שלושה ראשי רשויות מכהנים יתמודדו על תפקידם שוב, בעוד כשבועיים, כשכתב אישום מרחף מעל ראשם. שלושה נוספים שנעצרו לאחרונה וחקירה בעניינם עדיין מתנהלת, עשויים גם הם להיבחר שוב. וכל אלו לא כוללים חקירות סמויות שייתכן ומתנהלות בימים אלה.
"מדי שנה נחקרים בממוצע 40-50 ראשי רשויות מקומיות, לפעמיים מבלי שאנחנו בכלל שומעים על כך", מדגיש חבר הכנסת ולשעבר ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה, משה מזרחי בשיחה עם mako, "הרבה חקירות נמצאות על המדף וגם אם המקרה לא מגיע לכדי כתב אישום ההתנהלות הלא ראויה נקברת בתוך תיק החקירה והם ממשיכים בעבודתם כרגיל. גם במקרים שמוגש כתב אישום, המשפט נמתח במשך שנים רבות וראשי הרשויות ממשיכים לכהן ולהיבחר. הציבור חסר אונים – הוא רואה שלאף אחד לא אכפת מכתבי האישום שהוגשו, אז הוא ממשיך לבחור באותם אנשים".
בתחילת השבוע הבא, עתידה לעלות לוועדת השרים לחקיקה הצעת חוק הרשויות המקומיות, שיזמו שורת חברי כנסת ומשה מזרחי בראשם. לפי ההצעה ראש רשות או סגנו, שהוגש נגדו כתב אישום בשל עבירה מסוג עוון או פשע, יושעה מתפקידו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. "כמובן שלא בכולן, אבל ברבות מהרשויות המקומיות ישנה תרבות מופקרת", אומר ח"כ מזרחי, "מניסיוני, מדובר במקום עתיר אינטרסים שבו אנשים יושבים לעיתים בתפקיד במשך שנים ארוכות והופכים לרבי כוח רב ויש ביניהם כאלה שמנצלים את זה. בנוסף לכך, אין פיקוח מספק על הרשויות ולא קיימת הרתעה. כשמוגשים נגד ראשי עיר כתבי אישום חמורים והם ממשיכים לכהן בתפקידם כאילו לא קרה כלום נוצרת אווירה של הפקרות".
פחות משבועיים לפני שאתם יוצאים לקלפי - עשינו לכם סדר במפת השחיתויות הארצית - מי נחקר, נגד מי הוגש כתב אישום ומי עוד יכול למצוא את עצמו מודח מהתפקיד גם אם יבחר:
רמת השרון: רוכברגר יתמודד למרות כתב האישום
כתב אישום נגד ראש עיריית רמת השרון, יצחק רוכברגר, בגין עבירות של מרמה והפרת אמונים ורישום כוזב במסמכי תאגיד הוגש בחודש מאי השנה. החשדות נגד רוכברגר מתייחסות לתקופה בה כיהן כמנכ"ל ויו"ר קרן ההשתלמות של עובדי הרשויות המקומיות, במקביל לכהונתו כראש העיר רמת השרון (בין השנים 2004-2006).
לפי חוק הרשויות המקומיות רוכברגר יכול היה לבצע תפקיד זה בהתנדבות בלבד ונאסר עליו לקבל שכר מחוץ לתפקידו כראש עיר. רוכברגר מצידו לא קיבל שכר קבוע, אך על פי כתב האישום, במרץ 2005 הגיע להסדר עם אחד מבכירי הקרן, לפיו יקבל תגמול על עבודתו על ידי הגדלת סכום החזרי ההוצאות מ-500 ל-6,000. על פי החשד, ראש עיריית רמת השרון אכן הגיש קבלות, אך אלו היו חשבוניות על הוצאותיו הפרטיות כמו: שיעורים פרטיים לבתו וקניות אישיות.
בעקבות האישומים, החזיר רוכברג את הכסף המדובר ובחודש ספטמבר האחרון, בעקבות עתירה לבג"ץ, החליט בית הדין להדיחו מהתפקיד. רוכברג עתיד להתמודד לתפקיד ראש העיר בשנית בבחירות הקרובות. עם זאת, נקבע כי אם ייבחר, תצטרך מועצת העיר להחליט האם לאשר את כהונתו. כמו כן, גם אם תאשר זאת מועצת העיר, יוכל בג"ץ להדיחו בשנית.
קריית מלאכי: מוטי מלכה הורשע ולא יוכל להתמודד
לאחר תשע שנים בתפקיד ראש עיריית קריית מלאכי, נעצר ראש עיריית קריית מלאכי, מוטי מלכה, בחשד לסדרת עבירות, שבראשן אונס עובדת עירייה וקבלת שוחד. לאחר הסדר טיעון עם הפרקליטות, הוגש בחודש ינואר השנה כתב אישום עבירות של הטרדה מינית של שתי נשים. בנוסף, הוא הואשם במרמה ובהפרת אמונים ובעבירה על חוק התכנון והבנייה – לאחר שהשתתף בדיוני ועדת התכנון והבנייה של העירייה בעניין מקורביו והצביע בוועדות אלו מבלי לציין זאת בפני הועדה. במסגרת הסדר הטיעון מלכה לא נשלח לכלא ובמקום זאת נגזרו עליו 250 שעות של עבודות שירות והוא חוייב לפצות כל אחת מהמתלוננות ב-30 אלף שקל, כל אחת.
רמת גן: צבי בר הורשע ולא יתמודד
בחודש ינואר השנה, כחמש שנים מאז תחילת החקירות בעניינו, הואשם ראש העיר המיתולוגי של רמת-גן המכהן בתפקיד כ-24 שנה, בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט. על פי כתב האישום בר נטל שוחד בסך כולל של כ-2 מיליון שקל מיזמים בתמורה לקידום ענייניהם.
