העמותות לשמירה על בעלי החיים מנסות בשבועות האחרונים לעצור משלוח של 90 קופות מבוגרות לחוות SNBL בארצות הברית, שנחשדה בעבר כחוות מחקר שבה מתעללים בבעלי החיים. בין 90 הקופות שאמורות להישלח לחווה, נמצאות 70 קופות מבוגרות שהחוק אוסר על שיווקן לישראל או מישראל כיוון שנולדו במקום אחר בעולם, אך בחוות מזור החליטו להתעלם ולנסות לשלוח אותן בכל מקרה.
אחת הפעילות המרכזיות במאבק, אנאבל זמיר, זעמה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט על ההליכים שקדמו להחלטה לשלוח את הקופות, הליכים שלטענתה אינם חוקיים. "המשלוח קיבל אתמול אישור מבית המשפט המחוזי", סיפרה זמיר, "אך למעשה בית המשפט הנכבד מהווה ערכאה נמוכה, והיה אמור לגלגל את הבקשה של הארגונים לשמירה על זכויות בעלי חיים לבג"ץ, מה גם שאסור לשלוח את הקופות שניצודו בטבע ולא נולדו בארץ - זה בניגוד לחוק מלכתחילה".
"פיון קטן שצועק - המלך הוא עירום"
לצד פעילות "תנו לחיות לחיות" ועמותת "מאחורי דלתות המעבדה", זמיר הבהירה במהלך השיחה כי היא אינה משתייכת לשום עמותה, אלא פועלת למען הקופות כאדם פרטי. "אני לא ישנה בלילה כי אני עסוקה בלצעוק ש'המלך הוא עירום'", סיפרה בסערת רגשות, "את הקופות המבוגרות הללו, שהוחזקו בתת-תנאים, הורבעו בכוח וילדו מאות ילדים אתם רוצים לשלוח למות בייסורים בארצות הברית?", זעמה. "גם את השנתיים האחרונות שנותרו להן להזדקן, רוצים שיעבירו בייסורים? אסור להם לעשות את זה!".
לדבריה, גם במשרד להגנת הסביבה כבר מכירים את מאבקה, שהוביל את השר גלעד ארדן להתראיין בימים האחרונים בכלי התקשורת שעסקו בנושא. "השר עודכן, והוא יודע שאסור שהמשלוח ייצא. אני דורשת ממנו שיישא באחריות לעצירת המשלוח. הוא יכול לערער על החלטת בית המשפט המחוזי ולגרום לבדיקה מחודשת של העתירה בעליון - כמו שראוי שיהיה".
במשרד להגנת הסביבה דוחים את הטענות לפיהן שר בממשלה יכול לבטל החלטה של בית משפט ומסבירים שפועלים כדי לשנות את הנהלים בעתיד.
השר להגנת הסביבה גלעד ארדן מסר בתגובה כי החלטת בית המשפט לאשר את משלוח הקופים מחוות מזור הינה בניגוד לבקשת המשרד להקפיא את ההחלטה עד לערכאת היועץ המשפטי לממשלה בבקשתו לסגור לגמרי את חוות מזור. "צר לי מאוד על החלטת בית המשפט. אני אמשיך לפעול מול רשויות המשפט כדי להביא להפסקת ייצוא חיות בר מוגנות מישראל. לאור השתלשלות הדברים, אני בוחן לאלתר את האפשרות להעברת סמכויות רשות הטבע והגנים בעניין מתן היתרי סחר בחיות בר ממנה למשרד להגנת הסביבה".
מחוות "מזור" שאחראית על משלוח הקופות לארצות הברית נמסר כי בג"ץ אישר כבר לפני כשבע שנים בהרכב של שלושה שופטים בראשות השופט אהרון ברק, שפסק פה אחד שפעילות החווה חוקית לחלוטין. אין אפילו מילה אחת של אמת בטענות פעילי בעלי החיים על כך שאנו פועלים בניגוד לחוק. חלק מהקופות אמנם לא גדלו בארץ, אך מדובר במחקר של חברת התרופות מהגדולות בעולם, שנועד למצוא תרופה לטיפול בכאבי פרקים ובאוסטיאופורוזיס שלקיומו הם היו צריכים קופים קשישים מאוד. החווה הגישה בקשה לרשות הטבע והגנים, וקיבלה אישור לאחר שהוצגו כל הנתונים על הקופים".
עוד נמסר כי "הניסיון של המשרד להגנת הסביבה לשבש את המהלך הוא ניסיון בלתי חוקי ובלתי מקצועי בעליל. ניסיון שכזה לא היה מעולם בשום מדינה אחרת. השר פנה למליאת הרשות וביקש להקשיח את התקנות ומליאת הרשות סירבה פה אחד, מהסיבה שהתקנות בישראל זהות לחלוטין לתקנות באירופה בארצות הברית ובכל מקום אחר בעולם. אחרי שקיבל תשובה שלילית, הוא פנה ליועצת המשפטית של המשרד וליועץ המשפטי לממשלה, ובינתיים הוא רוצה שנהיה מושבתים מכל פעילות. בית המשפט הוא לצערי הסעד האחרון של האזרח מול נציגי הממשלה שמתעללים בה".
עם קבלת החלטת בית המשפט, מתכוונים בעמותת "תנו לחיות לחיות" ומאחורי דלתות המעבדה" לעתור לבג"ץ בדרישה לבטל את משלוח הקופות. טענתם העיקרית היא שחוות מזור חשפה רק אתמול את העובדה שהקופות לא נולדו בארץ, ולכן יש איסור ליצא אותן לצורך מחקר.