מיפוי צנרת הגז הארצית, מיפוי והיתרים ל-50 אלף צוברי הגז שנמצאים במרכזי הערים ומהווים פצצת זמן מתקתקת, שינוי תקינת הגז והוספת פיקוח ואכיפה. יותר מדי מאכערים, יותר מדי זלזול ואסונות שלא מעירים איש מתרדמתו".
בהנחיית ראש העיר ברקת הגיעו צוותי העירייה למקום במטרה לתת מענה וסיוע לתושבים לכוחות ההצלה. "צוותי אגף חירום וביטחון מרכזים בשטח את עבודת צוותי העירייה ואת הסיוע לכוחות ההצלה והדיירים והקמת חפ"ק משתוף לכל גורמי החירום וההצלה", נמסר. "מהנדסי המחלקה למבנים מסוכנים בעירייה נמצאים במקום ובודקים את המבנה במטרה למנוע כל סכנה לדיירים ולעוברי אורח. העירייה תיתן מענה מיידי ככל שיידרש לתושבים ולדיירי הבניין ותסייע להם".
סמוך לשעה 13:30 התקבלו דיווחים במוקד המשטרה על פיצוץ שאירע בחניון תת קרקעי ברחוב דן. כוחות משטרה הגיעו למקום יחד עם כוחות כיבוי והצלה והבחינו כי ככל הנראה מדובר בפיצוץ נפחי שנגרם כתוצאה מעבודה בגז שהתבצעה בקומת החניון, וגרם נזק למבנה הבניין.
לוחמי האש שהגיעו לזירה דיווחו על קריסה חלקית של בניין בן 3 קומות וחילצו מההריסות אדם אחד כשהוא ללא רוח חיים. צוותים של מד"א נאלצו לקבוע את מותו במקום. "מדובר בשישה מחסנים שכמעט כולם קרסו", מסרו כוחות הביטחון בזירה. "כל הבניין כרגע במצב של סיכון, הדיירים לא יכולים לחזור".