כבר שנים שריטלין נחשבת לתרופה הידועה ביותר לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. אלא שישנם כאלה שהיא אינה מתאימה להם כלל ונאלצים להשתמש בתחליפים המבוססים על חומרים אחרים - שעלותם גבוהה מאוד. איריס, אם לשלושה ילדים שכולם אובחנו כבעלי הפרעות קשב וריכוז וחייבים טיפול תרופתי על מנת לתפקד. "עם הזמן אחד מהם פיתח 'טיקים' (עוויתות) מאוד רציניים", אמרה. איריס גילתה בדרך הקשה שריטלין לא מתאים לכל אחד וליתר דיוק - לרבע מבעלי הפרעות הקשב והריכוז.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעולם הרפואה ריטלין נחשבת לתרופה מיושנת בעלת זמן פעולה קצר ותופעות לוואי רבות. בארץ יש לה כבר כמה תחליפים מתקדמים כמו ריטלין LA וקונצרטה, אבל כולם מאותה משפחה וכאמור, יש כאלה שהחומר הפעיל שבהן לא עובד עליהם ולאחרים הוא גורם תופעות לוואי קשות. "אל דאגה", אמרו הרופאים לאיריס, "יש פתרון תרופתי אחר". מתברר, כי זהו רק עניין של כסף.

"עלות התרופה ל-28 ימים היא בין 500 ל-1,500 שזה כמובן תלוי בתרופה ובמינון", הוסיפה. "כיום קיימות נגזרות עדינות יותר שזה בעצם חצי מולקולקה של ריטלין שהן הרבה יותר עדינות הן בעלות אותה השפעה, אבל 10% מתופעות הלוואי".

אין תמונה
אז קדימה, זה הזמן לארוז מזוודה ולטוס מפה!

"לפעמים מוותרים על כדור בגלל המחיר"

אחד מבתי המרקחת בתל אביב הוא מהיחידים בארץ שמייבאים היום את התרופות האחרות שקיימות להפרעות קשב וריכוז ומבוססות על חומרים אחרים. רוב בתי המרקחת לא רוצים להתעסק עם זה בגלל הביורוקרטיה שבייבוא אישי . "אנו משווקים 'פוקלין' או 'אדרל' שמכיל אמפטמינים. מדובר על 30 כדורים שעלותם יכולה להגיע לכ-1,300 שקלים לחודש".

הבעיה היא כמובן המחיר. התרופות שקיימות בארץ ממשפחת הריטלין לא נמצאות בסל התרופות ורק מי שיש לו ביטוח משלים יכול לקבל עליהן הנחה. יתר התרופות, אלה שמקבלים מחו"ל, עולות הון עתק.

בנה של נ' אובחן לפני ארבע שנים כסובל מהפרעת קשב וריכוז. הוא ניסה את כל התרופות ממשפחת הריטלין, אבל לכולן הוא הגיב רע מאוד. יש רק תרופה אחת שמתאימה לו - שעולה מאות שקלים בחודש. "עלות של 980 שקלים בחודש, 12 אלף שקל בשנה עוד לפני שבכלל התחלנו עם חוגים, שכר לימוד וכל מה שילד זקוק לו בגיל הזה".

"מצאתי את עצמי לא אחת עושה מעצמי לא מבינה ו'אוי, שכחתי כדור יום אחד'. לפעמים אפילו כן יום לא. בפועל, המשמעות היא שהילד מקבל הוא טיפול לא טוב", הוסיפה. אין ספק כי הכנסת התרופות לסל הבריאות תקל על הורים רבים. למעשה, אין שום סיבה לממן רק את הנוסחה הישנה, אבל מכיוון שמדובר בתרופה כל כך נפוצה כנראה שהמדינה מעדיפה לחסוך כסף על חשבון הבריאות של הילדים. 

כל מי שזקוק להכוונה וייעוץ בנושא הפרעת קשב מוזמן לפנות לעמותת "קווים ומחשבות" - העמותה הישראלית להפרעת קשב בדף הפייסבוק של העמותה או באתר העמותה.