לפני יותר מחודשיים החליטו במשרד הבריאות כי נערות כיתה ח' יוכלו לקבל את החיסון נגד נגיף הפפילומה, העלול לגרום לסרטן צוואר הרחם. כעת, בעקבות מחקרים חדשים שפורסמו בנושא, המעלים חשש כי החיסון עלול לגרום לתופעות לוואי קשות, המשרד ישקול שנית את המהלך - כך פורסם הבוקר (ב') ב"ידיעות אחרונות".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי ההחלטה שהתקבלה בחודש יוני האחרון, החיסון יוענק השנה ל-50 אלף נערות בלשכות הבריאות הפזורות ברחבי הארץ, על חשבון משרד הבריאות, אך בשבועות האחרונים הצטברו מספר עדויות לתופעות לוואי קשות שנגרמו ככל הנראה ממתן החיסון. בעקבות גילוי התופעות, החלו רופאים רבים למחות נגד הכללת החיסון כחלק מחיסוני השגרה הממומנים על ידי משרד הבריאות.
הנגיף, הנמצא באיברי המין, מועבר במגע בעור ובעיקר במגע מיני. גם נשים וגם גברים עלולים להידבק בנגיף. אצל מרבית האנשים הנושאים את הווירוס לא יתפתחו תסמינים כלשהם והם לא יהיו מודעים כלל לכך שנדבקו בו. אצל אנשים אחרים ניתן להבחין ביבלות. לאחר ההידבקות, הווירוס יכול להישאר לא פעיל במשך שבועות, חודשים ולפעמים אפילו שנים.
דיווחים על מקרי עילפון והיווצרות מחלות קשות בעקבות החיסון
ישנם שני תרכיבי חיסון נגד הנגיף, הנקראים גרדסיל וסרוורקיס. שני התרכיבים מאושרים לשימוש בנגרות ונשים ואף בגברים, וניתנים במדינות שונות בעולם. לפני שנה החליטה ועדת סל הבריאות להכניס את החיסונים לסל התרופות, אך כעת מתקבלים דיווחים על תופעות לוואי שככל הנראה נגרמות עקב החיסונים. בין היתר דווח על כאבי גפיים, כאבי ראש, בחילות וסחרחורת, עילפון ופקקת ורידים.
מנהל המרכז למחלות אוטו-אימוניות בבית החולים "שיבא", פרופ' יהודה שיננפלד, נמנה עם צוותי חוקרים בינלאומיים שפרסמו שני מאמרים בנושא השפעות החיסון נגד נגיף הפפילומה. במאמרים שפורסמו דווח על מספר מקרים שאירעו בישראל בהם נשים שקיבלו את החיסון פיתחו את מחלת הזאבת (לופוס) - מחלה אוטו-אימונית קשה, ומספר מקרים בהן נשים צעירות פיתחו כשל שחלתי קשה לאחר מתן החיסון.
בעקבות הדיווחים, פרסם משרד הבריאות תגובה בה נאמר כי "מנכ"ל משרד הבריאות יקיים בימים הקרובים דיון שיעסוק בגישה לחיסון נגד צוואר הרחם".