מי שבא היום (ג') לצפות בציפורים ובמיני החיות שבנחל שניר, לא ראה דבר. אנשי רשות הטבע עמדו מיואשים וניסו להבין אם ניתן לצמצם את הנזק לשמורת הטבע, בעקבות התרוקנות מאגר המים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ברור שלא תראו ציפורים, הן ברחו", נאלצו אנשי רשות הטבע להגיד למבקרים הרבים ובהם ילדים שהתאכזבו ממראה הנחל השומם. "לפני החג המאגר הזה היה מלא בשפע של ציפורים, מקננים פה עשרות ומאות בעלי חיים, מינים של עופות מים, וכרגע כל הקנים שלהם התייבשו", סיפר בצער חגי שלמה, מנהל השמורה.

מוקד המחלוקת הוא מאגר המים שנמצא סמוך לשמורת נחל שניר, שמהווה בית גידול לאלפי בעלי חיים. המאגר התרוקן לחלוטין בחג האחרון, ומבחינתם יש כאן אשם אחד: מפעילי הקיאקים, שלדבריהם רק הם מחזיקים בגישה ובמפתחות לסכרים. 

הילדים המאוכזבים לא מצאו ציפורים (צילום: חדשות 2)
הילדים המאוכזבים לא מצאו ציפורים|צילום: חדשות 2

"שואה למערכת האקולוגית"

"ברגע שלא היו מים בנחל, מפעילי הקיאקים פתחו פה את הסכרים כדי לאפשר עוד שעה-שעתיים של גלישה, ובעצם גרמו לכל הכלייה הזו", טען שלמה, מנהל השמורה.

מיעוט הגשמים בגליל העליון הביא השנה לזרימה חלשה בנחלים שמשמשים את אתרי התיירות ומפעילי הקיאקים. לטענת פקחי השמורה, סכר המאגר נפתח כדי להעלות את גובה המים בנחל בימי החג העמוסים במטיילים - כל זאת על חשבון בעלי החיים. "זו שעה-שעתיים של גלישת קיאקים, שלא נתנה כלום לאף אחד חוץ משואה לכל המערכת האקולוגית", טען שלמה.

נורי צדיקפור, פקח רשות הטבע והגנים, ציין כי "שבוע שעבר היו פה צבים ונוטריות, ואפילו סימנים של לוטרות, עופות, חסידות, לבניות, אנפות, שקנאים, שלדגים ואין עכשיו כלום, לא נשאר שום דבר".

ארכיון (צילום: חדשות 2)
המאגר התרוקן מחיות|צילום: חדשות 2

המשטרה תידרש לקבוע מי פגם בזרם

מאגר המים נמצא באחריות אחד מתאגידי המים בגליל, שעובד עם אתרי הקיאקים. לטענתם של מפעילי אתרי הקיאקים, המאגר התרוקן עקב הטיית מיים על ידי אנשי רשות הטבע ודליפה בסכר, ובכל מקרה הם אינם חייבים דין וחשבון לאנשי הרשות על ניהול המאגר.

שבתאי גלס, מנכ"ל מפעלי המים והניקוז גליל עליון, הפנה אצבע מאשימה דווקא כלפי רשות הטבע והגנים: "איש לא פתח את המאגר - רשות שמורות הטבע פתחה ערוץ עוקף מהמאגר שנמצא ליד המאגר, ומזרים את מי המעיינות שעדיין זורמים בערוץ מלאכותי שהם פתחו ישירות אל הדן, דרך שמורה שהם מתכוננים להכריז ולא דרך המאגר, ועכשיו כשהמאגר מתרוקן ואין זרימה חוזרת, המאגר מתייבש".

המציאות בגליל העליון מביאה פעמים רבות להתנגשות בין האינטרסים של אתרי הטיולים לבין אלו של הטבע. במקרה הזה הוגשה תלונה למשטרה, שתידרש לבדוק מי אחראי לריקון הבריכה.