ועדת החקירה החיצונית שמינה השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' לבדיקת תקרית הירי בכלא רימונים בשנה שעברה המליצה לנקוט באמצעים אישיים חמורים נגד 21 קצינים, בהם בכירים מאוד בשירות בתי הסוהר. בפועל החליט נציב שירות בתי הסוהר, רב גונדר אהרון פרנקו, על הליכים פיקודיים מינוריים בלבד נגד 16 קצינים, תוך שהוא מתעלם מהחומרה היתרה שייחסה הוועדה החיצונית לכמה מהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ועדת החקירה, בראשות ד"ר גיא רוטקוף (לשעבר מנכ"ל משרד המשפטים) דירגה בדוח חסוי שהועבר לשר אהרונוביץ' את הכשלים האישיים שמצאה בשלוש קטגוריות: ליקוי, פגם והקטגוריה החמורה ביותר - כשל. הוועדה סברה כי מן הראוי להדיח בכפוף לשימוע את מי שנמצא כי כשל בתפקידו.
מבין 21 הקצינים שלגביהם ממליצה הוועדה לנקוט אמצעים נמצאים גם שני קצינים בכירים בדרגת גונדר. הוועדה קבעה כי מפקד מחוז מרכז בשב"ס, גונדר טאפש מקבל, כשל בתפקידו ולכן ראוי להדיחו בכפוף לשימוע. בנוגע לראש אג"מ בשב"ס, גונדר נזין זבייטי, קבעה הוועדה כי נמצא פגם בתפקודו. כמו כן קבעה וועדה כי שני קציני מודיעין כשלו בתפקידם: קמ"ן מחוז מרכז וקמ"ן כלא רימונים.
בין הקצינים האחרים לגביהם המליצה הוועדה לנקוט אמצעים אישיים נמצאים ארבעה קצינים בדרגת תת גונדר. אך למרות זאת, בתום יום ארוך של שימועים החליט נציב שב"ס פרנקו לנקוט הליכים פיקודיים בלבד נגד 16 קצינים מכהנים. ההליך החמור ביותר עליו הכריז פרנקו הוא העברתם מתפקיד של ארבעה קצינים בכירים, בהם גם מפקד כלא רימונים בדרגת גונדר משנה.
ליקוי במנדט שניתן לוועדה
הטיפול הכושל בממצאי ועדת החקירה הוא תולדה של ליקוי במנדט שניתן לה ובהגדרת סמכויותיה. מתברר שהוועדה לא הוסמכה לחקור באזהרה וכאשר הגישה לשר לביטחון פנים את המלצותיה, נמצא שלא ניתן להתייחס לממצאים האישיים שכן הקצינים שהופיעו בפניה לא הוזהרו כנדרש שהם עלולים להפליל את עצמם.
לאחר שפרקליטיהם של הקצינים הפעילו לחץ ואיימו לפנות לבג"ץ, החליט השר אהרונוביץ' בלית ברירה להעביר את הטיפול בממצאי הוועדה לנציב שירות בתי הסוהר אהרון פרנקו, כשהמשמעות של המהלך היא ברורה: עיקור ממצאי הוועדה.
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "השירות קיבל לידיו את מסקנות הוועדה האישיות, שלא כללות המלצות לצעדים כנגד אנשי הסגל. לאחר תהליך של גיבוש הממצאים, עיגונם ואפשרות להתייחסות המעורבים (שלא ניתנה על ידי הוועדה), נמצא כי ניתן לנקוט בצעדים פיקודיים כנגד 16 בעלי תפקידים בדרגות חומרה שונות, כפי שפורטו בהודעת שב"ס לפני מספר ימים".