ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בבוקר בהצעת חוק שנויה במחלוקת. על פי ההצעה יש לאפשר אשפוז בכפייה לחולי אנורקסיה, אשר קיימת סכנה מוחשית ומיידית לחייהם.
כיום, החוק בישראל מתיר אשפוז כפוי במקרים בהם חולה נפש מהווה סכנה לעצמו או לסביבתו. אולם, קיימים מצבים נפשיים אשר אינם מוגדרים כמחלת נפש בחוק, אך מהווים סכנה מוחשית ומידית לחיי החולה - כמו מחלת האנורקסיה. במצבים אלה, כאשר החולה מסרב לקבל טיפול, החוק, בניסוחו כיום, אינו מאפשר לכפות אשפוז שבמסגרתו ניתן יהיה להעניק טיפול מציל חיים.
ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), שיזמה את הצעת החוק, הסבירה כי "מקורה של הצעת חוק זו היא משפחותיהם של אותם חולים אנורקטיים הרואות את יקירם גווע לנגד עיניהם. מאחר ושיקול דעתם של חולים אלה הינו מוטעה ומעוות, אין זה מוסרי לקבל את התנגדותם לאשפוז הנועד להציל את חייהם. לפיכך, המטרה המוגדרת של הצעת חוק זו הצלת חיים".
אנורקסיה המוגדרת כהפרעת אכילה, היא מחלה הפוגעת לא רק בגוף החולה אלא גם בשיקול דעתו וביציבותו הנפשית והרגשית. מדי שנה לוקים כ-1,500 אנשים במחלה, וכ-5% מתוך אותם חולים ימותו בעקבותיה.
סיפורה של קארין באומן העלה את הנושא לכותרות
לאחרונה, עקבנו כאן בחדשות 2 באינטרנט אחר סיפורה של הדוגמנית קארין באומן, שלקתה באנורקסיה ובבולמיה שבשיאן שקלה 36 ק"ג בלבד. מחלתה פרצה לאחר הערה על סט צילומי דוגמנות, והידרדרה לדיאטה רצחנית שגרמה לאובדן משקל קיצוני. רק לאחרונה, ניתן סוף סוף לומר שהיא מתאוששת.
בריאיון שהעניקה לפני כחודש וחצי לדליה מזור בתכנית הבוקר של קשת "יום חדש", שיחזרה באומן את אותו האודישן הגורלי שנערך בפריז כשהייתה בת 16. אז אמרו לה שבכדי להתקבל לסוכנות, עליה להוריד חמישה ק"ג בארבעה חודשים. "האודישן ארך רבע שעה, מדדו לי היקפים וגובה, בסוף האישה אמרה לי שעליי להפחית במשקל כדי שהסוכנות תייצג אותי", מספרת באומן ומוסיפה: "באותו הזמן שקלתי 56 או 57 ק"ג, שהם קצת יותר מהמשקל התקין, לפי חישוב הגובה והמשקל שלי".
"כל בחורה רוצה תמיד לרדת קילו אחד או שניים", מודה קארין ומדגישה: "אבל אני באותה תקופה הרגשתי טוב עם עצמי כשהסתכלתי במראה, כשהתלבשתי וכשיצאתי. אהבתי את הגוף שלי ואת איך שאני נראית ואכלתי נכון".
"כשאותה אישה אמרה לי שעליי להוריד במשקל, שמרתי על קור רוח, אבל כשיצאתי מהסוכנות בכיתי. התחלתי לחשוב שמשהו לא בסדר איתי, עלו לי לראש מחשבות שלא היו קיימות לפני כן לגבי כך שאולי אני לא נראית טוב. רציתי לשמור לעצמי את ההבטחה שאני מורידה חמישה ק"ג והולכת לדגמן בפריז", היא אומרת.
"האפשרות היחידה היא האשפוז"
לא כולנו מבינים מהו סדר היום הקשה של בחורה שסובלת מהפרעות אכילה. "היום המצב שלי כבר הרבה יותר טוב, אבל לפני חודש וחצי היה גרוע. סדר היום הוא כזה שבבוקר את קמה בדיכאון, לא עושה כלום, יושבת בבית, לא מדברת עם פסיכיאטר או עם תזונאית, את לא מטופלת ולא אוכלת נכון", הסבירה קארין.
"במצב הכי גרוע שהייתי, ערבבתי חומרים מתוקים ומלוחים, והקאתי מיד לאחר מכן. הגוף שלי שלט במוח והכל עבד כמו רובוט", מציינת באומן ומוסיפה: "זוהי מחלה מאוד קשה, והלוואי שיהיה אפשר להציל כמה שיותר מהר בנות שנמצאות במצב הזה כיום. כל כך הרבה בנות סובלות מהמחלה,הייתי רוצה שייפתחו עוד מקומות לעזרה. אין לאן לפנות ולכן הן לא יכולות להיפתח".
האפשרות היחידה שקיימת היום לטיפול בצעירות שסובלות מהפרעות אכילה היא האשפוז, אך גם זה לא תמיד מצליח. "אשפזתי עצמי כמה פעמים בתל השומר", מספרת קארין. "בתחילה את אוכלת נכון, שומרים עלייך שלא תקיאי, את ישנה בשעות נכונות, מקבלת טיפול תרופתי ומנסה להציל את הגוף. בסופו של דבר את בורחת וחוזרת לזה, מתוך הפחד לעלות במשקל.