ניצולת השואה לוטה ברכפלד|צילום:

ניצולת שואה? תלוי את מי שואלים: לוטה (לושה) ברכפלד, התגוררה בגטו ורשה הצפוף, שרדה את הגירושים למחנות, את הרעב והמחלות עד שהוריה נמלטו לברית המועצות מספר חודשים אחרי פרוץ המלחמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ברכפלד הייתה בת 3 ב-1939, כשגרמניה פלשה לפולין והחלה מלחמת העולם השנייה. למרות גילה הצעיר, היא לא שוכחת את המאורעות של התקופה. "אני זוכרת את ההפצצות של תחילת המלחמה, המשפחה כולה הייתה תחת רדיפות, אבא שלי ברח ראשון לברית המועצות, אימא ואני נותרנו בגטו למשך כמה חודשים נוספים", משחזרת ברכפלד בשיחה עם חדשות 2 online. "הייתי פליטה כבר מגיל צעיר מאוד, כל המשפחה מצד אמי ואבי נספתה בשואה, יותר מ-100 איש".

יותר מ-300 אלף יהודים פולנים נמלטו מהשטח שגרמניה כבשה לעבר השטח שהיה תחת שליטה סובייטית (כפי שקבעו היטלר וסטלין בהסכם ריבנטרופ-מולטוב), ומי מהם שהצליח להימלט מזרחה אל תוך ברית המועצות ניצל מתאי הגזים ובורות ההריגה, שהיו גורלם של שאר יהודי מזרח אירופה.

"איך הם יכולים להגיד שאני לא ניצולת שואה?"

ברכפלד הגישה תביעה לפיצויים מממשלת ישראל ב-2009. היא הגישה את טפסי הבקשה לבדה, כי סברה שמדובר בהליך פורמאלי בלבד, ולהפתעתה - הבקשה נדחתה. "איך הם יכולים להגיד שאני לא ניצולת שואה?", היא תוהה.

במקביל, פנתה ברכפלד אל ממשלת גרמניה עם בקשה זהה לאור שהותה בגטו בתקופת המלחמה. לאחר שנבחנה בקשתה, נמצא כי היא זכאית לתגמול חד פעמי עקב שהותה בגטו ורשה על סך של 2,000 אירו מממשלת גרמניה.

"מדיניות מכוונת של האוצר"

לאחר שבידיה מסמך רשמי מממשלת גרמניה המאשר כי שהתה בוורשה בעת המלחמה פנתה לבית משפט השלום בתל אביב וביקשה לבחון את הבקשה פעם נוספת ולקבל באופן קבוע את הקצבה.

כעת, טענו נציגי משרד האוצר כי יש לדחות את הבקשה על הסף בטענת התיישנות. על פי משרד האוצר, לזכותה של לוטה (לושה) ברכפלד עמדה תקופה של 45 יום לצורך הגשת ערר מאז שנדחתה בקשתה. עוד טענו באוצר כי היא צריכה לספק מסמכים נוספים אודות שהותה בגטו ורשה ועזיבתה את העיר.

עו
עו"ד דוד ידיד|צילום:

"הם ביקשו שאביא להם תעודות" כועסת ברכפלד. "מאיפה אני אשיג להם תעודה שכתוב בה שברחתי? הם חושבים שהגרמנים חילקו לנו תעודות? הייתה תקופה שהתגוררנו בבית של סבא וסבתא, זה היה ברחוב מילא, בתים ספורים מהבונקר של מרדכי אנילביץ', אבל סמכנו על ברית המועצות ונמלטנו לשם. זה לא יאומן, במשרד האוצר פשוט לא רוצים להעביר את הכסף, אני בת 79, כמה זמן אוכל לחכות?".

עו"ד דוד ידיד שמייצג את ברכפלד אמר לחדשות 2 onine: "מדובר באיוולת. לא ברור כיצד יתכן שמשרד האוצר לא מכיר בניצולה אשר משרד האוצר הגרמני קבע כי היא חיה בגטו ורשה ואף שילם לה פיצויים על כך. מקורה של ההתנהלות המקוממת הזו הוא במדיניות הדחיינות של האוצר, אשר מבין שהזמן עומד לטובתו. עניינה מתעכב לפרק זמן ארוך בלא שום סיבה מוצדקת לכך".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בהתאם לתוכנית הלאומית לסיוע לניצולי השואה הגברת לוטה (לושה) ברכפלד קיבלה אוטומטית מענק לשנת 2014, מענק שנתי שהיא עתידה לקבל גם בשנת 2015 ואילך וכן פטור מלא ברכישת תרופות. לצד זה, שאר הטענות נידונות כרגע בבית המשפט, כאשר כל החלטה שתתקבל תכובד על ידי הרשות לניצולי שואה. באשר למענק המדובר שגברת ברכפלד קיבלה מידי ממשלת גרמניה, מדובר במענק סוציאלי אשר אינו מעיד על שהותה בגטו".

לפניות לכתבAzria@ch2news.tv