האביב בעיצומו וגם עונת האלרגיות. בפרויקט ראשון מסוגו בארץ, משלבים כוחות המשרד להגנת הסביבה, אוניברסיטת תל אביב, האיגוד הישראלי לאלרגיה וחדשות 2, כדי לתת שירות לכם הגולשים הרגישים לפריחות השונות. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השבוע במסגרת המיזם, ביצענו סקירות בוטניות ברחבי הארץ, שבנוסף לתחזית הפריחות החודשית סוכמו במעבדה לניטור אלרגנים באוניברסיטת תל אביב. המטרה היא לסייע לציבור להכיר בפריחות אלרגנים ובעיתוין כמקור אפשרי להופעת סימפטומים ובכך לסייע להם בטיפול ובשיפור אורח החיים.

והשבוע - פריחת הזית החלה

מתצפיות הנערכות עבור חדשות 2, עולה כי פריחת עץ הזית החלה במרכז הארץ, אולם טרם נראו פריחות אלה בהרי הצפון. על פי המעבדה לניטור אלרגנים באוניברסיטת תל אביב, ייתכן מצב בו הפריחה מתעכבת מעט בצפון והיא תחל בימים הקרובים. בימים אלה רק ראשוני עצי הזית הוציאו פרחים. על גבי העצים נתן לראות בעיקר ניצנים סגורים, אך גם מעט פרחים שכבר נפתחו. בזמן הקרוב הפריחה תתפשט.

פריחת הזית קצרה יחסית בניגוד לאלרגנים אחרים אך בתקופה של שבועיים שלושה, הוא למעשה מורגש בכל הארץ ומוכר כאלרגן המשמעותי ביותר באביב.

בנוסף לזית החלו לפרוח עצי תמר וגם ציבורת ההרים, אחד הדגניים בישראל. עצי התות נמצאים בשלבי פריחה ראשוניים אולם על פי נתוני האיגוד הישראלי לאלרגיה, זהו אלרגן שולי ביותר.

בתקופה הקרובה תחל פריחת עצי הפקאן ברחבי הארץ. אך השבועות הקרובים הם למעשה מרכז עונת האלרגיה האביבית, בחסותו כאמור, של הזית.

 אלרגיים? לא בטוח שאתם יודעים

את פרופ' אילן דלאל, יו"ר האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולגיה קלינית פגשתי לראשונה במשרדו שבבית החולים וולפסון בחולון. הוא הצביע מיידית על צבע העפעפיים שלי וטען כי אני מראה סימני אלרגיה כעת. אני אגב, לא חשדתי בכך מעולם.


"25% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מאלרגיה כזו או אחרת" הוא קובע. "פריחות אלרגניים הנפוצות כל השנה ובעיקר בעונות מעבר מעוררות רגישות מוגברת לחומרים המצויים באבקת הפרחים.

לאדם אלרגי ישנה מערכת חיסונית המזהה אלרגן מסוים המצוי בפריחה, אך גם במקורות אחרים כגון אבק הבית, כפולש מסוכן ומפעילה תגובות כגון נזלת, עיניים דומעות וגירויי עור ורקמות לחות".

דלאל מסביר את השוני בין האלרגיות השונות. "יש אדם שהמערכת החיסונית שלו מתאפיינת ב"רדאר" המזהה את פריחת הזית, בעוד שלאדם אחר יהיה "רדאר" המעורר אלרגיה עבור שיערות חתולים ואבק הבית. בקרב האוכלוסייה יש בני אדם שהמערכת החיסונית שלהם מתגוננת מפני מגוון רב של אלרגנים ולכן הם יסבלו מתגובות אלרגיות במשך זמן רב וכמעט בכל סיטואציה.

ביקור אצל אלרגולוג יכול להעניק אבחון מדויק, טיפול שיעזור ומידע שיסייע לך להתמודד עם האלרגיה המסוימת", הוא מסכם.


הזית בשיא פריחתו (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
הזית בשיא פריחתו|צילום: המשרד להגנת הסביבה
אלא שהמודעות כיום לאלרגנים שמקורם באבקת פרחים נחשבת נמוכה. המשרד להגנת הסביבה מפרסם מדי חודש את דו"ח אלרגנים המבוסס על עיתוי סטטיסטי של פריחות לאורך השנים ועל מדגם בגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב, אך הוא איננו מייצג במדויק את המצב בכל הארץ. "רבים לא מודעים כלל להיותם אלרגיים, ומאמינים כי סתם הצטננו בגלל שינויי הטמפרטורה ומזג האוויר, אלא שהמציאות לעיתים שונה", מציין דלאל.

"יבלית", יש דבר כזה במעבדה לניטור אלרגנים באוניברסיטת תל אביב עוקבים אחרי פיזור האלרגנים ועל עיתוי הופעתם. "רבים מכירים את הזית כ"האלרגן" בה' הידיעה, אך למעשה קיימים מאות אלרגנים באוויר שמקורם בפריחה עונתית - פריחות עצים כמו חרוב ופלפלון, דגניים כמו קנה סוכר ויבלית, וגם פריחות עשבוניים כגון אמברוסיה, ולענה חד-זרעית.

אבקת הפרחים היא מקרוסקופית ונישאת ברוחות למרחקים של מאות קילומטרים. בימים של רוחות ערות ויובש, כושר נשיאת האלרגנים באוויר הוא רב ואלו ימים עם עומס אלרגנים גבוה. כך, פריחה שמקורה בצפון עלולה לגרום לאלרגיות בקרב תושבי המרכז והדרום.

הימנעות מחשיפה לגורמי האלרגיה תפחית את התלקחות המחלה אצל אנשים רבים ותפחית מסבלם של אחרים. הדבר חשוב במיוחד לבריאותם של ילדים צעירים ולבריאותם של עולים המגיעים לארץ מאזורי אקלים אחרים. כמו כן, בעיות אלרגיה גורמות לנזק כלכלי למשק, המתבטא באובדן ימי עבודה, שימוש יתר בתרופות, ימי אשפוז בבתי חולים וימי היעדרות מבתי ספר. 

לתחזית הפריחה הכוללת באתר המשרד להגנת הסביבה