אילוסטרציה (צילום: AP)
בלי הסכמה, שביתה בעוד שבועיים|צילום: AP

ההסתדרות הרפואית, בראשות ד"ר ליאוניד אידלמן, מימשה את האיום שלה והכריזה היום על סכסוך עבודה שיאפשר לה להשבית את עבודת הרופאים בבתי החולים בתוך כשבועיים. זאת לאחר שמשרד האוצר הציע לרופאים תוספת שכר ממוצעת של 18%, בפריסה ל-8 שנים. מדובר בעלות כוללת של 990 מיליון שקל.

בהסתדרות הרפואית הגדירו זאת כ"הצעה מבישה", בעיקר משום שמדובר בתוספת דיפרנציאלית שמעניקה לרוב הרופאים 1% בודד לשנה, כאשר 1.25% הנוספים יופנו בכל שנה רק לרופאים בפריפריה, למתמחים לרופאים במקצועות שבמחסור. יצוין כי לא מדובר בתוספת שכר ישירה של 1.25% בלבד, אל 1.25% מעלות השכר של כלל הרופאים, שיחולקו בין מאות הרופאים הנכללים במסגרת החלוקה הדיפרנציאלית כך ששכרם יגדל במאות שקלים בחודש לפחות.

אם שמים בצד את הרופאים בפריפריה ואת אלה המוגדרים במקצועות שבמחסור, הרי שתוספת של 1% בשנה לכלל הרופאים נמוכה משמעותית מן התוספת שקיבלו יתר עובדי המגזר הציבורי, שעמדה על 1.81% בשנה לפי ההסכם האחרון עם עופר עיני. עובדי הנמלים, למשל, קיבלו תוספת של 3% בשנה, ואילו העובדים הסוציאלים צפויים לקבל בממוצע תוספת של 4.1% בשנה.

רק כדי לסבר את האוזן בדבר הפערים במו"מ, ההסתדרות הרפואית (הר"י) דורשת תוספת של 50% לשכר היסוד של הרופאים לצד הטבות שונות שעשויות להגדיל את עלויות ההעסקה לכדי 100% בסה"כ. עבור מעבר של רופאים אל הפריפריה דורשת הר"י בין היתר מענק של 250 אלף שקל לכל רופא כזה כדי לסייע לו ברכישת דירה, הקלת מס בשיעור 5% ומימון מלא ללימודים אקדמאיים עבור שני ילדים.

במשרד האוצר כבר לא מתעקשים על החלת שעון נוכחות עבור הרופאים, אולם כל זמן שהרופאים מתנגדים לשעון באוצר מסרבים לדבר על נושאים שונים כמו תגמול מיוחד לרופאים המוכנים לעבוד אך ורק במערכת הציבורית (מודל full timer). כדי לחזק את המערכת הציבורית, באוצר מציעים לחייב רופאים מומחים בביצוע תורנויות. על פי ההצעה, מומחים עם ותק של 3 שנים יבצעו תורנות אחת בכל שבוע, ואילו מומחים עם ותק של 3-5 שנים יבצעו שלוש תורנויות בחודש. בתמורה, באוצר מוכנים להוסיף 10% לתעריף התורנות של מתמחים, ואף לאפשר לחלק מהמומחים ללון לאחר חצות בביתם. בהסתדרות הרפואית, לעומת זאת, דורשים להכפיל את תעריף התורנות בתמורה.

יצוין כי בשנת 2007 קיבלו הרופאים תוספת שכר של כ-24%, בהתאם למסקנות של צוות בוררות שהוסכם על שני הצדדים. הרופאים מעוניינים גם כעת להעביר את ההכרעה לידי בוררות, אולם במשרד האוצר מסרבים לאחר שהבוררים הקודמים קבעו בזמנו רק תוספות שכר ללא תמורה מצד הרופאים.

האוצר: הרופאים קיבלו תוספת שכר של 24%

בעקבות ההכרזה על סכסוך עבודה, מסרו במשרד האוצר כי "רק לפני כחודשיים קיבלו הרופאים תוספת שכר שהביאה להעלאה כוללת של למעלה מ-24% בשכרם. על אף התוספת שניתנה לרופאים, הסכימה המדינה להעלאה נוספת בשכרם תוך במטרה לחזק את מערכת הבריאות הציבורית באמצעות מתן תוספות דיפרנציאליות לרופאים צעירים, לרופאים בפריפריה ולרופאים במקצועות בהם קיים מחסור, כל זאת במסגרת התוספות שניתנו לכלל הסקטור הציבורי".

עוד מסרו באוצר, כי "מעבר לכך, הסכימה המדינה להגדיל את תוספת השכר לרופאים בכפוף להחתמת שעון נוכחות כמקובל לגבי יתר העובדים בסקטור הציבורי וזאת על מנת להבטיח כי תינתן לחולים תמורה בעד העלאת השכר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק