במשרד הבריאות מזהירים את הציבור. אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
אילוסטרציה|צילום: AP, חדשות

בעקבות המקרה הטרגי שאירע היום (ה') בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק, כשיולדת בת 38 מתה בעקבות תסחיף ריאתי, שוחחנו עם הפרופסור יוסף פרדו, בכדי להבין מהם הגורמים לתופעה והאם ניתן להימנע מהם. פרופ' פרדו הוא רופא בכיר בבית החולים בילינסון בפתח תקווה ומנהל מרפאת בריאות האישה של מרפאת קופת חולים כללית ברמת גן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהו תסחיף ריאות בהיריון?

תסחיף ריאתי הוא כאשר נחסם עורק בריאה על ידי קריש דם או תסחיף שומני, לאחר שעבר במערכת הדם והגיע למערכת הלב-ריאה. בזמן היריון או בלידה יש סיכון לתסחיף ריאתי והמקור שלו יכול להיות משני גורמים עיקריים.

מהם הגורמים לתסחיף הריאתי?

הגורם העיקרי הראשון הוא תסחיף על רקע קריש דם. בזמן הלידה יש דימומים מוגברים ולכן המנגנון המוגבר של הגוף הוא לעצור את הדימומים, ואז נוצרים קרישי דם ורידיים. לעיתים קיים סיכון שהקרישים יינתקו מהמקום שבו הם נמצאים, ובמקרה כזה הם נסחפים דרך מערכת הוורידים אל הלב והריאות, וגורמים לכישלון טוטאלי של מערכת לב-ריאה. הגורם השני העיקרי הוא תסחיף על רקע של מי שפיר, שבו יש רעלנים בשליה ובמי השפיר הגורמים להיווצרות קרישי דם, שעלולים גם הם להינתק.

האם ניתן לזהות מראש תסחיף ריאתי?

קשה מאוד לזהות מראש תסחיף ריאתי בזמן ההיריון. התסמינים הם בעיקר קשיי נשימה קשים, כאבים בחזה, נשימה מהירה, כיחלון, אבל כשהם מופיעים ההידרדרות היא מאוד מהירה והסיכון גבוה מאוד. אם מזהים את התסחיף בזמן, נותנים תרופות נוגדות קרישה בכדי למוסס את קריש הדם.

אילו נשים נמצאות בקבוצת הסיכון של תסחיף ריאתי?

נשים בהיריון ולאחר לידה הן באוכלוסיית הסיכון, אך ישנה אוכלוסיית סיכון מוגברת של נשים לאחר מספר לידות וכן נשים שיש להן רקע משפחתי דומה. כמו כן, גם נשים שיש להן חוסר בפרוטאין AS או במנגנוני הקרישה, וגם נשים הסובלות מפקטור 5 לא תקין, נמצאות בסיכון גבוה יותר.