ארכיון (צילום: AP, חדשות)
מהפכה במרכולים?|צילום: AP, חדשות

שני מיליארד - זה המספר הבלתי נתפס של שקיות ניילון שצורכים מדי שנה בישראל, אך כעת נראה שהמצב העגום עומד להשתנות. לאחר שכשלו כל הניסיונות להפחית את השימוש בשקיות המזהמות, מתכוון השר להגנת הסביבה להגיש לוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק לפיה כל שקית ניילון תעלה במרכולים 60 אגורות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי ההצעה, על מנת לעודד את הפסקת השימוש בשקיות שאינן מתכלות ומזהמות את הסביבה, יחולקו בחודשים הקרובים סלים רב-פעמיים ברשתות השיווק. ככל הנראה תקבל כל משפחה מספר שקיות רב-פעמיות על פי מספר הנפשות שבה. את עלות השקיות הרב-פעמיות יממנו רשתות השיווק עצמן, שעד היום נשאו בעלויות שקיות הניילון בסכום של כ-80 מיליון שקלים מדי שנה.

העובדה שישראל מוצפת בשקיות ניילון בולטת במיוחד כשבוחנים את המצב במדינות אחרות, שפעלו גם הן להפחתת השימוש. בגרמניה לדוגמה, גובים 50 סנט לשקית, כ-2.5 שקלים. השקיות הרב-פעמיות נמכרות שם במחיר נמוך, ולכן נחטפות על ידי הצרכנים.

מאז שנת 2003 חל איסור מוחלט בדרום אפריקה לחלק ולעשות שימוש בשקיות פלסטיק דקות מתוך הנחה שבאלו העבות ניתן יהיה לעשות שימוש רב-פעמי. השקיות הללו נמכרות בכ-50 סנט רנד לשקית, כ-15 אגורות. מאז החלו הצעדים להפחתת השימוש בשקיות הניילון פחתה הצריכה ב-44 אחוזים.

"שקיות הניילון מזהמות את השטחים הפתוחים, גודשות את המטמנות וסותמות אותן, נאכלות על ידי בעלי חיים ולפעמים גורמות למיתה שלהם. הן מצטברות בים, במאגרי מים ומהוות נזק אקולוגי לדורי דורות", הסביר גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת ומחזור באגודת אדם טבע ודין.

ההחלטה להגיש את הצעת החוק התקבלה במשרד להגנת הסביבה לאחר מחקר וסקר שהתקיימו בנושא, שתוצאותיו חשפו נתונים עגומים אודות ההיקף השימוש האדיר של הישראלים בשקיות החד-פעמיות. כעת מקווים כי הצעדים החדשים, בראשם מכירת השקיות במחיר של 60 אגורות, תביא לפתרון לבעיה הסביבתית החריפה.