קשה להתעלם מהתעשייה שצמחה כאן בשנים האחרונות - שתפקידה לדאוג למימוש זכויות רפואיות מול הביטוח הלאומי. "לבנת פורן", "זכותי" ועוד חברות בתחום מעסיקות מאות עובדים שתפקידם לסייע לפונים לתבוע את הביטוח הלאומי תמורת עמלה שמנה - על חשבון הקצבאות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו לוקחים אחוזים מההצלחה - 18 אחוזים פלוס מע"מ", אמר נציג של חברת לבנת פורן שתועד במצלמה נסתרת. מדובר בעמלה מתוך הקצבה, שתשולם לחברות הללו מדי חודש בחודשו למשך שלוש או ארבע שנים לאחר מימוש הזכויות. בחלק מהמקרים אחוזי העמלה גבוהים עוד יותר: נציג של חברת זכותי הצהיר בפני פונה כי "שכר הטרחה שלנו זה 20 אחוז פלוס מע"מ".
נוסף לעמלות הללו גובות החברות כמה אלפי שקלים בעבור פתיחת תיק. במקרים בהם מבקש הלקוח להיפרד מהחברה, הוא ייאלץ להיפרד מכמה אלפי שקלים נוספים, כפי שקרה לאורית נדב, שגילתה לטענתה שהחברה לא ממש מסייעת לה: "בפועל אני התעסקתי בכל התיק, כל התקשורת התנהלה מולי, אני הרגשתי שאני מתפעלת אותם. בשורה התחתונה אתה עושה הכל ומשלם להם". פרקליטה של נדב, עו"ד אוהד גוהר, מתח ביקורת חריפה על התנהלות החברות למימוש זכויות: "הם מחתימים את הפונים על חוזים דרקוניים, ועל שכר טרחה שאף עורך דין לא היה חולם לקחת".
"לקחת שליש מהקצבה זה חצוף"
הצעת חוק חדשה, שיזמו ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) וח"כ חיים כץ (הליכוד ביתנו) קוראת להגביל את העמלות שנגבות על ידי החברות. על פי הצעת החוק, שזוכה לתמיכת משרד המשפטים, שכר הטרחה לא יעלה על 8% מהקצבה, וכמו כן לא ישולם שכר טרחה מראש אלא רק עם קבלת הקצבה. במקרה שבו הופסקה הקצבה, למשל במקרה של פטירה, יופסק גם תשלום שכר הטרחה לחברה.
"העמלה הזו חזירית", טען ח"כ רוזנטל, "לקחת שליש או רבע מקצבה של נכה, שמקבל את הכסף לתרופות או לרכישת ציוד רפואי, זה חצוף". רוזנטל אינו מבטל את תרומתם של הארגונים למימוש זכויות, אך מדגיש כי העמלה חייבת לרדת לרווחת הציבור: "נאמר שעזרתם, אז לפחות שדמי הטיפול והתיווך יהיו הגונים וסבירים".
"יש כמה חורים בהצעת החוק"
לבנת פורן, מנכ"לית החברה למימוש זכויות רפואית, דווקא השיבה באהדה יחסית להצעת החוק: "נשמח לעבוד בשיתוף פעולה עם חברי הכנסת על מנת לדייק את הצעת החוק, אני חושבת שיש שם כמה חורים שצריך לטפל בהם. בסך הכל זו הצעת חוק שבאה להיטיב עם האזרחים ולדאוג לזכויות שלהם, ואני כמובן הראשונה שאהיה בעד הדברים האלה".
צריך להדגיש כי החברות הללו משגשגות בין היתר כי המוסד לביטוח לאומי כשל בשנים האחרונות במיצוי הזכויות למבוטחים. הצעת החוק שתוגש בשבוע הבא אמורה לצמצם את עמלת המתווכים, אך לא את הבירוקרטיה במוסד שמהווה בעיה חמורה הרבה יותר.