אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה|צילום: רויטרס

2.4 מיליון טונות מזון מושלכים לשווא מדי שנה, כך עולה מהדוח הלאומי לאובדן והצלת מזון בישראל של ארגון "לקט ישראל" ו"BDO-זיו האפט". מדובר ב-33% מהיקף ייצור המזון בארץ, כש-214 אלף טונות מתוכם הם מזון מבושל שמיוצר במגזר המוסדי - בגופים כמו צה"ל, אולמות אירועים ובתי מלון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הדוח מתמקד בתחום הארוחות המוסדיות וכן בסקירת הצעדים הרבים שננקטו ברחבי העולם בשנה האחרונה לצמצום אובדן המזון. מהנתונים שהוצגו בדוח עולה כי שווי המזון האבוד בישראל עומד ל-19.5 מיליארד שקלים.

כמחצית ממזון האבוד מוגדר כמזון בר הצלה. היקפו נאמד ב-1.2 מיליון טונות ובשווי של 8 מיליארד שקלים. סך אובדן המזון בצריכה המוסדית נאמד בכ-30% מסך צריכת המזון במגזר ובשווי 3.5 מיליארד שקלים.

כשליש מהמזון המבושל בצריכה המוסדית הוא בר הצלה, כלומר ניתן להציל 64 מיליון ארוחות מבושלות בשנה, שהינם 70 אלף טון מזון מבושל בשווי של כ-1.1 מיליארד שקלים. בצה"ל בלבד אבדו בשנה האחרונה 15 מיליון ארוחות בשווי 117 מיליון שקלים.

קרוב ל-900 אלף ילדים עניים (צילום: פלאש 90, חדשות)
צילום: פלאש 90, חדשות

"לקבוע יעד לאומי להצלת מזון"

"במדינות המערב פעלו רבות בשנה האחרונה כדי לצמצם בזבוז מזון", הסביר גידי כרוך, מנכ"ל "לקט ישראל". "על ממשלת ישראל ללכת בעקבות מדינות אלו. בשנה האחרונה הצליח לקט ישראל לקדם את החוק לעידוד הצלת עודפי מזון בכנסת. החוק עבר בקריאה טרומית וכעת הוא ממתין בוועדת עבודה, רווחה ובריאות. זהו צעד אחד בכיוון הנכון, אך בכדי לקדם את הנושא, יש לקבוע יעד לאומי להצלת מזון, בדומה לזה שנקבע ע"י האו"ם ואומץ ע"י הממשל האמריקני".

"יש לקבוע חובת הצלת מזון כתנאי להשתתפות עסקים פרטיים במכרזים ממשלתיים, בדומה לחוק הפדרלי להצלת מזון הקיים בארה"ב", הוסיף כרוך. "בנוסף, יש לחייב גופים ממשלתיים ומתוקצבים לתרום עודפי מזון דרך עמותות מזון. ככל שיורחבו מקורות הצלת המזון כך ניתן יהיה לתת ערך כלכלי גדול יותר למינוף".

לדברים הצטרף גם חן הרצוג, הכלכלן הראשי של חברת "BDO-זיו האפט" שהשתתפה בכתיבת הדוח. "הניתוח שלנו מראה על כדאיות גבוהה להצלת עודפי המזון ממטבחי בסיסי צה"ל, בתי המלון ואולמות האירועים והעברתו לנזקקים. כל שקל המושקע בהצלת מזון, משיג תמורה כלכלית ישירה בגובה של פי 3.6. בנוסף, ישנה עדיפות כלכלית מובהקת לתמיכה בנזקקים באמצעות מזון מוצל ולא בכסף. בעלות של 810 מיליון שקלים לשנה, ניתן להציל מזון בשווי של 3 מיליארד שקלים ובכך לפתור במלואה את בעיית אי-הבטחון התזונתי בישראל".

מצה"ל נמסר בתגובה: "הנתונים שהוצגו בדוח נאמדו על סמך מודל כלכלי שבנתה חברה פיננסית חיצונית, במטרה לאמוד את כמות המזון האבוד בישראל, ולא נעשה על בסיס שימוש בנתונים צה"ליים. הנתונים אינם בתיאום מול הצבא. יחידות צה"ל פועלות באופן שוטף לצמצום עודפי המזון במטבחי צה"ל. בין פעולות אלו נכלל שיתוף הפעולה עם עמותת 'לקט ישראל', במסגרתו תורם צה"ל מידי חודש אלפי ארוחות חמות לעמותה, המעבירה אותן לנזקקים ברחבי המדינה"