יצא לכם בזמן האחרון לטייל במזג האוויר השמשי ופתאום לחשוב לעצמכם "אנחנו כבר באמצע נובמבר!"? עונת החורף מתקרבת אבל הגשם? רחוק רחוק.
כדי שתוכלו להבין עד כמה המצב חמור, צפו בהשוואה בין כמות המשקעים השנה לכמות שירדה בתקופה המקבילה בשנת 2009.
ב-2009 נמדדו בצפת 162 מ"מ גשמי ברכה, השנה - 9 מ"מ, בחיפה נמדדו 167 מ"מ ואילו השנה 10 מ"מ בלבד, בתל אביב נמדדו 155 מ"מ של גשם - השנה 5 מ"מ בלבד ובירושלים 2009 נמדדו 56 מ"מ ואילו השנה רק 6 מ"מ.
התחזית: תחילת עונה יבשה עם המשך גשום
השירות המטאורולוגי מצטרף לפרסומי השירות ההידרולוגי ולמספר מודלים הפועלים בקנה מידה עולמי החוזים מספר חודשים קדימה: גם השנה כמות המשקעים תהיה נמוכה מהרגיל, זו שנה שביעית ברציפות.
התחזית - ששיעור הדיוק שלה מוערך בכ-65%, מתייחסת לחודשי דצמבר ינואר ופברואר. על פי הצפוי, כמות הגשמים תהיה נמוכה במעט מהחציון (ערך המבטא את הכמות הנפוצה ביותר של המשקעים בארץ), או במילים פשוטות: כ-70% עד 75% מהממוצע.
כיצד חוזים עונה שלמה?
השירות המטאורולוגי משתמש במספר גורמים "מנבאים" כגון תופעות אל-ניניו ולה-נינה המתקיימות באוקיינוס השקט, טמפ' הים ומיקומי אפיקים ברומטריים במהלך חודש אוקטובר, על מנת לחשב סטטיסטית את ההסתברות לגשמים עונתיים. לדוגמה, בהסתכלות לעשורים האחרונים, נמצא כי כאשר מתקיימת תופעת "לה-נינה", בה טמפ' מי האוקיינוס השקט בסמוך לקו המשווה יורדת מתחת לממוצע, בישראל קיימת סבירות גבוהה לשנה יבשה. השנה, התופעה הזו מתקיימת והיא השפיעה רבות על התחזית הסטטיסטית.
אף על פי שההסתברות בתחזית זו לא גבוהה, צריך לזכור שהיא עולה בקנה אחד עם תחזיות שנערכו על ידי מודלים ממוחשבים, אירופאים בעיקר, החוזים לנו תחילת עונה יבשה עם המשך גשום יותר. ייתכן שהיובש שאנו מרגישים יוביל לפברואר ומרס גשומים ביותר.
היו שאמרו בשרות המטאורולוגי, בכנס שנערך בתחילת השבוע בעניין החיזוי העונתי: העובדה שהתחזית הלא אופטימית היא בעלת סבירות נמוכה, מאפשרת לנו להיות אופטימיים. ואנחנו אומרים: אם אתם אופטימיים - גם אנחנו, אבל בינתיים נראה שמזג האוויר החמים ימשיך ללוות אותנו גם בחודשים הקרובים.