מה עושה במאי מפורסם שרופאו הודיע לו כי לקה בסרטן ריאות ושנותרו לו רק שלושה חודשים לחיות? במקרה של ניר טויב, אחד היוצרים הדוקומנטריים החשובים בארץ - התשובה ברורה. הוא לקח מצלמה והחל לתעד את המאבק שלו לקנות זמן: פיטר את רופאו, שאמר לו שגורלו נחרץ, וגילה ענף רפואי חדשני שמעט מאוד אנשים שמעו עליו - "רפואה מותאמת אישית".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במקום לקבל תרופות גנריות ולעבור טיפולים קונבנציונאליים, עומלת סוללת רופאים למצוא תרופה ספציפית לחולה עצמו ולדי.אן.איי שלו. מסתבר שזה העתיד ושהמהפכה כבר כאן, כפי שיעידו השנים שקיבל ניר טויב במתנה.
מהר מאוד צולל טויב, איש של תחקירים יסודיים, אל נבכי המחלה שלו. הוא לא חיפש מידע כללי על סרטן ריאות - אלא על שלו, המסוים. חוקר - ומתעד את הכל. "כשהוא פנה, הוא אמר 'אני מתחיל להבין שאם נכנס לחדר של הרופא שלי גבר בן 70 שעישן 30 שנים וחולה בסרטן ריאות - לא יכול להיות שלשנינו יש את אותה המחלה ושנינו נקבל את אותו הטיפול. אני רוצה להבין מה הבסיס למחלה שלי".
את הרפואה המותאמת אישית הביאה ארצה ד"ר ליאור שושן-גוטמן. מדובר בפריצות טכנולוגיות המאפשרות לזהות מאפיינים ייחודיים של טיפול ולהתאים לכל חולה את הטיפול שלו הוא זקוק. טויב הגיע אליה כדי לבנות את הפרופיל המתאים לו."הוא הבין שהוא צריך לעשות הרבה דברים באופן שונה", אמרה, "קודם כל - להיכנס לניתוח להוצאת גרורה, שהוא לא טריוויאלי. הוא היה צריך את הרופא המיוחד שמבין את הביולוגיה המיוחדת הזו".
ואז נמצא ד"ר חובב נחושתן, אונקולוג מבית החולים הדסה עין כרם, שכמו כולם, לא ידע איך "לאכול" את הפרויקט שנקרא ניר טויב. "הוא בא והפעיל את כולם. אין לו דיסטנס. כולם הכירו אותו ואי אפשר להתעלם מזה שהוא היה חלוץ בכל הנושא של הרפואה האישית", אמר. במהלך התיעוד, הצטברו הרבה מאוד חומרי גלם, אך ניר לא ויתר וצילם כל ניתוח, כל בדיקה - בעזרתם של גיל, שותפו לבימוי סרטים - ומוריה המפיקה. "הוא היה רופא - בלי ללמוד רפואה", ציינו השניים.
"נכנסתי הבייתה וצעקתי: 'נמצאה המוטציה של ניר'"
את הגידול הסרטני שלו השתילו בעכברים, כדי לבדוק את השפעת התרופות הניסיוניות שקיבל. "אנחנו רואים פה עשרות אלפי חולים", אמרה ד"ר שושן-גוטמן, "אין עוד חולה כמו ניר". במהלך מאוד לא-שגרתי, בחר ניר לעבור ניתוחים להוצאת גרורות. ד"ר נחושתן איבחן, נתן טיפול לא-קונבנציונאלי - והמחלה נסוגה. בזמן ההפוגה - ניסתה ד"ר שושן למצוא את שינוי המוטציה לפני שהמחלה תתקוף שוב.
ואז, בערב ראש השנה לפני שנתיים, קיבלה ד"ר שושן את התוצאה הדרמטית מהמעבדה בארצות הברית: יש סיכוי לפריצת דרך. "נכנסתי הבייתה וצעקתי 'נמצאה המוטציה של ניר'", אמרה.
עכשיו, כשהמוטציה ידועה, צריך להשיג לה את התרופה המתאימה. שזו - עדיין לא קיימת. לפני שנה המחלה זחרה. טיפול מתאים עדיין לא נמצא וניר, בלית ברירה, קיבל טיפולים כימיים שפגעו בכלי הדם שלו - ומצבו הדרדר.
האיש שלא נתנו לו זמן חי כמעט ארבע שנים נוספות. הוא חקר את המחלה, תיעד אותה ועירב את עצמו באופן הכי אישי ברפואה המותאמת אישית ואפילו הביא לפריצת דרך. את הסרט על המאבק שלו בסרטן לא סיים, אבל דאג לבחור לו שם: "ובחרת בחיים".