בכל יום נציג שאלה אקטואלית ונענה עליה באמצעות כתבינו ומומחים לנושא. את המדור החדש אנו פותחים עם סוגיית הטיפול במחלת האיידס. בעקבות הפרסום על תינוקת שנולדה בארה"ב עם נגיף האיידס והבריאה באמצעות קוקטייל תרופות, משיב פרופ' שמעון פולק - מנהל המכון לאימונולוגיה, אלרגיה ואיידס, מהקריה הרפואית רמב"ם - לשאלות המסקרנות שמעלה המקרה הנדיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
האם מדובר בפריצת דרך רפואית? האם באמת אפשר להירפא מהמחלה?
התינוקת שנולדה היא תינוקת נשאית - דבר נדיר כשלעצמו. רוב התינוקות מקבלים טיפול עוד ברחם, הטיפול הזה מצליח כמעט ב-100%. שיעור התינוקת שנולדים עם איידס שואף לאפס, כמובן שהמצב שונה במדינות עולם שלישי.
מה ששונה במקרה הזה הוא שהתינוקת נולדה עם המחלה, וקיבלה את הטיפול המקובל, רק במינון גבוה הרבה יותר מהמינון המקובל. הרופאה שטיפלה בה פעלה בצורה מאוד נועזת מאחר ולא מקובל להגדיל את המינון, כי לא ידוע איזו השפעה יש להגדלת המינון.
הטיפול הוא ניסיוני, אנחנו לא יכולים לדעת מה יהיו התוצאות ארוכות הטווח של הטיפול הזה. יכול להיות שבעוד כמה שנים יגלו שהתינוקת סובלת מנזק מוחי כלשהו או נזק אחר, כרגע אין אפשרות לדעת. במידה ואכן בעוד מספר שנים יגלו שהתינוקת אכן בריאה, ינסו לתת את הטיפול במינון גבוה הרבה יותר גם למבוגרים. כיום חוששים לעשות כך, מאחר ולתרופות שמקבלים החולים כמעט ואין תופעות לוואי, הווירוס אומנם לא מחוסל אלא מנוטר בריכוז נמוך מה שמשאיר את החולה בריא.
האם קיים מקרה כלשהו בהיסטוריה הרפואית של אדם שנרפא מהמחלה?
כן. מדובר בטימותי בראון, חולה מברלין. בראון קיבל טיפול ייחודי של השתלת מח עצם, יחד עם כמות גדולה מאוד של תרופות - כהכנה להשתלה. הנגיף אצלו נעלם, אך עדיין לא ברור האם הוא נעלם כתוצאה מהמינונים הגבוהים של התרופות שקיבל או כתוצאה מההשתלה. בנוסף, לא ברור האם הנגיף ישוב לגופו של בראון או אם הוא יישאר בריא, גם לא ברור האם יתגלה בשלב מאוחר יותר נזק אחר לאותו חולה, למרות שחשוב להדגיש כי הוא בריא כבר מספר שנים.
האם תינוק שנולד לאם נשאית חייב להיוולד נשא גם הוא?
לא. אצלנו במרכז אנחנו עוקבים אחרי 350 תינוקות לאמהות נשאיות, שרק אחד מהם נולד נשא כי האמא הייתה סרבנית טיפול למרות הדרכתנו. כל האמהות שמקבלות במהלך לידה את הטיפול במינונים הרגילים, אפשר להבטיח שהתינוק יוולד ללא הנגיף.
התינוקת טופלה בקוקטייל - מהו בדיוק אותו קוקטייל?
הטיפול המקובל הוא בתרופה אחת, התרופה המקובלת, הראשונה שהומצאה וניתנת הרבה מאוד שנים, כאן, ההבדל הוא המינון.
האם המחלה יכולה לשוב לגופה של התינוקת?
בעיקרון אין הוכחה להכחדה מוחלטת. רק הזמן יגיד האם תשוב המחלה לגופה של התינוקת או האם היא תסבול ממחלות אחרות בעקבות הגדלת מינון התרופה.