בפסיקת בג"ץ, שנקבעה בחודש יולי, לאחר חוות דעתו שהשלילית של היועץ המשפטי לממשלה, קבעו השופטים כי "לא מתקבל על הדעת שראש המועצה ימשיך לכהן בתפקידו" וביקשו להמליץ, כי לא יתמודד גם בבחירות הקרובות. בר נותר לכהן כראש העיר בשבועות הקרובים, אך הכריז כי לא יתמודד בבחירות המוניציפאלית שיתקיימו החודש.
בת ים: לחיאני יתמודד למרות כתב האישום
רגע לפני הבחירות, ב-1 באוקטובר, הוגש כתב אישום נגד ראש עיריית בת ים שלומי לחיאני בגין קבלת שוחד בסכום של 900 אלף שקלים, ובעבירה של מרמה והפרת אמונים. כתב האישום מייחס ללחיאני ארבעה אישומים: שניים מתוכם עוסקים בקבלת שוחד מבעלי עסקים בעיריית בת-ים, אישום נוסף מייחס ללחיאני פנייה לתשעה עובדים בעירייה בבקשה שייטלו הלוואות מהבנק ויעבירו לו את הכספים, ואישום לפיו ראש העיר היה מצוי בניגוד עניינים כאשר היה לכאורה בעל מניות בחברה המפיצה מקומון בעיר בת-ים, בעוד שהעירייה רכשה שטחי פירסום מהמקומון.
למרות כתב האישום החריף, הכריז לחיאני כי הוא מתכוון להתמודד בבחירות הקרובות כמתוכנן. עם זאת, ביום למחרת עתרה תנועת אומ"ץ לבג"ץ בדרישה להורות ללחיאני להתפטר מתפקידו ולהסיר את מועמדותו בבחירות או לחלופין לכנס את מועצת העיר כדי לדון בשאלת המשך כהונתו הנוכחית. אתמול (ה-9.10) הודיעו עורכי דינו של לחיאני לבג"ץ כי מועצת העיר תכונס בתאריך ה-16.10, שישה ימים לפני הבחירות כדי לקבוע האם יודח מתפקידו. יודח לשישה ימים או לא? בכל מקרה, אם שום דבר לא ישתנה בשבועיים הקרובים - ראש העיר המכהן יתמודד גם בבחירות הקרובות לעמוד בראש בת ים ועל פי ההערכות גם יזכה להמשיך ולכהן כראש עיריית בת ים.
נצרת עילית: גפסו יתמודד, למרות שהואשם בשוחד
ראש עיריית נצרת עילית, שמעון גפסו, הצטרף לרשימת ראשי הערים הנאשמים בשוחד בחודש יוני השנה, אז הגישה הפרקליטות כתב אישום ראשון נגד גפסו וחבר מועצה נוסף על שהתנו, לכאורה, את המשך העסקת גרושתו של חבר מועצה בחברה הכלכלית של העירייה בכך שיצטרך לקואליציה או יתפטר.
בחודש שעבר, בעקבות ההרשעה, הדיח בג"ץ את גפסו מתפקידו ובדומה לראש עיריית רמת השרון רוכרברג, נקבע כי יוכל להתמודד בבחירות הקרובות. עם זאת, אם יבחר, תאלץ מועצת העיר להתכנס ולהחליט האם לאשר או להעביר את גפסו מתפקידו וגם אז תהיה ההחלטה נתונה לביקורת שיפוטית.
אם לא די באישום אחד, בחודש שעבר, הודיע פרקליט המדינה, משה לדור, כי בכוונתו להגיש אישום נוסף נגד גפסו בגין קבלת שוחד בסך כ-300 אף שקל ממנהל שוק "רמלה לוד" בתמורה למתן הקלות למפעילי השוק. גבסו צפוי להיות מאושם גם בשוחד בחירות על שהבטיח לכאורה לפעילים במערכת הבחירות המקומיות עבודה בעירייה בניגוד לחוק הרשויות המקומיות.
חדרה: אביטן מתמודד, החקירה נמשכת
בחודש יוני השנה נעצר אביטן בשנית, לצד אחיו ובכירים נוספים בעירייה, בחשד שקיבל שוחד מקבלנים וסייע להם בתמורה בקידום פרויקטים בעיר. לאחר שמונה ימי מעצר, הוא שוחרר למעצר בית והורחק למשך 15 יום מבנייני העירייה. ב-7 ביולי כבר חזר ללשכתו. עד כה לא הוגש כתב אישום בעניינו של אביטן.
יהוד: ראש העיר בן דוד נעצר השנה, בינתיים לא הוגש כתב אישום
ראש עיריית יהוד, יוסי בן דוד, נעצר בחודש יוני השנה בחשד לשוחד, מירמה והלבנת הון. לפי החשד, בן דוד לקח לכאורה שוחד מיזמי נדל"ן ובתמורה קידם פרויקטים בבעלותם בעיר. בחודש מאי 2012 הוגש נגד בן דוד כתב אישום בגין עבירות בנייה של הרחבת מבנים ללא היתר. בן דוד חזר לתפקידו בעירייה וכפי שזה נראה כרגע, לא יוגש נגדו כתב אישום, לפחות לא עד הבחירות.
אלעד: ראש העיר יצחק עידן נחשד בקבלת שוחד
בחודש מאי נעצר ראש עיריית אלעד, יצחק עידן, ובכירים נוספים בעירייה בחשד לקבלת שוחד בתמורה למתן הקלות בנייה והיתרים מיוחדים. לעידן יוחסו עבירות של שוחד, מרמה והלבנת הון. לאחר שהות של יומיים במעצר, הוא נשלח למעצר בית של ימים וספורים וחזר לעבודתו בעירייה.