למלא את החלל שנותר: 13 שנים בדיוק לאחר אסון התרסקות המעבורת "קולומביה" שעליה היה גם האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון ז"ל, הובאו לישראל שרידי הניסוי שערך רמון בחלל, לפי בקשתה של אלמנתו, רונה רמון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לרגל שבוע החלל הישראלי המצוין השבוע ברחבי הארץ, לצד יום השנה לאסון שחל אמש, זכתה סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע למחווה מיוחדת מסוכנות החלל האמריקנית נאס"א - וקיבלה לידיה את שרידי ניסוי "מיידקס" לחקר סופות אבק מדברי והשלכותיהם על האקלים שתוכנן על ידי מדענים מאוניברסיטת תל אביב ובוצע בחלל על ידי אילן רמון.
בין השרידים שהוצגו: המצלמה שעמה צילם רמון את הניסוי בחלל, מערכת בקרה, הבית של העדשות של המצלמה, תמוכות, כונן הקלטה ורכיבים אלקטרונים נוספים.
הגעת שרידי מעבורת ה"קולומביה" לישראל התאפשרה לאור בקשתה של רונה רמון, ראש "קרן רמון לחינוך למצוינות וחלל", להוציא לראשונה את השרידים מארה"ב לישראל, ולאפשר לבני נוער בישראל להיחשף לעולם המחקר והחלל פורץ הדרך. בחודש מאי האחרון, בפגישה בין רונה רמון וראש נאס"א, צ'רלס בולדן, שנערכה בניו יורק במסגרת השקת פרויקט של קרן רמון, עדכן בולדן כי נאס"א תעביר את השרידים לישראל.
אלמנתו של רמון: "זו סגירת מעגל מרגשת"
השרידים נחשפו בטקס מחווה מיוחד שהתקיים היום במשרד המדע בהשתתפות רונה רמון, שר המדע אופיר אקוניס, שגריר ארה"ב בישראל דן שפירו ורוברט קבנה, שאימן והיה בקשר קרוב עם צוות הקולומביה וכיום מנהל מרכז החלל קנדי בנאס"א.
"המורשת של אילן רמון ממשיכה גם אחריו ומהווה השראה לצעירים, למדענים ולציבור הרחב", אמר השר אקוניס. "הניסוי שערך אילן תרם רבות למדע ותוצאותיו ממשיכות לתרום עד היום למחקרים ולחוקרים בתחום. הניסוי, שיצא מישראל ותוכנן על ידי מדענים ישראלים, חזר היום לביתו בישראל ויקבל כאן את מקום הכבוד הראוי". עוד אמר השר כי בשבוע הבא ייצא לסדרת פגישות בנאס"א במסגרתם יבקש לבחון שליחת אסטרונאוט או אסטרונאוטית ישראלי נוסף.
"מדובר בסגירת מעגל עבורי ועבור כל אלו העוסקים במדע וחקר החלל בישראל", אמרה רונה רמון. "אני מתרגשת כי ראש נאס"א זכר את בקשתי ונענה בחיוב להביא את שרידי המעבורת לישראל, בכדי לאפשר לבני הנוער שלנו לקבל השראה מסיפורו של אילן ז"ל ושל המעבורת קולומביה ולתרום לחינוך לאהבת המדעים והטכנולוגיה".