בצד הברכות על ההסכם ההיסטורי בכותל, לפיו תוקם רחבה חדשה ומעורבת לזרמים הלא-אורתודוקסיים, מתברר שלא כולם מסכימים על המתווה היקר - ולא רק בקרב הממסד החרדי-דתי: קבוצת נשים שפרשה מ"נשות הכותל" מתנגדת להסכם שהושג. היום (רביעי) הקבוצה, שקוראת לעצמה "נשות הכותל המקוריות", הגיעה להתפלל בעזרת הנשים של הכותל במחאה על הפשרה. האם המחלוקת תוביל למאבק נוסף?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"באנו לכאן הבוקר כדי לממש את זכותנו כנשים להתפלל בכותל ולמחות על הסכם הכניעה שקיבלה ממשלת ישראל", אמרה שריל בירקנר מאק, ממובילות המאבק. לדבריה, ההסכם מנציח את המונופול הרבני "כפוסק היחיד ברחבת הכותל". בירקנר מאק הוסיפה כי "השבוע, מיד לאחר קבלת ההסכם, ניסו הצדדים המעורבים להציג לציבור מצג מדומה כאילו מדובר בהסכם 'פשרה' היסטורי וניצחון לפלורליזם, אך זו הטעייה מכוונת כי מה שהיה הוא שיהיה".
בירקנר מאק הדגישה כי "אנו בהחלט נתמוך בעד הסכם פשרה אמיתי, שיכבד גם את הזכות שלנו ויאפשר לנו להתפלל מול הכותל ולא למצוא פתרונות ביניים השולחים אותנו ל'ירכתי האוטובוס' ואינם מכבדים את כלל הזרמים ביהדות". לדבריה, "זו צריכה להיות בקשה מצד כל יהודי באשר הוא הרואה בדאגה את האפלייה כנגד נשים על פי חוגים חרדיים".
הערכה: העבודות יימשכו כשנה
במסגרת הפשרה יוותרו נשות הכותל על דרישתן להתפלל בטליתות ברחבת הנשים הנוכחית. החלטת הממשלה, שהתקבלה למרות התנגדות השרים דרעי, ליצמן, אזולאי, אלקין ואריאל, מקצה תקציב של 35 מיליון שקלים לבנייה, לצד תקציב רכש חד פעמי בסך 5 מיליון שקלים. בשלב זה אין תאריך יעד לסיום הליך הבנייה: על פי ההערכות האופטימיות, העבודות יימשכו כשנה.
הרחבה החדשה תוקם סמוך לקשת רובינזון, במקום בו נמצאת כעת "עזרת ישראל" - שהוקמה כפתרון זמני על ידי השר נפתלי בנט. היא תנוהל על ידי נציג מטעם ראש הממשלה יחד עם מועצה בה תהיה נציגות לזרמים השונים. עד שתיבנה הרחבה החדשה ימשיכו הנשים להתפלל בעזרת נשים, אך במתווה הפשרה נכתב כי יש "ציפייה" מהן שלא להכניס ספר תורה.
נתניהו: "פתרון הולם ויצירתי"
"אנו מביאים פשרה בנושא הרגיש הזה במקום שאמור לאחד את עם ישראל", אמר נתניהו על ההחלטה. "אני יודע שזה נושא רגיש, ועם זאת אני חושב שזה פתרון הולם, פתרון יצירתי. בדרך כלל הבעיות המורכבות ביותר מחייבות סוג כזה של פתרון".
הכניסה לרחבה החדשה שתוקם תהיה משותפת לכניסה לרחבת הכותל הנוכחית שתחולק לשלושה שערים: גברים, נשים ומעורב. רחבת התפילה תהיה משותפת לגברים ולנשים יחד, והיא תתקיים כמקובל בזרמים הלא אורתודוכסיים ביהדות.
פעם בחודש תיערך בה תפילה של נשות הכותל, שמבקשות להתפלל בנפרד מהגברים, ולשם כך תוקם מחיצה ניידת כדי שהן יוכלו להתפלל כמנהגן. הרחבות הקיימות יישארו אורתודוכסיות לגמרי ובשליטת רב הכותל והמקומות הקדושים הרב שמואל רבינוביץ.