מירי, בת 33, אם לשלושה ילדים קטנים, הייתה אישה בריאה לגמרי עד לפני כשבועיים, אז קרס לפתע הכבד שלה והפסיק לתפקד, ככל הנראה בשל וירוס או דלקת מסתורית. "להערכתי אם היו עוברות עוד 12 עד 24 שעות, לא היה לנו מה לעשות יותר", פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבית החולים בילינסון. "היא לא הייתה שורדת".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ביום שלישי, לפני שבוע בדיוק, כשמירי הייתה על סף מוות, היא עברה ניתוח השתלה שהציל את חייה. היא קיבלה את הכבד של תיירת מדרום אפריקה בשם לידיה, שמתה בשל תגובה אלרגית קשה לשומשום, כשאכלה דג ברוטב טחינה במסעדה בירושלים, מבלי שידעה שטחינה עשויה משומשום.
היום (ג')בצהריים, לראשונה מאז ניצלו חייה, הודתה מירי לניק, אחיה של לידיה. "בזכות אחותך אני חיה, זה נס", היא אמרה לו. ניק השיב לה: "אחותי הייתה מאוד רוצה שכך יקרה. אחותי חיה את חייה כמו מלאך והיא הייתה רוצה לעשות מה שישו עשה, כלומר לעזור לבני אדם ולהציל חיים".
איבריה של לידיה הצילו ארבעה חולים ישראלים נוספים מלבד מירי, שכולם חייבים את חייהם לקרובי משפחתה של לידיה. "אנחנו מייחלים שכל המשפחות בישראל ינהגו כמו המשפחה האצילה הזאת שהגיעה במיוחד מדרום אפריקה לאשר את התרומה של הבת שלהם", אמרה דבורה שרר, מהמרכז הלאומי להשתלות.
יותר מאלף חולים נמצאים ברשימת ההמתנה לניתוח השתלה בישראל, ולא ברור האם ומתי ינותחו כי אין מספיק תורמי איברים. רק 15% מהאוכלוסייה חתומים על כרטיס תורם, שיעור נמוך יחסית למדינות במערב.