10 ימים לפני סיום כהונתו של ברק אובמה כנשיא ארה"ב, נתונים של מדד השלום החודשי של אוניברסיטת תל אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה המתפרסמים היום (שלישי) מלמדים, כי מחצית מאזרחי ישראל (49.5%) סבורים שאובמה היה "לא ידידותי" כלפי ישראל ב-8 שנות כהונתו. לעומת זאת, רוב מוחלט של 69% מאמין שיחסו של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ יהיה הפוך משל קודמו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הסקר נערך על ידי הפרופסורים תמר הרמן ואפרים יער בתחילת השנה בקרב 600 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של החברה הישראלית, והוא עוסק בעיקר באירועים שהתרחשו בחודש דצמבר האחרון.
האירוע הפוליטי-מדיני המשמעותי ביותר שהתרחש בחודש שעבר היה אישור ההצעה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון של האו"ם, ונראה כי הציבור בישראל לא היה אדיש כלפיו. 53% מהיהודים בישראל סבורים שההחלטה נובעת מעוינות לישראל, בעוד שרק כשליש סבור שההחלטה נובעת מעמדה עקרונית בהתאם למשפט הבינלאומי.
"הימנעות ארה"ב מהטלת וטו - בגלל היחסים בין רה"מ לאובמה"
בדומה לכך, 41% מהישראלים מאמינים שההימנעות של ארה"ב מהטלת וטו באו"ם נובעת מהיחסים העכורים בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא ברק אובמה. רק 34.5% סבורים כי מדובר בעמדה עקרונית.
הישראלים אף חצויים בשאלה האם הצעדים שבהם נקט רה"מ נתניהו בעקבות ההחלטה כמו שיחות ההבהרה לשגרירי המדינות שתמכו בה היו קיצוניים או לא. מול 41% הסבורים שהצעדים היו שקולים, עומדים 38.5% שחושבים שהם היו קיצוניים מדי.
עם זאת, לא רק שהישראלים מאמינים כאמור שיחסו של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ יהיה ידידותי יותר כלפי ישראל, אלא שהם גם מאמינים שהוא יתמוך במדיניות ממשלת ישראל הנוכחית. 73% סבורים שישראל תוכל להמשיך לבנות בהתנחלויות, כשרוב קטן של 47% אף מאמינים כי טראמפ יממש את הבטחתו ויעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים.
ומה לגבי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שלאחרונה חוזקו הקשרים בין ישראל לבין מדינתו? רוב המשיבים (38%) דווקא סבורים שלמרות התחממות היחסים, היחס של פוטין לישראל הוא ניטרלי בלבד. 25% מהם חושבים שהוא ידידותי ואחוז דומה חושב ההפך.
סיפוח או שתי מדינות?
שאלת סיפוח שטחי הגדה המערבית עלתה לאחרונה מחדש לסדר היום בעקבות הרעיון שהעלה הסופר ואיש השמאל א.ב יהושוע, להעניק מעמד תושבות לפלסטינים בשטחי C כדי לשפר את חייהם. עם זאת, 50% מהישראלים חושבים שסיפוח חד צדדי של יהודה ושומרון יהיה "אסון", אך אחוז דומה לא מאמין שישראל תחדל להיות דמוקרטית אם לא יתקיים פתרון שתי המדינות.
בדומה לסקרים רבים אחרים, גם ממצאי הסקר הנוכחי מעלים כי רוב הציבור הישראלי תומך בחייל המורשע בהריגה אלאור אזריה וחושב שעצם העמדתו לדין הייתה לא מוצדקת. הסקר, שנערך יומיים לפני השמעת הכרעת הדין, מעלה כי 57% היו בדעה שהמשפט התנהל באופן לא הוגן. בקרב ימנים קיים רוב עצום (90%) שחושב שאזריה לא היה צריך לעמוד לדין, בעוד שבשמאל ובמרכז סבורים כי היה נכון להעמידו למשפט.
אופטימיות זהירה
ומה הישראלים חושבים על השנה האזרחית החדשה שמצפה להם? כאן דווקא יש סיבה לחייך. רוב גדול בציבור היהודי (70%) אופטימיים באשר לעתידם האישי. ביחס לעתידה של מדינת ישראל שיעור האופטימיים בכלל הציבור היהודי עולה על שיעור הפסימיים, אך נמצאו הבדלים בשאלה זו כאשר מתבוננים במחנות הפוליטיים: בעוד שרק 18% מאנשי השמאל אופטימיים, בימין האחוז מזנק ל-61%.