ארגון אמנסטי הגיב אמש (שלישי) למה שהוא מכנה "המדיניות הישראלית לגירוש מבקשי המקלט" ומכריז כי "נציגי הממשלה יצאו במסע הסברה המבוסס על חצאי אמיתות, תרמית וצדקנות, כדי להגן על מדיניותם". לטענת הארגון הממשלה למעשה מודיעה כי ישראל חדלה מלעמוד במחויבויותיה כלפי אמנת הפליטים, שהייתה מבין יוזמיה ומייסדיה. בהתייחסות לראיון שהעניק מנהל אכיפה וזרים יוסי אדלשטיין ובו הציג את מדיניות הממשלה למבקשי המקלט, נכתב כי "תפיסת הממשלה מבוססת על שקר מוחלט".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הארגון טוען שמערכת המקלט הישראלית מנעה מהאריתראים והסודנים להגיש בקשות מקלט פרטניות עד 2013, למרות ש 99% מהם נכנסו לישראל בין 2010-2012 ולמרות שאלו טענו בפני נציגי ביקורת הגבולות ובתי הכלא שהם הגיעו בכדי לבקש מקלט. עוד נטען כי "מ-2009 ועד 2013 המדינה לא אפשרה לאריתראים ולסודנים להגיש בקשות מקלט בישראל בטענתה כי אוכלוסיות אלו מוגנות תחת ה'הגנה הקבוצתית' או ה'הגנה הזמנית' ולכן אין צורך בהגשת בקשה פרטנית".
על פי אמנסטי, ב-2015 החלו להגיש האריתראים והסודנים בקשות מקלט באחוזים גבוהים יותר. בתגובה, החלה רשות האוכלוסין וההגירה לדחות את בקשותיהם על הסף בטענה ש"הגישו מאוחר מדי". אנשי אמנסטי טוענים "ביקרנו במשרדי הרשות עשרות פעמים וגילינו כי אריתראים וסודנים מודרים במכוון מגישה למנגנון המקלט. גם אלו שניסו פעמים רבות להגיש בקשות מקלט ולא הצליחו, חיכו בתור לילות שלמים וכשלבסוף הגיעו למפתן דלת הלשכה - כניסתם סורבה על סמך סיבות לא מוצדקות כגון - 'היום לא מקבלים אריתראים/סודנים' או 'תחזור ביום שתוקף הויזה שלך פג'".
להערכת אמנסטי, 7,000 איש ניסו להגיש בקשות מקלט ללא הצלחה - הסיבה היחידה היא אוזלת ידה של מערכת המקלט הישראלית ולא היעדר הרצון של האריתראים והסודנים להגיש אותה.
בנוגע להשוואה בין ישראל למדינות אחרות במערב, טוענים באמנסטי כי ישראל הכירה ב-11 איש בלבד, פחות מאחוז אחד. מנגד האירופים דווקא כן הכירו בהם כפליטים וממשיכים לעשות זאת ביתר שאת עם 90% ממוצע הכרה באירופה, כשחלקם מקבלים מעמד פליט וחלקם מקבלים הגנה משלימה קבועה שדומה למעמד פליט, וניתנת במדינות שלפי פרשנותן ההגנה שהם זכאים לה רחבה יותר מעילות האמנה מ-1951.
לדוגמא להבדלים בין ישראל למערב נכתב למשל כי ב-2016 העניקה בריטניה מעמד פליט ל-88% מהאריתראים - 2,194 איש. בנורבגיה 98% קיבלו מעמד פליט - 1,568 אריתראים, בעוד שבשווייץ מחצית קיבלו מעמד פליט (49%)- 3,187 איש ומחצית הגנה משלימה (40%) 2,565 איש. גרמניה העניקה מעמד פליט ל-88% מהאריתראים שנבדקו בשנה זו, 16,568 איש, ובנוסף הגנה משלימה ל-18% נוספים, עוד 3,738 איש. באמנסטי מזכירים כי לא מדובר ב"ערכים אישיים" של ארגוני ופעילי סיוע, אלא בעמידה במחויבות לאמנות בינלאומיות, לאמנת הפליטים ובסדרי שלטון תקין.
"דברי נתניהו - שקר מוחלט"
עוד התייחסו בארגון להכרזתו של רה"מ נתניהו כי רואנדה היא המקום הבטוח ביותר להחזיר אליו את המסתננים, ואמרו כי זהו "שקר מוחלט". "עשרות עדויות של גורמים מוסמכים וגופים בינלאומיים על המגורשים מי ש'עזבו מרצון', לפי מכבסת המילים של הממשל, לרואנדה מוכיחות כי ההסכמים שלכאורה יש לישראל עם מדינה שלישית זו לא התקיימו".
"אנשים אלו נעצרו בעת נחיתתם ברואנדה, מסמכיהם נלקחו, כספם נגנב והם גורשו מהמדינה באופן לא חוקי אל מעבר לגבול שם נאלצו בעל כורחם להמשיך את מסע פליטותם ללא מסמכים וללא כסף במדינות אפריקה", הוסיפו בארגון. "חלקם נתפסו ונרצחו על ידי דאע"ש בלוב, חלקם נהרגו במסע בים התיכון, חלקם נעצרו באוגנדה או במדינות אחרות באפריקה ואפילו ישנו תיעוד על החזרה למדינת המוצא".