מעדיפים וודקה: מסיבות לבני נוער (צילום: רויטרס)
"אלכוהוליזם - בין היתר בגלל זכרונות"|צילום: רויטרס

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת קליפורניה פיתחו שיטה לטיפול באלכוהוליזם באמצעות מחיקת זכרונות הקשורים לאלכוהול. כרגע מדובר במחקר בחולדות, אבל החוקרים מציינים כי ייתכן שבקרוב יערכו מחקרים דומים גם בבני אדם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אחד הגורמים העיקריים להישנות המחלה בקרב אלכוהוליסטים הם אותם זיכרונות עיקשים הקושרים חפצים ומקומות לאלכוהול, כמו פאב, בקבוקי משקה, וכמובן הריח והטעם האופייניים לאלכוהול", מסביר ד"ר שגב ברק מאוניברסיטת תל אביב המוביל את המחקר. לדבריו, מה שמצאו הוא כי אפשר למחוק את הזיכרונות האלה באופן סלקטיבי ולמנוע את הנפילה חזרה אל האלכוהול אחרי גמילה.

במהלך המחקר, החוקרים נתנו לחולדות אפשרות לבחור בין מים לאלכוהול בריכוז של 20%. החולדות שתו אלכוהול בכמויות גדולות באופן וולונטרי במשך כחודשיים. לאחר מכן אימנו אותן החוקרים ללחוץ על דוושה כדי לקבל אלכוהול. אחרי גמילה בת 10 ימים, הציגו לחולדות ריח וטעם של אלכוהול וזיכרון האלכוהול נשלף.

"כששולפים זיכרון אפשר לעשות עליו מניפולציות"

"כשאנחנו שולפים זיכרון, נפתח חלון הזדמנויות בן כמה שעות, שבו הזיכרון הופך פגיע למניפולציות, כיוון שהוא עובר עדכונים ועיבוד מחודש", אומר ד"ר ברק. לדבריו, בחלון הזמן הזה מצאו כי יש הפעלה חזקה של חלבון בתוך תא העצב, שאחראי על תהליך היצירה של חלבונים חדשים בנקודות החיבור בין תאי העצב במוח. חלבון זה ממלא תפקיד חשוב בעיצוב הזיכרון.

החוקרים סרקו את המוח וגילו שזיכרונות שקשורים לאלכוהול גורמים להפעלה של החלבון הזה באזורים ספציפיים בקליפת המוח הקדמית הקשורים לעיבוד זיכרונות. בנוסף פועל החלבון, בגרעין האמיגדלה, שאחראי על זיכרונות רגשיים, ומעורב בתסמיני הגמילה מאלכוהול.

תאי עצב ללא שליפת זיכרון (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
תאי עצב ללא שליפת זיכרון|צילום: אוניברסיטת תל אביב

לדברי ד"ר ברק, הפעלה ממוקדת וחזקה כל כך של חלבון באזור ספציפי במוח היא מאוד נדירה. "מיד ידענו שקורה שם משהו קריטי", אמר החוקר, "לכן בדקנו האם מניעת ההפעלה הממוקדת הזו של אותו חלבון יכולה לפגוע ביציבותו של הזיכרון, ותעזור למנוע הישנות של חיפוש וצריכת אלכוהול".

ואכן, החוקרים מצאו בהמשך, שהשתקה ממוקדת של התהליכים האלה במוח, מיד לאחר שליפת הזיכרון, גורמת למחיקה של הזיכרון. כתוצאה ממחיקת זיכרון האלכוהול נמנע חיפוש וצריכת אלכוהול בימים שלאחר מכן. כיצד משתיקים את תהליכי יצירת הזיכרון במוח? באמצעות התרופה ראפמיצין, המאושרת על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי למניעת דחייה של השתלות.

פעילות באמגדילה אחרי שליפת זיכרון (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
פעילות באמגדילה אחרי שליפת זיכרון|צילום: אוניברסיטת תל אביב

זיכרונות שאינם קשורים לאלכוהול לא נפגעים

"חשוב לציין שמצאנו, שזיכרונות אחרים שאינם קשורים לאלכוהול, כמו זיכרונות שקשורים לתגמולים טבעיים כמו סוכר, לא נפגעו כלל", הוסיף החוקר, "הפגיעה היתה ממוקדת בזיכרונות לאלכוהול, והיתה מאוד חזקה. החולדות האלה פשוט לא חזרו לחפש אלכוהול".

לדברי ד"ר ברק, שיתוף הפעולה בין קבוצות המחקר באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת קליפורניה בסן-פרנסיסקו מתמקד כעת בהבנה טובה יותר של המנגנונים המוחיים והביולוגיים העומדים בבסיס תהליכי זיכרון שמביאים לנפילה לאלכוהוליזם.