הסיפור הבא הוא לא רק סיפור על סרטנים מיוחדים, לא רק על גילוי שעשוי לטפל בבעיות הסידן וכאבי העצמות שלנו ואפילו לא רק על שיתוף פעולה הדוק ויפה בין חקלאות למדע. הסיפור הזה הוא בראש ובראשונה הוכחה לכך שלחיים מסלול משלהם, והם יכולים לקחת אותנו למקומות שלא דמיינו מעולם. הוא מתחיל בלב המדבר בערבה.
יוסי בן הוא חקלאי והבעלים של חוות האנטילופות ביישוב צופר. לפני 12 שנים הוא היה בין הראשונים לעלות על הלהיט החדש בגידול בעלי חיים וגידל את הסרטן האוסטרלי, הסרטן הכחול. "כשהתחלתי לגדל את הסרנים האלה כל העולם גידל אותם למאכל", הוא סיפר. "אז חשבתי למה שלא אגדל אותם לנוי".
זמן לא רב אחרי הניסיון הזה יוסי ויתר והצטרף אל זרם מגדלי הסרטנים למאכל. אלא שהסרטן האוסטרלי הוא לא רק חיה מרשימה, אלא גם קניבל. וכשההשקעה שלך אוכלת את עצמה זה לא בדיוק מתכון לעסק משתלם.
בונה שלד חדש ב-3 ימים
יוסי חבר לפרופסור אמיר שגיא מאוניברסיטת בן גוריון, במטרה למצוא פתרון לבעיה. בניסיון למנוע את בעיית הקניבליזם, הופרדו הסרטנים לכלובים נפרדים. אחרי תצפיות ממושכות הבחין יוסי בתופעה מעניינת. "הסרטן הזה בונה שלד ב-3 ימים", סיפר יוסי. "כשסרטן של מי ים בונה שלד בתקופה בסדר גודל של 3-4 שבועות".
מאחר שהסרטן הכחול מגיע ממים מתוקים שאין בהם סידן, תהו יוסי והחוקר כיצד הוא בונה ב-3 ימים מסה של כמעט 30% ממשקל הגוף שלו. מהר מאוד הבין יוסי שהיכולת המדהימה של הסרטן יכולה לעזור גם לבני האדם.
בשלב הזה התחילה ההרפתקה שנמשכת עד היום. מחקר ממושך גילה שהסרטן האוסטרלי הוא בעצם מכונה משוכללת לייצור סידן. העובדה שהוא חי בסביבה ללא סידן גרמה לאבולוציה להעניק לו יכולת נדירה. קצת לפני שהוא משיל את עורו נוצרות בגופו שתי גולות סידן, או בשמו המדעי קלציום קרבונאט אמורפי, שהופך את תהליך בניית השלד למהיר הרבה יותר.
מכדורי סידן לתרופה זמינה
כדי שבני אדם יוכלו להשתמש בסידן הזה, צריך להפוך אותה לאבקה. אך בשלב זה המחיר מאוד גבוה ומגיע לאלפי דולרים. כדי להפוך את החומר לזמין יותר התגייסו החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון. בסופו של דבר מנסים להתחקות אחר התהליך שיסייע להפיק תחליף סינטטי.
לעניין הכשרות, מספר יוסי, שכיוון שהגיע מבית דתי מיהר לקבל את אישור אמו ואחריה הגיעו גם אישור הרבנות ומשרד הבריאות, ויוסי החל לחלק את האבקה לחברים ומכרים שסבלו משלל בעיות בעצמות. אחרי שהבין שמדובר בתגלית משמעותית הקים יוסי את חברת "אמורפיקל" בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון.
בינתיים הוא ממשיך לחלק את החומר הטבעי בתקווה לעזור לאנשים, אבל במעבדה עוד רחוקים מלפתוח שמפניות - לפחות עד שיושלמו הניסויים המדעיים, ויוכח שמה שמתאים לסרטן עובד גם עלינו.